自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

公爵府

terrenandtania 發表於 23-3-3 18:44
我覺得要俾係好事,就算唔洗佢養其實都係幫佢儲起。分享自己經歷,我當年grad搵22k媽媽叫我俾10k佢,此後我 ...

你有一位好媽媽

公爵府

木土土 發表於 23-3-3 20:34
我做仔女,一出糧就上繳三分一,唔會開心 law

我知道唔好話當年⋯⋯
但我剛剛出嚟做嘢,人工仲好低嘅時候,都係俾一半。 為咗想讀個Master,真係要捱麵包⋯⋯

公爵府

回覆樓主:

叫阿女隨心啦

琥珀宮

moma1023 發表於 23-3-3 21:26
我知道唔好話當年⋯⋯
但我剛剛出嚟做嘢,人工仲好低嘅時候,都係俾一半。 為咗想讀個Master,真係要捱麵 ...

咁以前我父母年代,父母搵得少,比家用,也自覺應份,不過我父母都無開到聲講明要比幾多。

但而家自己既人工比子女剛畢業多,點好開聲同子女講要幾多幾多,我都係任佢比,最後結果也比我想像既多

子爵府

2024年龍年勳章

從來未聽過家用有公價

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

家用點會有公價架,個個人工唔同,負擔唔同,家庭背景唔同。我媽一直無要求我俾幾多,由我俾,有時俾多左佢佢轉頭又過番俾我,佢唔有錢不過有糧出甘,有時我幫佢買野佢都要過番錢俾我,所以我有時唔明點會有父母要求仔女一定要俾幾多

子爵府

木土土 發表於 23-3-3 21:35
咁以前我父母年代,父母搵得少,比家用,也自覺應份,不過我父母都無開到聲講明要比幾多。

但而家自己既 ...

啲人成日話自己當年点点点,用黎衡量今时今日仔女身上真係好老套,又唔比較下当年同今日楼價?我当年畢業第一份工都係比一半屋企,因為屋企真係窮嘛!
今日我話收仔女1/3都多,因為屋企唔等佢啲錢开饭,佢自己更要學懂管理自己財富,唔係「阿媽覺得要幫佢儲錢」咁多馀。
上面有人話叫仔女畀1/3係大家开心, 我諗佢仔女預阿媽會焗佢畀一半以上, 否則三分一唔知點解會「大家」開心

侯爵府

我個同事成日周圍講,佢啲仔係乜師乜師,個女又做政府工!又食,又住,又話帶埋飯!家用俾$1000!我覺得好丟架!寧願唔要!真係不如所謂!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

家用問題, 永遠都有好多唔同嘅睇法... 所以我唔會理其他人係點, 亦唔會係同朋友間嘅話題.. 仔女有無責任, 錫唔錫父母, 唔係只有比家用去展示出黎... 加上人人家境唔同.. 無標準更唔會有公價..

水晶宮

YuYuMother 發表於 23-3-3 20:25
我後生時一出嚟做野就比家用,完全無問題覺得係要比既。但每月一出糧呀媽就問,好似比遲少少都唔得。當時係 ...

我阿女啲大同,全部有俾!比例上佢係俾得最少嘅一個!
但佢公司同事,有傾開嘅,就一半有一半冇,冇俾嗰啲仲話:「搵咁少錢俾乜呀俾?」
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

athruzala 發表於 23-3-3 21:51
我個同事成日周圍講,佢啲仔係乜師乜師,個女又做政府工!又食,又住,又話帶埋飯!家用俾$1000!我覺得好 ...

不如豪俾佢唔收算
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

已刪除用户

大宅

啱啱出來做嘢俾家用象徵式啦 經濟已經差 甘快令到佢大壓力 日後影響佢成長

水晶宮

kiuzoe 發表於 23-3-3 19:10
家家有本難念的經
俾幾多家用絕對唔會有個公價
當年我初出嚟做嘢我大概比三分一至一半阿媽,不過我屋企比較 ...

初初出黎做野,我真係比接近1/3阿媽,人工$5000減5%mpf=$4750,比$1500阿媽!
我媽從來無要求比幾多,佢只係話食屋企住屋企點都要比,比幾多隨心!

大宅

EstrellaDamm 發表於 23-3-3 19:27
家家情況唔同,好難一概而論。

如果我做父母 冇經濟壓力,唔會要求一個特定銀碼或百分比,但可以叫子女負 ...
我同你諗法一樣,覺得一家人夾份搞掂生活開支就可以

水晶宮

chingnc 發表於 23-3-3 21:49
家用點會有公價架,個個人工唔同,負擔唔同,家庭背景唔同。我媽一直無要求我俾幾多,由我俾,有時俾多左佢 ...

因為有d父母要幫仔女儲錢!
因為有d父母覺得養左仔女咁多年,點都要有回報!
因為有d父母覺得食屋企住屋企點都要比!
人人原因都唔同!

大宅

三國1 發表於 23-3-3 20:07
每個家庭唔同,家教亦有別,唔關等唔等錢駛事

要定額收費,仲要用"公價"黎計算仔女既人工,除左睇"錢",真係用唔到其他方向去諗喎,家庭既分別唔係就"睇錢重"定"唔睇重"既分別
如果屋企真係等錢開飯咪開心見誠大家傾,唔係既咪又係想攞返仔女係屋企又食又住既費用

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我N年前都係比1/3我老媽,依家呀女出嚟做嘢,佢都係1/3我,我儲起佢,將來佢再讀書或者用嚟抽居屋都好㗎,再唔係身邊多個錢無壞

大宅

bik1229 發表於 23-3-3 19:33
我女比緊basic salary 嘅1/4。其實lumpsum計係算幾多,不過我係幫佢儲起和投資,但冇講佢知。

我哋第日會 ...
值得支持,個人認為生小朋友真係要睇返屋企經濟能力,如果給唔到小朋友幸福的家庭,真係唔好隨意帶佢來世上.我都預留咗家業給小朋友承繼,希望佢日後唔會為生活擔憂

男爵府

kellychan1 發表於 23-3-3 20:59
好孝順,你會唔會幫佢地存起一部分將來用在置業、結婚上?

家用入面包左份幫佢地買的保險

置業、結婚個D無特別幫佢地儲,但如果第日佢地真係有需要幫,我地仲有能力的都會幫

首頁
34567...15

尾頁

跳至