醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由20歲生左大仔,我就好驚自己有大病會死,返返下工會突然抖唔到氣早退去睇醫生。
哩6年前前後後我都去左4次急症(覺得抖唔到氣,一抖大氣背脊痛得好緊要),
每一次做完「心電圖、肺片、驗血、驗尿」結果都無異樣,其中兩個醫生亦話我係焦慮,換唔到氣而導致呼吸唔暢順。
最近生左細女,做左個全身檢查「婦科檢查、上腹超聲波、癌症指標」,
得出黎既結果膽固醇超標同腎功能指數唔靚(醫生就話飲食問題影響),
然後我就開始呼吸困難、頭暈、手震⋯
但係我就上網搵會影響啲咩疾病,
例如心血管同腎衰竭等等⋯
我就拎住份報告去搵醫生,醫生話就算要睇專科去睇個腎就夠。
attach1/tmp/php1wmDR2

複式洋房

Yannis.Lei 發表於 23-3-6 18:02
由20歲生左大仔,我就好驚自己有大病會死,返返下工會突然抖唔到氣早退去睇醫生。
哩6年前前後後我都去左4 ...

我老公講左一句好岩,當您check完個頭無事,您就會個心唔舒服,check完個心無事,就會隻腳唔舒服,而您就不斷去專科睇完再睇。

請問有無同路人可以幫下我,我唔介意睇心理醫生,但想問下係應該點做?
基本上以上10項症狀有8項我每日都出現

男爵府

Yannis.Lei 發表於 23-3-6 18:03
我老公講左一句好岩,當您check完個頭無事,您就會個心唔舒服,check完個心無事,就會隻腳唔舒服,而您就 ...

-> Same 喺呢兩年

但我係一邊好想去睇醫生去睇我咩事, 但一邊又唔想睇醫生會發現自己咩事, 講完都覺得自己好矛盾

個人每天都唔同位痛, 唔知睇咩醫生

有一次Book埋諗住去睇, 但 Appointment 嘅前一兩日又會唔痛, cancel 咗 booking 之後又好似唔舒服番

有冇人好似我咁奇怪?

複式洋房

Mini20160607 發表於 23-3-7 10:45
-> Same 喺呢兩年

我同您一樣,cancel booking之後又好似好唔舒服⋯

祈求寶寶健健康康成長, 十個月後出世見爸爸媽媽

複式洋房

Yannis.Lei 發表於 23-3-7 14:20

我同您一樣,cancel booking之後又好似好唔舒服⋯

去睇下心理醫生,有時情緒出現問題都需要睇醫生

複式洋房

有時睇一睇醫生真係幫到手
    feeling sad

已刪除用户

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

似驚恐

子爵府

我媽媽係咁,早3年家庭醫生寫紙睇政府
食左藥個人慢幾拍,訓到覺,但都一樣會不斷check 呢樣check 果樣…
雖然都知佢情緒影響,但都由佢檢查照(各樣野),無辦法,唔睇醫生佢仲唔安樂

男爵府

Yannis.Lei 發表於 23-3-6 18:03
我老公講左一句好岩,當您check完個頭無事,您就會個心唔舒服,check完個心無事,就會隻腳唔舒服,而您就 ...

好明白呀
我屋企人都有呢個問題
最後佢做得的檢查都做左
我同佢傾計搵出佢的原因
就開始有改善

你有冇食吓保健品調理身體呀?
我正面地想
如果你身體精神d, 可能自我感覺都會好些

男爵府

畀面勳章

我都係..幫個長老睇左好多個醫生
CHECK 左好多野都未搵到原因
唔知點好

大宅

我都有焦慮,特別係人多的地方or密室。
看過心理醫生,但之後因為疫情就無再看了。
醫生都有開過葯俾我食,但我無食。
宜家盡量避免去人多的地方,宜家病程都無之前甘嚴重。
之前嚴重到連敷mask同坐巴士塞車都會驚,好像辛苦到透不到气。
心理醫生就教我用方法轉移視線,平時做靜觀,不要靠食葯

大宅

回覆樓主:

我都有疑病焦慮,起身就會好專注自己身體上既問題,再上網check病徵,之後就會每日凝住,就覺得自己有大病,每日都焦慮,一樣完又到另一樣,沒完沒了…..呢個半月,我肚屙左3次,依家好焦慮

大宅

https://youtu.be/y1pub4pT8ds?feature=shared

焦慮其實都係過分用大腦停止唔到思考,等如一個汽車唔識剎車一樣,你看一看呢一條片段
入邊有講述方法 冥想 或者向內看自己

大宅

你嗰表,我只得2樣唔中,其他幾樣我都中晒,每日都好擔心自己有大病,唔知點算好(emoji)

別墅

應該係一個LOOP黎 唔好諗咁多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊