自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

原來可以walk in 取證,我以為一定要預約先有得拎

伯爵府

回覆樓主:

如果收到email話相片不合格,可否直接去沙田自助机補影,而不用排隊?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我媽3月4日上網申請...到今日都未收到通知..
其實上星期五已打過去問...留左電話話會回覆...
星期一冇回...星期二又冇回...
星期二再打去問..又係話留電話...之後回覆...
又過左2日...都係冇聲氣...

我自己一家三口...上年11月左右申請...隔日就已經數到email可以去領証...

禁止訪問

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

回覆 天天天藍 的帖子

唔記得幾多號申請了,可能是1月尾2月頭?在信內時限取就得

大宅

月希 發表於 23-3-16 11:49
星期一冇回... ...

我上星期網上申請後,到今日都未有email收到,冇任何消息,唔知要等幾多日?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

月希 發表於 23-3-16 11:49
星期一冇回... ...

你有冇check email?

我3月7申請,一直都收唔到email,今朝打電話去入境處叫我留低資料,話會有人覆我,隔咗一個鐘,我就收到email話我相片唔合格,叫我補返相片。你試吓check吓email有冇。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

HappyHappyMa 發表於 23-3-17 12:39
你有冇check email?

我3月7申請,一直都收唔到email,今朝打電話去入境處叫我留低資料,話會有人覆我, ...

日日都有check email...我3月11日打去問過..叫我留電話會回覆..
因為係星期六朝..所以都唔預佢即日回..
到星期一..等左一朝都冇電話回覆..
下午打左4,5次電話都接唔到去職員度..係咁線路繁忙..
星期二下午終於打通電話....又係叫我留電話再回覆...
好啦..又一星期...都係冇回覆...
我都唔知重可以點...

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 +4熱血勳章

天天天藍 發表於 23-3-15 22:14
請問你係2月幾多號申請?睇相即係收到通知後可以兩個月內去取證都得?
...
找到了, 5/2 申請的

天天天藍    發表於 23-3-17 20:41
天天天藍    發表於 23-3-17 20:40

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主:

最近3月15日上網幫仔申請特區護照,今日(18日)就收到email通知3月27日可以攞。

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

上網預約同walk in 其實無分別,都係排隊攞籌。
我尋日同女去灣仔,預約12點,我11:30去到攞籌,等左2個鐘
排我後面嘅婆婆無預約,同我差不多時間攞

大宅

winnie雲妮 發表於 23-3-18 14:04
上網預約同walk in 其實無分別,都係排隊攞籌。
我尋日同女去灣仔,預約12點,我11:30去到攞籌,等左2個鐘
...

今日walk in 用自助換証都算快
開頭話排兩個鐘
之後換埋身份證再去自助換証度等多半個鐘就得
其實係夠鐘關門先咁快

子爵府

今日沙田取証,約九點半到,排隊攞籌約30分鐘,籌號500幾,職員叫我們下午兩點再返去聽叫籌,等約40分鐘搞掂。雖然人多,但好有秩序,入境處好多職員幫手,我哋攞定ID card, old passport, 三分鐘離開counter.

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

回覆樓主:

公爵府

好有問題 發表於 23-3-17 12:19
我上星期網上申請後,到今日都未有email收到,冇任何消息,唔知要等幾多日?
...

我早兩星期網上申請,隔幾天就收到email, 昨天拎埋護照

公爵府

dearmm 發表於 23-3-18 18:27
今日沙田取証,約九點半到,排隊攞籌約30分鐘,籌號500幾,職員叫我們下午兩點再返去聽叫籌,等約40分鐘搞 ...

同樣昨天沙田取証,9點到,約等15分鐘排隊攞籌,籌號26x, 職員叫我11點半再返,約再等45分鐘就取証

大宅

月希 發表於 23-3-17 13:01
日日都有check email...我3月11日打去問過..叫我留電話會回覆..
因為係星期六朝..所以都唔預佢即日回..
到 ...

申請完通常兩三日內就收到領證通知,
如果好多日都未收到,
應該係張相出問題,
親身經歷隔成十日先通知補相。
期間打電話留資料、send e-mail都冇人覆。

男爵府

yaubb2014 發表於 23-3-16 11:41
如果收到email話相片不合格,可否直接去沙田自助机補影,而不用排隊?

你已經俾左一次錢,你再去自助機,一樣要排隊,仲重複申請要再俾一次$

你只需要網上再交相(電郵內有連結)或寄一張相就得
我補寄一張相後,5個工作天收到領證通知

首頁

尾頁

跳至