親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章

8月一家四口(2大2中學生)會去巴黎5日,應該住邊區安全D?有無JM住過的酒店推介?

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

miminzuku 發表於 23-2-16 17:59
8月一家四口(2大2中學生)會去巴黎5日,應該住邊區安全D?有無JM住過的酒店推介? ...

7月住過 Mercure Paris Centre Tour Eiffel Hotel,間房望到巴黎鐵塔

隔離有間 Pullman,價錢會貴d
attach0/tmp/phpNYHp7P
attach1/tmp/phpvUaqKd

大宅

8月一家四口(2大2中學生)會去巴黎5日,應該住邊區安全D?有無JM住過的酒店推介? ...

我都搵緊air bnb ,希望可以-家人住

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

Citadines Place d'Italie Paris 有得煮食,有洗衣機

我果時去歐州差不多一個月,所以洗衣機對我們黎講好重要

一家4口一間房, service apartment

子爵府

CrabPincers 發表於 23-2-16 23:15
Citadines Place d'Italie Paris 有得煮食,有洗衣機

我果時去歐州差不多一個月,所以洗衣機對我們黎講 ...

呢間好似唔錯,但佢張sofa bed可以開大瞓到2個人嗎?

出面好似對住shopping mall,嘈嗎?

13區?治安okay嗎?

出面多唔多食肆?

子爵府

buklaylay 發表於 23-2-16 22:36
7月住過 Mercure Paris Centre Tour Eiffel Hotel,間房望到巴黎鐵塔

隔離有間 Pullman,價錢會 ...

Mecure好似無4人房,要分兩間房

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

miminzuku 發表於 23-2-17 00:27
Mecure好似無4人房,要分兩間房

唔知有冇4人...
我嗰次5個去,住雙人+3人房
近Bir-Hakeim站,行去搭 metro 方便
酒店3分鐘路程到鐵塔,真係轉個彎就見到

大宅

2024勳章

回覆 shirleymc 的帖子

我近年去巴黎 都係住AirBnB, 屋夠大, 無酒店咁迫. 上次去巴黎是疫情前 2019年9月, 在巴黎Place D'italie 住了一間AirBnB 7晚, 房間有45平方米, 但只是70歐元1晚. 平的原因是這間AirBnB離車站有10分鐘步行路程, 在1樓.
但我喜歡住Place D'Italie 3個原因
1. 交通方便
2. 治安好. 千萬不要住巴黎19區 18區 20區 10區, 這4區治安很差
3. 很多中餐食.

侯爵府

開心吸收勳章

朋友想book Staycity Aparthotels Gare de I'Est. 不過暑假好Full.

大宅

dougiewoodie 發表於 23-2-17 09:15

我近年去巴黎 都係住AirBnB, 屋夠大, 無酒店咁迫. 上次去巴黎是疫情前 2019年9月, ...

請問名稱是Place D'Italie?謝謝

大宅

2024勳章

Place D'Italie 是在巴黎第13區的1個地方名,
你用airbnb, 在 Find places to stay in Paris 哪一頁,
在location 哪一欄 輸入: 13th arrondissement, Paris

便可以看到幾百個單位慢慢選

Place D'Italie有很多亞洲人住, 所以扒手 搶匪等較難分辨你是遊客還是當地人. 總言, 在巴黎 亞洲遊客是小肥羊, 所以和當地人一樣最安全.

大宅

dougiewoodie 發表於 23-2-17 13:20

Place D'Italie 是在巴黎第13區的1個地方名,

謝謝你,因為第一次去歐洲,毫無頭緒

公爵府

miminzuku 發表於 23-2-17 00:20
呢間好似唔錯,但佢張sofa bed可以開大瞓到2個人嗎?

出面好似對住shopping mall,嘈嗎?

我們4個成年人,出邊sofa beds 瞓到兩個大人

酒店在Place d'Italie, 治安ok, 商場早關門,商場內有超市,不嘈

食肆我只幫趁過附近一間cafe 食早餐,多數在出邊食完dinner 先返酒店,其中有日坐船食dinner,不太清楚多不多食肆

提你在歐州揀酒店不好只看價錢,要看果區的治安(好重要),同埋如果夏天去,一定一定要check 有無冷氣,因為歐州好多酒店只有暖氣無冷氣,最後是check 有無lift, 在london 貪平,搵左間無lift 的service apartment, 都幾幸苦(搬喼)

大宅

CrabPincers 發表於 23-2-17 16:09

酒店在Place d'Italie, 治安ok, 商場早關門,商場內有超市, ...

謝謝提醒,我們只買了機票,現在上網睇資料,再安排行程,好頭痛呀

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

樓上介紹嘅酒店都好好
但我就在預算上想經濟ㄧ點
又想住得舒服,安全地區,
又有住宿要求,冷氣/電梯不可缺
ㄧ定要2個新淨清潔嘅廁所,
近麵包店/洗衣店/便利店地方
千挑萬選,揀咗ㄧ間連鎖商務酒店
12區 Motel One Paris (人均€55/晚包稅),
酒店夠靚夠新,職員超友善英文流利
職員代call 的士(有合作的士)
酒店餐廳早餐豐富、
屬於住宅區,好近13區唐人街,
近地鐵站和近電車站。

夏天唔贊成住 Airbnb,
明明揀咗有冷氣才租,
唔知係咪新例,屋內有冷氣設備
但屋主居然唔畀開(氣温要超過35度才可用),
電制封咗,遙控收起,
窗冇蚊網,開窗多蚊要用蚊香,
兩間Airbnb屋主都係ㄧ樣。

另外,住Airbnb 每ㄧ位住客,
都要交上passport 影相或上載上網站,
好唔開心又担心唔知對方有乜用途。

大宅

wiiabcd 發表於 23-2-21 10:03
樓上介紹嘅酒店都好好
但我就在預算上想經濟ㄧ點
又想住得舒服,安全地區,

我都曾經想過book Airbnb, 本來已揀好了一間apartment 想book,怎知又話要影Id card or Passport 相,又要即刻自己影張相做認證,搞了幾次都做不到,最後放棄了去booking.com 搵。又撞啱剛剛找到心水的apartment ,所以去booking.com找好過。

別墅

回覆 wiiabcd 的帖子

5月會同女兒去巴黎(女兒exchange完,英國去巴黎會合), 未去過歐洲, 毫無頭緒。。。好開心搵到這forum , 請問 wiiabcd 介紹是全名這間嗎 ?
Motel One Paris-Porte Dorée 謝謝

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

lovelovebb 發表於 23-4-1 12:39
回覆 wiiabcd 的帖子

冇錯,就係呢間,第12區係安全住宅區域,
ㄧ路上人少街寬,好安心步行回酒店,
3-5分鐘就行到,如果遇上星期日,
麥當勞地鐵出口條街有市集,
真係好多嘢睇又多嘢賣好熱鬧。

子爵府

CrabPincers 發表於 23-2-17 16:09

酒店在Place d'Italie, 治安ok, 商場早關門,商場內有超市, ...

Jm,想問吓你坐船食dinner嗰度好唔好?

公爵府

rachie 發表於 23-4-2 14:30
Jm,想問吓你坐船食dinner嗰度好唔好?

好正呀,不過如果要坐窗邊,要加錢,不記得加幾多錢了,我在klook 訂票, 坐窗邊加錢就即場比

果次是得一檯無加錢坐窗邊

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊