自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章

小朋友小三,之前評估係專注力不足輕微,請問是否都需要食藥?
請問排政府精神科一般要多久?流程是如果做?
如果不排政府,有無那一間私院或私家診所介紹,收費大約是多少?

水晶宮

timmybb 發表於 23-3-1 23:19
...

我囡小學時去排油麻地,好似一年唔夠,但醫生見親我囡話輕微唔駛睇,仲話佢好返 叫我望下出面d小朋友(候診)我當時無比藥呀囡食,到5年級發覺佢仲有其他問題自己去睇私家,就有食藥,食左好唔妥,又無食
再到佢中三有抑鬱,學校社工叫我帶佢睇,指明去瑪嘉烈,我囡又要求食返專注藥到依家食左兩年幾

水晶宮

...

男爵府

回覆樓主:

會唔會有感統方面嘅問題?

水晶宮

...

唔好意思,無講流程
小學有去健康院,同姑娘講,佢寫紙檢查,跟住攞報告去排政府
而中學個次就搵是但一間診所睇,叫醫生寫信
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

spikenard 發表於 23-3-1 23:48
好輕微是不需要食藥 ,正常排政府要2年左右,都有人1年,但好少。

你問得,實在覺得細路讀書太遊雲吧,

ADHD都可以專注地打機兩小時,都可以睇佢喜歡嘅書3小時。

珍珠宮

...

因為排政府大概都要兩年時間,會錯過咗學習嘅黃金時期(唔止係讀書,社交都會有影響),所以都多人會先睇私家精神科,精神科醫生可以寫轉介信排政府。
如果私家精神科診所,你預計每個月二三千,開頭因為要食藥會複診密啲。

水晶宮

fupigpig 發表於 23-3-2 00:22
ADHD都可以專注地打機兩小時,都可以睇佢喜歡嘅書3小時。

這不是adhd本身的特徵。。。

我講的係好輕微踏線的專注力不足

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

Xmas吸收勳章

spikenard 發表於 23-3-1 23:48
好輕微是不需要食藥 ,正常排政府要2年左右,都有人1年,但好少。

你問得,實在覺得細路讀書太遊雲吧,

佢已係心理學家度做評測,就評測佢係專注力不足,佢都寫左轉介信比我去公院排。

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

水晶宮

timmybb 發表於 23-3-2 06:52
佢已係心理學家度做評測,就評測佢係專注力不足,佢都寫左轉介信比我去公院排。
...

我明,我家都有1個,都睇左醫生,都是輕微。

大宅

Xmas吸收勳章

回覆樓主:

明白,請問唔需要食藥,會有咩治療?

珍珠宮

opclk99 發表於 23-3-2 06:53
你認真既應先做一個全評(全面評估),
急既可去協康自費評估,
(評估後有社工follow up),

樓主已有CP評估信,唔需要再去CAC評估,直接排兒童精神科就得,但一般要排接近兩年。
我仔在小學時都係精神科博士級CP做評估,話佢踩界,博士同普通CP見咗幾次都不確診佢ADHD,所以亦無開藥,CP都唔比佢再覆診,但話唔會close file當新症。
整個小學過程我仔係越來越差,因為越大就越唔係教導就可以解決個難題,到中一我仔自己都覺得學習有困難,想返精神科,於是係兒科再攞醫生信去精神科,但原來當初講嘅係假,當仔係新症,個期成兩年,不過今次精神科半日就確診佢ADHD,精神科開埋藥,攞埋確診信。前後用咗10年時間確診。精神科嗰度10年前個舊檔案仍在,但就一定要我哋跟新症排。

珍珠宮

timmybb 發表於 23-3-2 07:36

我試下答你,唔食藥其實其他方法唔講得上是治療,只係Training,CP都咁樣同我講,主要係教小朋友一些幫助到專注嘅訓練。但政府提供嘅訓練時間係返學時間,要上就要同學校請假,咁值唔值得請假去就自行決定,其實好多小學會有專注力訓練班比一些有需要學生,唔一定係確診先可以上,學校認為個學生專注力弱都可以參加。
但這些訓練唔肯定成效有幾多。

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

路過一下
我仔從細到大都係發夢、遊雲,小二署假前我帶了佢去社區健康中心做評估(3仟幾蚊), 拎左封信比學校。
到小三,安排到佢入社交小組做訓練。
但佢都係經常發夢。抄生字簿,一個鐘都做唔到。
小四我頂唔順,帶再去睇多次精神科醫生(醫生費新症680,舊症480, 初時一個月覆診一次,之後2~3個月才覆一次) ,開了藥(大概500蚊一個月) 和寫紙排醫院(要排2年多) 。
試了幾種藥,依家食藥效12個鐘。

食左藥減晒食慾,初初一星期很難入睡。
適應佢就明顯感到學習有改善。 同佢講野,佢聽到入耳

ohmygosh    發表於 23-3-2 08:48

大宅

Xmas吸收勳章

JoannaD 發表於 23-3-2 08:34
路過一下
我仔從細到大都係發夢、遊雲,小二署假前我帶了佢去社區健康中心做評估(3仟幾蚊), 拎左封信比學校 ...

請問係私家定係公立精神科?

侯爵府

kcpak 發表於 23-3-1 23:47
我囡小學時去排油麻地,好似一年唔夠,但醫生見親我囡話輕微唔駛睇,仲話佢好返 叫我望下出面d ...

瑪嘉烈的藥食左有冇副作用?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

timmybb 發表於 23-3-2 06:52
...

攞份報告去兒童精神科排隊,跟地址,睇返住邊區排邊區。一般要排兩年。
如果無影響日常生活/學習,排隊等,有就睇私家處理咗先。
趁年紀細,可以搵吓專注力班上吓~ 導師會幫忙觀察小朋友問題喺邊方面,如果感統弱亦可以上感統班,10歲前係改善黃金期。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

timmybb 發表於 23-3-2 07:36

醫生可以做嘅就係比藥食,需唔需要食藥無絕對答案,因為輕微,學習問題未必咁早出現。
專注力有訓練班可以改善,協康、小童群益會 … 等等嘅機構都有。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊