自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

呢單案我好同情個女仔,但殺人真係愚蠢嘅行為,諗起最近睇嘅一部劇對白「我們不能選擇我們的父母,我們唯一能做的,就只是成為更好的人」

https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3476790/%E7%B2%BE%E7%A5%9E%E8%99%90%E5%BE%85%EF%BD%9C%E8%A2%AB%E8%BF%AB%E9%87%8D%E8%80%839%E5%B9%B4%E8%AE%80%E9%86%AB%E3%80%80%E5%A5%B3%E5%85%92%E5%B4%A9%E6%BD%B0%E5%BC%92%E6%AF%8D%E8%82%A2%E8%A7%A3%E6%A3%84%E5%B1%8D%E3%80%80%E5%BA%AD%E4%B8%8A%E6%8F%AD%E9%9D%9E%E4%BA%BA%E7%94%9F%E6%B4%BB
attach0/tmp/phpPfIbSE

珍珠宮

回覆 syne403 的帖子

呢段新聞好似已經有一段時間. 佢媽媽唔俾佢讀佢想讀既野, 我記得佢好似考到醫護, 但佢媽媽覺得要係醫生先得.
呢段新聞好發人心省. 仔女唔係用黎滿足父母, 都大了, 應該俾佢地自己揀, 只係同佢分析好壞, 而唔係迫佢去做自己覺得好既事

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

令人心寒

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

syne403 發表於 23-3-8 13:13
呢單案我好同情個女仔,但殺人真係愚蠢嘅行為,諗起最近睇嘅一部劇對白「我們不能選擇我們的父母,我們唯一 ...

咁癲對個女,真係有病

放下自在

男爵府

「我們無法選擇父母,但可選擇早日逃離他們,一走了之」。

公爵府

個女俾個呀媽迫癲左,如果係我,我會選擇自己想要既野,最壞打算就係離開屋企咁解,無謂攪到自己雙手沾血囉

大宅

回覆樓主:

我係個女仔會叫佢阿媽自己去考,年年考

ranchu    發表於 23-3-8 13:32

侯爵府

syne403 發表於 23-3-8 13:13
呢單案我好同情個女仔,但殺人真係愚蠢嘅行為,諗起最近睇嘅一部劇對白「我們不能選擇我們的父母,我們唯一 ...

一走了之,過自己新生活,唔需要殺人

伯爵府

我同情個女兒多d,殺人肯定唔啱。 往後10年牢獄生活可能比之前更開心。

yeung_ma    發表於 23-3-8 19:16

伯爵府

紫翹 發表於 23-3-8 13:17
回覆 syne403 的帖子

呢段新聞好似已經有一段時間. 佢媽媽唔俾佢讀佢想讀既野, 我記得佢好似考到醫護, 但 ...

係舊聞,次次睇返都好沉重,提醒自己唔好操控仔女,滿足自己欲望

伯爵府

有啲父母好痴線

子爵府

華妹妹 發表於 23-3-8 13:28
一走了之,過自己新生活,唔需要殺人
咪係,去到肢解棄屍,已經唔係去到仇恨咁簡單,而係個女本性好兇殘。。。。。

伯爵府

KittyMelody1 發表於 23-3-8 13:35
咪係,去到肢解棄屍,已經唔係去到仇恨咁簡單,而係個女本性好兇殘。。。。。
...
唔同意。
你只係唔明白個女仔俾人迫得幾緊要。
殺都唔夠,怕佢翻生。唯有肢解先完全解決咗呢個人。

伯爵府

牛年勳章

個媽媽9年都唔放手,日日咁逼法幾正常的人都會癲。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實做外科手術室既護士都唔錯呀,醫生唔系話想考就考到,有個甘既阿媽真系好慘。

子爵府

其實我反而同情個女,被逼住考九年,最後考到護士,阿媽都唔滿意,都真係好可憐

伯爵府

其實聽聞港大殺妻個教授個老婆係老虎乸,相熟朋友都知道,都覺得痴線,話個教授係一個好人好先生,俾人搞到忍無可忍。

yeung_ma    發表於 23-3-8 19:17

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

個阿媽為自己面子,迫到個女癲咗

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

D報紙而家好得意,2018年嘅事,都得閒拎返出嚟當新聞….

珍珠宮

減齡達人勳章

yuyueng 發表於 23-3-8 13:46
其實做外科手術室既護士都唔錯呀,醫生唔系話想考就考到,有個甘既阿媽真系好慘。 ...

係囉, 個媽又唔自己去考, 自己都考唔到嘅就無謂迫仔女啦!

首頁
12345...6

尾頁

跳至