自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

留言:「上次探訪我們的三隻鸚鵡中最小的那一隻又來探訪我們了,最初我們看到牠在對面大廈外的棚架上站着,然後目睹牠向我們這邊飛來,站在欄杆上洋洋自得,我們一直觀看牠歡喜得很。容我與先生為你改個名字叫小白好嗎?」

MICLOH168    發表於 23-2-21 15:30
funfun759    發表於 23-2-21 13:41
20150618bb    發表於 23-2-21 11:22
la_source    發表於 23-2-21 09:46

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

香港真係有好多呢啲小葵花鸚鵡,真係全世界得兩千隻?我諗香港都有幾百隻。

珍珠宮

麟媽媽 發表於 23-2-21 09:27
香港真係有好多呢啲小葵花鸚鵡,真係全世界得兩千隻?我諗香港都有幾百隻。
...

係超級多,維園勁多
估計二戰時期,有人放生繁殖到宜家

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

唔識鸚鵡類別, 看外型好常見咁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

全球得2000隻?
但香港勁多人有養喎

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

...

網上話係流落香港的極度瀕危生物

https://www.greenpeace.org/hongkong/issues/forests/update/31170/%E3%80%90%E8%A2%AB%E5%BF%BD%E7%95%A5%E7%9A%84%E7%80%95%E5%8D%B1%E7%94%9F%E7%89%A9-%E3%80%91%E5%B0%8F%E8%91%B5%E8%8A%B1%E9%B3%B3%E9%A0%AD%E9%B8%9A%E9%B5%A1/

珍珠宮

懷疑報細數,我住外國成日都見唔少呢種鸚鵡。

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點會得2000 隻,澳洲好多

別墅

題外話,好耐冇見佢老公倪震,去咗邊

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

香港有全球1/10呀

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

zman 發表於 23-2-21 10:28
點會得2000 隻,澳洲好多

唔同種,澳洲係大葵,香港係小葵

王國長老

goodsnooky 發表於 23-2-21 09:45
懷疑報細數,我住外國成日都見唔少呢種鸚鵡。

香港係小葵

王國長老

uhtcl2006 發表於 23-2-21 09:35
全球得2000隻?
但香港勁多人有養喎

2000係野生……

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

回覆樓主:

題外話,最尾果張相咁似咸豐年代影落咁

王國長老

回覆樓主:

港島北係佢哋老巢,香港公園,維園同附近山邊成日見
朋友住西半山,間中就見露台有。我媽住堅尼地城附近有山,但從來唔見
我在港島南都見過,在神學院附近

棵大樹係我家望出去,佢哋好得意,係去開果棵樹就只會去果棵樹(棵樹只係鳳凰木無嘢食嘅,亦唔係築巢,只係遊樂場)日日黃昏開始就開p ,約30+隻,有時半夜三更都呱呱嘈

attach1_sign/tmp/phpUoYdeC
attach2_sign/tmp/phpLjVWpN

王國長老

日抖唔見人㗎wor !有時諗,係咪同一班,上午去xx山,下午去xx公園,黃昏去yy 公園咁呢

伯爵府

2024勳章

Charlotte_mom 發表於 23-2-21 10:38
港島北係佢哋老巢,香港公園,維園同附近山邊成日見
朋友住西半山,間中就見露台有。我媽住堅尼地城附近有 ...

好得意, 最叻係識返屋企

王國長老

維園附近
attach1/tmp/php7UBEAG

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

小葵好得意

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

Charlotte_mom 發表於 23-2-21 10:32
唔同種,澳洲係大葵,香港係小葵

係喎,我上網搵到,澳洲有好多嘅係 Cacatua galerita,原居地當然係澳洲,而香港呢隻係 Cacatua sulphurea,原居地係印尼,因為近年印尼大量砍伐樹木,佢哋就變咗瀕危物種。
呢張相我朋友影嘅,我覺得好靚!
attach1/tmp/phpZLnQyW

首頁

尾頁

跳至