想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 26615337 的帖子

咁又唔可以話哂之前個報告有問題, 精子每個月什至每日都有差異,斷估唔會2份報告隔2日就做掛
最近聽完瑪麗個IVF 講座, 大醫生都話好多時出面報告話精子唔好, 去到佢地再驗, 8成都變返無問題. 我估都同補養多左有關, 哩到唔少POST 都有講男士補品. 老實講, 等左成年見先醫生, 好多人已經做哂準備, 又食補品, 運動, 浸腳等等, 當然同幾年前岩岩結婚無準備唔一樣啦

可能養2隻貓, 心態好似輕鬆左, 20歲開始就知道自己不斷翻發肌瘤, 刮過宮覺得生仔機會好細好細
有時我都覺得自己為證明生得出而生(報IVF), 而唔係咁鍾意小朋友
依家就黎排隊排到, 都依然咁迷茫, 而且都預左頭幾次會失敗

下個月就報經期啦, 祝大家好孕

大宅

eeweewee 發表於 23-1-13 17:09
回覆 26615337 的帖子

咁又唔可以話哂之前個報告有問題, 精子每個月什至每日都有差異,斷估唔會2份報告隔2 ...

因為出面有啲驗精中心佢哋既標準唔係跟世衛標準,我做iui生育中心個度驗,佢哋係跟世衛標準,所以我老公精子問題就表露無遺….

別墅

我都做咗2次 IVF,放咗4次胎都未成功,第二次仲要卵又少咗,精子質素又差咗,無雪胎,勁灰,down 咗幾日

都係諗點解人地咁易,個同事結婚一個月已經有。大家成日話放棄就會有,但我真係唔知可以點做,我諗我起碼試到40歲先放棄,咁唔通真係4十幾歲先黎生,點解要咁對我…..要放鬆唔諗,都係唔知點做,每個月最少都要留意m 日子吧,要墊定 m巾…

別墅

annielo2002 發表於 23-1-12 17:54
唔使呀,我交信到抽卵一年。我排瑪麗,我聽講做過Ivf失敗去排會再快d。
...

我唔知做過 IVF 失敗會快啲喎,我睇普通科,個醫生無問我,我諗住好簡單拎封信,無講有做過 IVF….

大宅

KateCow 發表於 23-1-13 22:31
我唔知做過 IVF 失敗會快啲喎,我睇普通科,個醫生無問我,我諗住好簡單拎封信,無講有做過 IVF….
...

你應該要搵之前做ivf 醫生出reference letter。如果你單純寫試左自然2年都唔得,有排先到你。我當時係severe male problem, 5個月左右初診。

複式洋房

回覆 eeweewee 的帖子

哈哈 我灰到都想養動物但我其實麻麻地有愛心
只係想有野distract 下自己 咁係唔岩既
不過有d野分下心都開心
今日睇中醫 我同佢講我好心急好緊張 佢話咁緊張係唔會有架~

複式洋房

回覆 KateCow 的帖子

Same here 只係我未去到ivf
心理壓力太大 係囉 想要b既可以點唔諗呀!
咁都要知幾時排卵架 排卵就要do架啦
Do完就會留意下身體變化同分泌
差唔多日子就要預黎m
我都想放鬆 但預左想要就會有期待~

或者我地要搵多d興趣 由朝忙到黑就唔會諗
不如我地真係試下好relaxed 咁 係超relaxed 咁 係真係唔諗咁 ⋯⋯ 至少都唔會失望

別墅

siubobobo 發表於 23-1-14 18:00

Same here 只係我未去到ivf

無可能唔諗,我試過想 relax,但症狀一出現就會諗,試過突然好多分泌,噁心,頭暈,腹痛,但都唔中。

我同c6 好少 dodo,一定會測排卵,如果到我放棄,我地可以一個月都無一次,到時就真係唔會有。

我都試過有排好忙,唔得閒諗,咪又係無。開始備孕時我地都好輕鬆架,都係無啦。啲人話咩越唔想要時就會俾你,咁我早幾年唔想要,又唔見個天俾我,所以我已經唔知可以點。

我未諗到點可以好 relax ,我亦未諗到無小朋友下半世點過。

你幾歲呀?你未試IVF 又唔咁快可以話自己生唔到嘅

別墅

siubobobo 發表於 23-1-14 17:55
回覆 eeweewee 的帖子

哈哈 我灰到都想養動物但我其實麻麻地有愛心

我唔會養竉物,我唔鐘意動物。

我都麻麻地有愛心,我唔會鐘意同其他小朋友玩,我亦都唔會諗領養。

別墅

siubobobo 發表於 23-1-12 20:33
唉 我岩岩同我老公講做ivf
佢話唔想住 叫我做下運動唔好成日係屋企 得閒睇樓下中醫先 或者就係咁啦
佢口講 ...

我老公都係只想排卵時do, 最多2次,我地有時都係交功課

複式洋房

同你一模一樣尷尬地說我地自結婚後有時成個月都冇 最多都一次兩次
係有一下kick我爆發話想生仔 先開始密d
一開始用排卵紙時我地完全係交功課狀態 甚至有時因為我太緊張話想幾時幾時要 而同我老公嘈交
至直近排同我老公坦白講開左 大家先多左配合
我35啦 不過中過一次宮外 我成日都覺得係我唔得 原先真係冇諗過要人工 因為身邊冇人做過
今日開始搵左間中醫睇 又開始做返簡單運動 過完年再諗下ivf

我每次黎m第一日都會好崩潰
黎m時心情係最輕鬆
完左又係緊張開始
但我本身份人都係緊張底 返工做野都緊張
等我試下試下試下學習下輕鬆

你呢 試左幾耐就去搵ivf ~?
你老公接受到二人世界嗎?

雖然身邊好多人都生左一個又一個
但都好多人冇生又二人世界好開心 我唯有咁諗望開d

好多野我冇同朋友傾 同人地講只係會話唔想生/順其自然 好難開口同朋友傾我生唔到

大宅

回覆 siubobobo 的帖子

咁不如試下私家IUI. 醫生系你排卵果日放先生啲精入身體。唔駛求個男人俾你DO咁。一個Cycle萬零2萬蚊,都叫提高機會率。

別墅

siubobobo 發表於 23-1-14 23:15

同你一模一樣尷尬地說我地自結婚後有時成個月都冇 最多都一次兩次

宮外係咪要切一邊輸卵管?如果得返一邊就快啲做 ivf

Haha 我都係,M 時其實最輕鬆

我試咗9個月就去睇醫生,嗰時36歲,開頭係想iui 先,不過醫生話用藥後啲卵反應唔錯,就開始 ivf 路,老公都覺得 iui 可能浪費時間和金錢

老公開頭無諗生唔到,但可能見一次又一次失敗,應該慢慢開始接受,我有叫佢好想生的話就搵第二個,佢今次見我咁 down有話生唔到無所謂,話唔想我咁大壓力

係呀,身邊朋友得一個做人工,全部都淨係叫我放鬆。其實有時我諗我係接受唔到失敗,以前唔想生,呢幾年諗通咗想生,心理/金錢上都準備好晒就竟然係生唔到。

複式洋房

我叫有得揀 我打針 但之後半年要避孕
個半年我勁勤力做運動又戒口睇中醫 但就冇聲氣 中埋武肺後就冇睇中醫又懶 日日放負中

我呢兩日m到 食下中藥 做下運動散下步 整下蘿蔔糕 散下心先

你都好 有朋友傾下計散下心
我未識同朋友講呢類topic

別墅

siubobobo 發表於 23-1-15 21:22
我叫有得揀 我打針 但之後半年要避孕
個半年我勁勤力做運動又戒口睇中醫 但就冇聲氣 中埋武肺後就冇睇中醫 ...

其實同朋友傾都無咩用,我唯一做 ivf 個朋友唔太熟,佢個仔都一歲,佢都只係叫我放鬆

我而家都學緊點放鬆

別墅

回覆 siubobobo 的帖子

唉 只可以繼續努力

複式洋房

回覆 FungKSh 的帖子

其他野都可以努力下唯獨呢樣野真係一半努力一半緣份
我要睇開D, 接受下
日日催眠下自己先

大宅

回覆樓主:

其實放鬆心情好重要,我之前都備孕左一排唔成功,之後同朋友去左一個旅行,果個trip大家都好開心盡興,唔係同老公去反而無諗咁多野,返黎就一次功課成功左

複式洋房

siubobobo 發表於 23-1-12 10:14
可以點接受自己生唔出

都要接受現實。黎緊下個月最後試埋IVF就算了。最少都試吓先。自己都試左4-5年都只有一次化學。之後就冇見過2條線(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆 Nagomi 的帖子

個個都係咁講去旅行開心就有真係唔洗再計排卵都中嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊