自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

月希 發表於 23-2-1 12:53
如果小朋友重細..其實都唔會悶既....
小朋友返左學..就要做家務...
整定下午茶比佢回家食..

以前做開文職,再出來做野都唔知做咩。年紀接近5 張,老花又唔企得,都唔知可以搵咩工。

複式洋房

回覆樓主:

冇錯

伯爵府

我而家一個小五、一個小一
都有啲悶

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Bcjb 發表於 23-2-1 19:05
以前做開文職,再出來做野都唔知做咩。年紀接近5 張,老花又唔企得,都唔知可以搵咩工。
...

唔介意人工的話...都有文職既..
早2,3個月我公司都請左個年過5張的女士...
佢重要只係返半日...
人工雖然唔係好高...但都唔算差的...

有經驗又唔係等錢開飯的話...
工唔難搵既...

我都係早4,5年..
做左10幾年FTM後先搵工...

不過我就後生D...4字頭姐

大宅

月希 發表於 23-2-1 12:53
如果小朋友重細..其實都唔會悶既....
小朋友返左學..就要做家務...
整定下午茶比佢回家食..

終於有人同我身同感受,可能因為我好彩,小朋友又自律,成續方面都無咩大問題,無咩野擔心,無樓上幾位jm煩惱,所以反而覺得唔知做乜,過日晨感覺,更加唔洗講升到中學後

不過暫時又未有全面重返職場計劃,但就想搵下part time或者副業,令時間充實少少

大宅

Bcjb 發表於 23-2-1 19:02
我小朋友小二,我都好驚到小5 時自己唔知做咩好。

咁你而家覺得忙唔忙?我開完post之後,先發現原來有人諗法同我完全相反,有人會覺得忙到抖唔到氣,有人會同我一樣過日晨

珍珠宮

曾經做了6個月全職媽媽,只可以話呢份工太難,實在唔合適所以都係回歸職場,保持家庭和睦

水晶宮

BK Milk勳章

jayso0911 發表於 23-1-31 14:39
搵part time做下好d,冇咁易脫節

我只係覺得個人好慢,
唔番工耐左轉數慢左勁多,

無工作8年.,
剛番工5年
辛苦但唔會吾做
真係要工作既

男爵府

bongbongpatty 發表於 23-2-2 13:22
我只係覺得個人好慢,
唔番工耐左轉數慢左勁多,
係呀長期冇工作,成個人冇咁靈活

公爵府

我做過幾年全職主婦, 雖然做好財政預備, 但無糧出既感覺最難適應,
做FTM都好多做, 家務運動跟功課興趣班仲有群一班太太飲食吹水, 有時柄係屋企追下劇.. 嗯..既充實又唔充實, 唔返工連打扮既動力都無, 我做FTM時係最烏WEAR, 真係會著到九唔搭八行出街,連我妹夫都睇唔過眼話好似換左個人咁, 亂著一通, 中途做過派飯PT, 仔升中後返舊公司, 成個人生猛返晒,

伯爵府

tracywin 發表於 23-2-2 10:33
咁你而家覺得忙唔忙?我開完post之後,先發現原來有人諗法同我完全相反,有人會覺得忙到抖唔到氣,有人會 ...

我現在忙呀,小朋友二年班,一星期有一日返半日。放學就嘈過不停。平日跟功課同帶去學野。另外老公一星期兩日home office, 由朝煮到晚,重有兩隻狗日日要walk. 現在小朋友還細,而且要跟功課,但如果到小朋友五年級,重心唔再係小朋友到,可能到時會覺好悶。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

tracywin 發表於 23-2-2 10:31
終於有人同我身同感受,可能因為我好彩,小朋友又自律,成續方面都無咩大問題,無咩野擔心,無樓上幾位jm ...

我仔都OK乖架...
所以佢細個..我係忙整野比佢食..
帶佢去玩...
當然小學時都緊張...學業都有睇緊D...
到左中學就冇理了...
但初中..唔大唔細...我都係想stay home...
等佢回家..咁..
到高中時...其實佢都唔細..
學校活動又多...所以就算我去左返工..
回家都重早過佢...

不過中四開始冇耐就冇乜點返學..
好多唔同的停課...跟住疫情....

跟住就係好彩我搵到工..
如果日日同佢困獸鬥...
見住佢上課前最後一刻先起身開電腦ZOOM..真係火都黎...
好彩唔駛日日對足24小時...

男爵府

rean_chau 發表於 23-2-2 14:47
我做過幾年全職主婦, 雖然做好財政預備, 但無糧出既感覺最難適應,
做FTM都好多做, 家務運動跟功課興趣班仲 ...

同你一樣,覺得返工個個月自動有糧出真係爽好多。我本身係唔扮靚嘅人,唔使返工時真係求其到極點ftm 左幾年,中途做過義工、pt,自己慢慢重拾返工嘅節奏之餘,小朋友從中適應媽媽有時要返工嘅生活。

前排機緣下入番老本行終於還原靚靚OL look ,仲有WFH 嘅時間睇住小朋友, 個人開心咗. Work life balance 對我係最合適嘅生活方式

大宅

bobocheung88 發表於 23-1-31 17:22
我覺得除左兼職, 去學下嘢都唔錯, 增值自己總有得著嘅, 我周末會拉埋朋友上下workshop
...

你去咩地方玩workshop啊? 有時放假都可以搵下節目

子爵府

做師奶同少奶唔同。
師奶乜家頭細務,要顧屋企盤數。
少奶就歎。

別墅

albeewat 發表於 23-2-3 10:13
你去咩地方玩workshop啊? 有時放假都可以搵下節目

之前試過參加一啲工作坊上下堂整化妝品, 啱啱試咗個番梘證書, 唔使日日連續上幾彈性, 唔會好困身, 時間都容易夾, 上兩三日就學得識, 返屋企都成功整到, 係國際手工藝設計學院學

琥珀宮

回覆樓主:

搵嘢學下

大宅

bobocheung88 發表於 23-2-3 18:07
之前試過參加一啲工作坊上下堂整化妝品, 啱啱試咗個番梘證書, 唔使日日連續上幾彈性, 唔會好困身, 時間都 ...

我有興趣學整蠟燭!
我屋企平時都中意點,
難唔難呢?

別墅

sexyjacjac 發表於 23-2-6 11:21
我有興趣學整蠟燭!
我屋企平時都中意點,
難唔難呢?

唔會難, 導師係step by step咁教, 好照顧同學, 一齊同我上堂個朋友仲諗住考專業調香師

男爵府

回覆樓主:

去冒險樂園玩掟彩虹/街邊夾公仔機,覺得好玩又刺激

首頁

尾頁

跳至