自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第一回

有無試過去旅行或旅行完返港唔見咗個喼?
我曾經試過去完內地旅行搭直通巴回港俾人拎咗個喼。
我喺終點站落車,嗰個人應該係前一個站落車嘅,斷估唔係拎錯,因為冇多一個喼出嚟,唔知點解佢要拎埋人哋個喼。
之後都有留電話俾直通巴公司,睇下會唔會有奇蹟,當然係冇下文啦...
好彩個喼淨係衫同手信,冇乜其他貴重物品,搵唔返都影響唔大。
之後我就掛個行李牌喺喼度,咁樣好似保險啲。

子爵府

Lilian_lee 發表於 23-2-7 18:25
我喺終點站落 ...

所以我個旅行喼一定有自己嘅貼紙同埋會鎖咗

珍珠宮

試過
好多行李喼賊的
好耐之前咪有單新聞話有領隊專偷某貴牌行李喼
可能諗住人地用得貴喼
入面啲嘢有咁上下值錢
我之前諗住放AirTag落行李喼
但好多航空公司而家加咗條款唔俾乘客咁做
咁就只能用平喼,減少被人偷既機會

男爵府

回覆樓主:

所以有站中途落車時,我會牛咁眼望住啲行李,睇下有冇人拿錯。

象牙宮

機場巴士都有人人偷喼,
有d人上樓上或訓左,
比人偷左落車都唔知。屋企人試過係機場攞行李時,
見到自己喼出來未到自己,
見到有個男人攞起,即追去,個男人話攞錯。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

有行李,我唔坐機場巴士,要搵位睇住行李麻煩。
機鐵都可以,雖然無得鎖,起碼望到個喼。
直通巴,我好少會喺國內帶貴重嘅返香港,遺失咗就算,好彩未試過(好似無咩帶過大型行李)。

珍珠宮

yurijm 發表於 23-2-7 18:30
試過
好多行李喼賊的
好耐之前咪有單新聞話有領隊專偷某貴牌行李喼

邊間公司唔俾用AirTag?
我只係之前聽過Lufthansa唔俾但官方已澄清唔係。
仲有其他?
我用緊,想知

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-2-7 19:20
邊間公司唔俾用AirTag?
我只係之前聽過Lufthansa唔俾但官方已澄清唔係。
仲有其他?

我無update Lufthansa
仲以為都係唔俾
我屋企人22年11月坐JAL
唔俾用,見到個AirTag套
要除低放隨身行李
當然可能係我地用得太揚
如果x光機過到、偵測唔到粒電,可能用到

珍珠宮

yurijm 發表於 23-2-7 19:38
我無update Lufthansa
仲以為都係唔俾
我屋企人22年11月坐JAL

我睇到Lufthansa係舊年10月的報導,今年1月CNN有講返件事,大概係本來lithium battery係唔俾的,但AirTag電池內的lithium量太少,FAA話可以用,IATA話無ban過AirTag。我知Air Canada一直俾用,仲因為用咗搵返好多走失的行李。希望CX俾用啦。

珍珠宮

白毛毛 發表於 23-2-7 20:08
我睇到Lufthansa係舊年10月的報導,今年1月CNN有講返件事,大概係本來lithium battery係唔俾的,但AirTag ...

CX可以用
最近有坐

珍珠宮

yurijm 發表於 23-2-7 20:18
CX可以用
最近有坐

太好啦。我就嚟要飛。thx JM.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

我喺終點站落 ...

所以其實喺外地坐機場大巴都驚驚地
放下自在

珍珠宮

試過兩次,但都好好彩搵得返
一次,國泰,英國飛香港,係香港機場即時同航空公司報失,幾日後,航空公司派人送去我屋企
一次,唔記得邊度飛江西,大陸機,我吾小心攞咗人哋個行李(同一牌子同一型號),出機場啲check行李職員又求其,所以冇人發現,大約兩個小時後,我出到市區,食食吓野(未去酒店),突然接到電話,話我攞錯行李同問我係邊,然後派人過嚟同我換返

直通車我都成日好驚無咗件行李,好驚未到站司機就錯拿咗佢出嚟,又驚俾人偷咗,所以我會盡量坐近見到行李門嗰啲位

大宅

認識瑞士牛牛第一回

mercurycc 發表於 23-2-7 18:33
機場巴士都有人人偷喼,
有d人上樓上或訓左,
比人偷左落車都唔知。屋企人試過係機場攞行李時,

都唔明啲人偷人哋個喼做乜,佢又唔知入面有啲咩,偷咗返去得啲衫嘅,佢又唔啱用,貴重嘢通常唔會放喺喼度啩
返程俾人偷咗都還好,去旅行時俾人偷喼就真係乜心情都冇晒

珍珠宮

Lilian_lee 發表於 23-2-8 09:17
都唔明啲人偷人哋個喼做乜,佢又唔知入面有啲咩,偷咗返去得啲衫嘅,佢又唔啱用,貴重嘢通常唔會放喺喼度 ...

咩呀,啲人係想要個喼呀,尤其是Rimowa

象牙宮

Lilian_lee 發表於 23-2-8 09:17
都唔明啲人偷人哋個喼做乜,佢又唔知入面有啲咩,偷咗返去得啲衫嘅,佢又唔啱用,貴重嘢通常唔會放喺喼度 ...
屋企人用R牌,個喼到賣到錢的,
有d 去完入貨手提邊攞到咁多,
呢d賣到錢架,
朋友試過去時個喼比airline 寄左去其他國家,
底褲都要即買來換。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

白毛毛 發表於 23-2-7 12:08
我睇到Lufthansa係舊年10月的報導,今年1月CNN有講返件事,大概係本來lithium battery係唔俾的,但AirTag ...

請問你掛係出面定收係喼入面呀?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無, 用平野唔會唔見

琥珀宮

我喺終點站落 ...

一定要貼好多勁大張貼紙
試過差d攞錯人地嗰個,一模一樣

子爵府

我喺終點站落 ...

我姑仔試過,響上海浦東機場,唔係喼,係黑色旅行袋。行李輸送帶最後都有一個黑色旅行袋冇人攞,所以估係人地拎錯,點知嗰個人第二日返機場攞返佢個袋時話冇拎到他人嘅袋。
我姑仔個袋內全係食物,因為我當時住上海,佢來探我地買俾我的。

首頁

尾頁

跳至