自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

黎緊要幫手in 人, 我目標係請個正常肯做肯聽話的人,唔駛叻的(因為叻的唔會in我間公司),請問interview 要問咩問題去filter out 怪人呢?

ps: 我阿姐前後請左3個怪人,請到心灰意冷,所以先叫我幫手in

大宅

我本身做ADMIN, 都試過要請下屬.
覺得INTERVIEW真係好自然對答..
最初睇對方CV覺得OK, 打俾佢果陣佢冇改時間/日期都算正常.
INTERVIEW準時或早小小到 - 加分
叫佢輕鬆D, 傾偈咁, 叫佢簡單介紹自己呢D例牌野 - 如果流暢都叫OK啦
我都係問D一般問題, 上一份工點解走, 工作內容大概係點, 黎到呢度新公司有咩期望, 俾D假設實景題目佢, 考佢點處理.

傾多幾句你都知佢正唔正常.

公爵府

2023年兔年勳章

同佢講阿姐中左 covid,無人冲茶
叫佢幫手冲兩杯 茶入嚟 坐低慢慢傾

stagea    發表於 23-2-17 10:05

公爵府

Amy1974 發表於 23-2-17 09:16
同佢講阿姐中左 covid,無人冲茶
叫佢幫手冲兩杯 茶入嚟 坐低慢慢傾

咁又唔得,呢個唔係佢職責

公爵府

joshyk 發表於 23-2-17 09:13
我本身做ADMIN, 都試過要請下屬.
覺得INTERVIEW真係好自然對答..
最初睇對方CV覺得OK, 打俾佢果陣佢冇改時 ...

咁都係的,重視份工應該準時,或者早少少。

我會試吓跟你方法問問題。其實單睇CV, 我有心儀人選,但都要親身見吓,希望對答正常啦

公爵府

2023年兔年勳章

sunnymama2 發表於 23-2-17 09:42
咁又唔得,呢個唔係佢職責

啲經理係用咁嘅方法,睇下你聽唔聽話
冲茶 買飯盒 咁
乜都唔肯做,就踢你走

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

請人確實頭痛嘅! 有時in 人好攰,腦筋急轉彎! 睇下你咩工種,基本談吐正常,再閒話家常幾句! 通常我會問呢度難唔難揾呀?!食左嘢未呀?! 睇佢點答,都睇到D嘢 等佢放鬆解除裝備先再繼續

公爵府

sunnymama2 發表於 23-2-17 09:05
黎緊要幫手in 人, 我目標係請個正常肯做肯聽話的人,唔駛叻的(因為叻的唔會in我間公司),請問interview ...

causal傾下咁最好,最近in左一份工,考完一樣又考另一樣,最後請左我都無做,太harsh。

la_source    發表於 23-2-17 10:11

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

想問請咩位,我求職“茶水清潔姐姐”只想揾個正常上司

瑪瑙宮

面試點都唔會知晒全部. 主要有無份份做唔長, 做得長又點解轉工. 睇佢對答.

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Amy1974 發表於 23-2-17 09:49
冲茶 買飯盒 咁
乜都唔肯做,就踢你走

未試過有咁叫過~
你認真?

公爵府

Gorgor0612 發表於 23-2-17 09:50
請人確實頭痛嘅! 有時in 人好攰,腦筋急轉彎! 睇下你咩工種,基本談吐正常,再閒話家常幾句! 通常我會問 ...

Good idea! Thx!

公爵府

Nancy20090615 發表於 23-2-17 10:06
面試點都唔會知晒全部. 主要有無份份做唔長, 做得長又點解轉工. 睇佢對答. ...

收到!

瑪瑙宮

sunnymama2 發表於 23-2-17 10:14
收到!

就算經你 in 完請的都係怪人, 唔使懷疑自己, 我公司都請過幾個怪人.

伯爵府

回覆樓主:

其實in時正常,一做野相處落就KK型型,幾廿歲人做D野唔make sense,請人難,食之無味,棄之可惜。

珊瑚宮

回覆樓主:

問條關於工作上問題, 要佢加急處理, 佢會點做。
係咪有心去做, 或行貨回答, 應該睇到

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

我prefer請個溝通到,同埋肯學肯做嘅人。

我會問D情境題,了解吓佢喺咪同人合作到。
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

珍珠宮

2024年龍年勳章

sunnymama2 發表於 23-2-17 09:05
黎緊要幫手in 人, 我目標係請個正常肯做肯聽話的人,唔駛叻的(因為叻的唔會in我間公司),請問interview ...
純粹個人分享...
請人前大概已經知班應徵者嘅硬件有咩(學歷, 工作經驗...)
啱公司要求嘅, 就主力睇佢本身軟件(臨場應對, 行為態度...)
好多上到來, 傾多兩句已心知不妙, 我問東佢答西, 九唔搭八就知佢唔識處理工作上嘅事.
曾經有個仲激, 問佢上一份工離職原因, 佢即刻好激動話老闆無理解僱, 爭在未爆粗...

至於肯唔肯故, 聽唔聽話就真係做落先見真章~

伯爵府

Amy1974 發表於 23-2-17 09:49
冲茶 買飯盒 咁
乜都唔肯做,就踢你走

咩年代呀

首頁

尾頁

跳至