自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

最近學校老師叫我帶仔仔去做add評估。佢話阿仔讀小一,響某一科目成日放空,講十次好似接收唔到咁,但其他科目老師又話係還可以。但我自己在家留意,佢自己做到功課又可用合理時間完成,考試溫書坐響度3個鐘都ok。問話興趣班老師,又話冇發夢嘅情況。不過佢的確係成日唔記得野,問佢樣樣話唔知,又成日漏野。

咁情況,我應該帶佢去做評估嗎?還是直接帶去精神科醫生?還是其實係冇野呢。阿仔剛進小一果次考試考到全班頭幾名,唔知係咪因為簡單所以仲應付到,怕到高小就會唔分吃力。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Momocaca 發表於 24-3-18 02:07
最近學校老師叫我帶仔仔去做add評估。佢話阿仔讀小一,響某一科目成日放空,講十次好似接收唔到咁,但其他 ...

可以叫學校安排心理學家做嗎?出面做好貴,而且你case唔urgent。

我的case 同你有d相似,又有d唔似。相似係我仔都係成日漏野,發白日夢。

唔似係,我覺得我仔係ADHD(因為屋企唔可以坐定定,一排長隊就頭痛等等) 叫學校安排做評估,但學校覺得冇需要,因為佢唔出位,可以坐定定做哂卷。結果我第二次要求下,學校幫我做評估,係ADHD.,仲係明顯嗰隻

我覺得父母係最了解自己小朋友的,你自己同另一半相量和小朋友理解吓,才諗做唔做。

伯爵府

JoannaD 發表於 23-3-2 08:34
路過一下
我仔從細到大都係發夢、遊雲,小二署假前我帶了佢去社區健康中心做評估(3仟幾蚊), 拎左封信比學校 ...
請問可否pm我精神科醫生?想拎轉介信排政府,謝謝

民房

回覆 sunnymama2 的帖子

請問如果真係專注力不足,係咪會喺任何情況下都會顯示到出嚟?即係例如唔會淨係某一科係咁,其他科又冇嘢,又或者返學係咁,但係做功課同考試冇嘢?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊