自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

ming1120 發表於 23-1-28 18:53
有咩分別? 唔通睇一套youtube 原本要一個鐘 而家變咗半個鐘睇完 。 我又唔會大量download嘢。5g ...

兩點半前剛剛使用5G,我自己經常見到一個情況,睇youtube如果你揀全高清1080,喺4g網絡有時要等好耐,一揀5G大約五秒鐘就開到片

就算我鎖定影片喺720p,開啟嘅速度都有天淵之別,呢啲係要你親身用過,先至會感受到

所以啲人成日話一使用5g,數據就會多咗,其實並唔關事,只係你開所有野連線速度都快咗好多好多,所以自然你會操作更得心應手

子爵府

蘭開夏道 發表於 23-1-28 19:01
咁咪仲弊?

所以好多人成日話,最多人用個台最好,事實啱啱相反,因為所有無線網絡,都係以用戶分餅仔形式,即係話架設基站有1000mb下載速度,兩部裝置一齊連線就只有500mb,三個裝置就會除3,如此類推,所以越多人用嘅網絡就會越慢

子爵府

baby668 發表於 23-1-28 23:37
兩點半前剛剛使用5G,我自己經常見到一個情況,睇youtube如果你揀全高清1080,喺4g網絡有時要等好耐,一揀5G大 ...

啱啱試咗youtube 4k片, 我用緊4.5 g。 一撳就已經睇到喎, 你用5g要五秒先開到? 咁咪仲慢過我

子爵府

baby668 發表於 23-1-28 23:37
兩點半前剛剛使用5G,我自己經常見到一個情況,睇youtube如果你揀全高清1080,喺4g網絡有時要等好耐,一揀5G大 ...

想問你睇邊條youtube片要五秒先開到? 我試咗好多條4k。 一秒都唔使就已經睇到, 你可唔可以畀你睇緊嗰條片我呢? 等我試下先

大宅

ming1120 發表於 23-1-28 18:53
有咩分別? 唔通睇一套youtube 原本要一個鐘 而家變咗半個鐘睇完 。 我又唔會大量download嘢。5g ...

我覺得分別唔大,睇片都係差唔多

不過 5G $149 有 100G香港 + 6G大灣區,仲平過 4.5G 嘅 plan,咁梗係用啦!

goldpiglet    發表於 23-1-29 18:47

侯爵府

唔知我有無混淆,當年講5G係想做到萬物聯網,如果單係手機通訊一樣,人多用已經速度下滑,點做到萬物聯網呢?
attach1/tmp/php6Ve0Df
attach2/tmp/phpjiL16U

子爵府

ty1115 發表於 23-1-29 00:57

不過 5G $149 有 100G香港 + 6G大灣區,仲平過 4.5G 嘅 plan,咁梗係用 ...

我138無限上網喎?你平過我?大灣區我完全冇用

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ty1115 發表於 23-1-29 00:57

不過 5G $149 有 100G香港 + 6G大灣區,仲平過 4.5G 嘅 plan,咁梗係用 ...

請問你邊個台?4月就夠期,中移動5G 套餐 98蚊10GB,睇來好貴。

子爵府

ming1120 發表於 23-1-28 23:43
啱啱試咗youtube 4k片, 我用緊4.5 g。 一撳就已經睇到喎, 你用5g要五秒先開到? 咁咪仲慢過我
...

無需要拗,真實嘅體驗最重要,試過之後你就知道係兩個世界

子爵府

ming1120 發表於 23-1-28 23:47
想問你睇邊條youtube片要五秒先開到? 我試咗好多條4k。 一秒都唔使就已經睇到, 你可唔可以畀你睇緊嗰條 ...

因為我住呢度,csl其實只係收到兩格,如果係用4g模式,其實係好慢,做speed test喺4g之下下載速度只有10MB,但係我用5g雖然信號都係咁樣,但係speed test有時可以行到接近100mb

因為公司電話卡,所以冇得轉台,我用中移動喺我住嘅地方就收得好好

禁止訪問

大宅

ming1120 發表於 23-1-29 05:57
我138無限上網喎?你平過我?大灣區我完全冇用

乜你有埋大灣區數據都係 $138 咩?
咩台?我滿約轉,每月有 3G 就得

大宅

sukkiu 發表於 23-1-29 08:56
請問你邊個台?4月就夠期,中移動5G 套餐 98蚊10GB,睇來好貴。

個 plan 冇咗啦
上年朋友介紹

大宅

依家做緊31號前 $199 5G/200G + 2G大灣

男爵府

我都係中移動,$108,有30GB+2GB大灣區。

子爵府

ty1115 發表於 23-1-29 17:33
乜你有埋大灣區數據都係 $138 咩?
咩台?我滿約轉,每月有 3G 就得

可能你誤會咗我意思, 我個月費係冇大灣區, 因為想搭嗰個人 ,佢話佢自己有大灣區 ,我話畀我都冇用

子爵府

深愛芋頭 發表於 23-1-29 12:33
同你一樣之前都係用csl,一開始用都ok嘅但upgrade左5G後真係收得差左好多,所以約滿後都轉左台
...

我係csl同中移動都有用,所以兩張卡插落同一部電話,就會有強烈對比

大宅

蘭開夏道 發表於 23-1-27 18:49
40g那隻,好用嗎?是否好多地方收得好差?因staff話如該地區冇5g覆蓋會跌返3g4g會好慢,是嗎?
...

我用緊3,5g plan,經常上唔到網,係崇光都收唔到,地鐵更加收唔到
所以四月到期想轉台,考慮緊CSL,$148/50g
但係bk睇到好多jm 都話又係收得差,依家都唔知轉去邊間好,好煩

別墅

baby668 發表於 23-1-28 18:20
其實CSL 5G個覆蓋已經好全面,只係太多人用,速度好似烏龜咁,尤其是坐地鐵係重災區
...
我放工時間用csl 5G睇片都順, 不過csl 覆蓋真係做得幾好, 好多地方都收到, 試過幾次同朋友做speedtest, csl通常都比較快

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊