自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我好開心喎,之前番半日, 2個起屋企做完功課無無聊打機

子爵府

回覆樓主:

無問題

珍珠宮

honeybibibibi 發表於 23-2-7 08:43
從來都無得揀
疫情幾年,半日制其實都run得好順。亦好多人支持。
點解唔係呢個時候作改變/反思/聽下支持半 ...

我也覺得我們細個時小學半日制真的十分好,每日放學不單有時間做功課和溫習,又可以休息或去公園活動,這才是應有的小朋友童年。

侯爵府

瀟灑兔兔 發表於 23-2-7 07:50
全日好D,半日返到屋企已經點半了,真係餓扁了。其實三點放學時間對距地黎講仲好D,係學校早小小吃飯,下 ...

我們返半日,搭校車尾站回家已經2:30pm才有lunch吃,所以我也prefer 返全日可以正常時間食lunch

男爵府

Faylo 發表於 23-2-7 06:14
很沮喪,知道仲要過多年這種生活。其實學校可選擇午後留校做功課,已可解決在職家長的煩惱。
去到三點幾, ...
半日制就算唔使坐校車返到屋企唔沖涼也要最快一点半才食到飯,如坐校車要2点打後,真係餓壞胃

伯爵府

回覆樓主:

冇任何興趣班,返半日小朋友放學睇電視打機放題,我覺得返全日非常好

侯爵府

gallygally 發表於 23-2-7 11:56
小學得4科, 放鬆D; 到中學有7-8科仲癲

中學唔止7,8科,初中起碼十幾科
中,英,數,Geog, Science, History, 中史,電腦,家政,音樂,宗教,體育,Life and Society, 視藝等,
起碼 14科,所以間間中學考試也要考成兩個星期,困獸鬥
大家要好好珍惜小學生活,就算多功課不會多過中學,小學適應了,上中學好好多

珍珠宮

我仔放3點,學校有導修堂,每日會在學校做啲功課,之後又去補習班做功課,做完功課仲有時間同小朋友玩!每晚去完補習班仲有時間睇youtube 同玩一陣手機

佢仲想早啲起身早啲返學!又話學校既飯盒好食!可能佢鍾意見同學多過家人

子爵府

katrinamama 發表於 23-2-7 13:00
中,英,數,Geog, Science, History, 中史,電腦,家政,音樂,宗教, ...

係, 小學只係讀4科,最多野背都只係常識。 中英數只要底好, 基本上唔駛點讀

珍珠宮

邱悠月 發表於 23-2-7 12:58
冇任何興趣班,返半日小朋友放學睇電視打機放題,我覺得返全日非常好

同我仔相似,佢平日無興趣班,所以我都覺得全日非常好

珍珠宮

hugub 發表於 23-2-7 11:58
只可以講係d家長要時間適應

我女小學時學校從冇導修課,準時3pm放學,即係3pm前唔可以做功課,特殊情況要 ...

其實我自己都同意架!唔努力邊有收穫呀

小學要比佢習慣努力讀書先有好成績,中學佢真係彩你都傻

大宅

回覆樓主:

我個仔話全日制少功課過返半日個時,不過佢鍾意返半日,佢話太長時間留係學校。

珍珠宮

gallygally 發表於 23-2-7 12:02
學校只係將課程拖長教, 慢慢教, 有討論有活動教學, 唔同我地以前填鴨塞資料入腦, 唔可以話谷.
比較過疫情 ...

呢幾年疫情睇住阿仔上網課,我覺得老師已經教得好生動有趣! 有腦圖、有角色扮演、有資料分享等等,如果返埋全日,多啲時間比小朋友互動,效果應該可以更加好

水晶宮

tailinlin 發表於 23-2-7 11:41
係囉,我細佬89年出世,佢小學畢業前都仲係上下午校,邊有30年

佢寫住逐步推行!
我80後,大過你細佬,我高小學校轉讀全日,因為收生不足嘛,如果唔係就殺校!
全日制真係有30年,因為我30年前已經讀全日制小學!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

nancy29 發表於 23-2-7 08:20
我地以前半日制都實行咗幾十年,係廿年前開始全港推行全日制,又唔俾家長揀,而家仲要用唔正常嚟形容,人 ...

珍珠宮

Bigbigc 發表於 23-2-7 11:13
回覆 錯錯錯 的帖子

我仔都係好開心, 3年班第一次番全日. 有導修堂一齊做功課. 番到屋企只係差少少未完成. ...

我仔好開心!可以同同學一齊食飯,食完飯可以一齊去操場散步傾計玩下!唔係全日上課讀書,有休息和交流時間

珍珠宮

dotdotdotdot 發表於 23-2-7 11:16
你啫!我小朋友學校要一體一藝,午後堂照上,落堂學校操體藝,返到屋企最快都5點,重要做功課溫書測考,以 ...

每日都要上一體一藝課又多咗啲喎

男爵府

回覆樓主:

我身邊有幾個ftm好開心,日日自己多咗時間,約埋一齊去街街,夠中放學就去接,返到屋企陪小朋友做功課就要生要死對於我呢啲在職媽媽,聽到心理唔平衡
我都係同自己小朋友講,半日/全日都好,我哋都要開心去面對。

大宅

我小朋友六年級,基本上每日都好忙嘅。功課多數喺學校完成,之後參加學校或者出面嘅興趣班(全部係佢自己喜歡自己揀的),返到屋企5點幾。但佢好enjoy返全日班喎,可以多啲同老師同學傾計玩,又可以多啲活動參加。
之前因為疫情返半日,下午做完功課都係睇電視玩電話打機,講都講唔聽。而家返全日咪幾好,佢開心,而我又唔洗煩佢日夜對住電子產品!我同小朋友都好驚又轉返半日班

其實個個家庭有唔同嘅需要,半日又好全日又好都係為咗小朋友讀書讀得開心,家長舒心。咁當然如果有得按需要揀學校,就皆大歡喜。

珍珠宮

katrinamama 發表於 23-2-7 13:00
中,英,數,Geog, Science, History, 中史,電腦,家政,音樂,宗教, ...

係呀,中學兩測兩考,非常辛苦。平時仲會quiz、dictation。我個女晚晚11pm才可以睡覺。

首頁

尾頁

跳至