自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我細嗰個出世3個月後就係疫情 。頭兩年人生基本上喺屋企渡過。剛剛呢一年多返學開頭都有喊。喊咗幾日就唔喊。有時候放完長假第一日返學都會入門口時喊 。但係老師都話其實一入到去就會停。跟住係enjoy返學的 。日日返嚟都話咩好玩同邊個玩。

課外活動一個都參加唔到因為嗰啲係搵錢機構,一個小朋友喊,老師會要求家長帶小朋友離開直到冷靜,但係基本上唔會冷靜到。就算可以,都唔會肯入返去。所以都已經報過幾樣佢自己話要學嘅嘢但係都係入去都係喊跟住要走。

續...

伯爵府

回覆樓主:

課外活動無所謂但係就嚟要學校面試。有無家長係過來人可以點條路我行?我身心都好攰了,tum又試過,堅持又試過,講道理都試過。明明前一日應承唔喊第二日都係喊。

其實佢唔喊時係超級得人鐘意的。如果熟的話,佢會談天說地,會好嗲你,會不停撩你玩的。依家幼稚園嘅成績表所有評分都係好高的。因為老師覺得佢除咗久唔久入門口嗰刻會喊之外,其他都好正常。面試學校已經係極度容易。有哥哥一分再加家長係舊生一分。基本上行到入去乖乖地已經收硬,但係就係連最基本行入去都做唔到。到底我可以點做呀?

男爵府

抽時間去幼稚園門口幾次,等佢熟習下個環境先,另外通常有開放日,入去玩之後應該面試唔會驚

大宅

幼稚園面試大部分都有家長陪,係少數一兩間女校先要分離in, 所以你講既情況應該唔會發生。若果係哥哥讀緊既,可以試下預先去好多次間學校,令佢習慣左就會好啲,再唔係就試下俾個公仔佢習慣拎住安心啲。

水晶宮

回覆樓主:

我個女都係疫情BB.
頭一年都冇乜出街,跟住之後疫情好少少就有。因為就係見到佢比較內向怕羞,見到陌生人會喊。所以知道要train 下佢比佢習慣下。剛開始咗上playgroup, 亦多咗帶佢出街見人,但有時陌生人撩佢玩都會喊。嚟緊8 月上N, 但N 前有程長途機,我都有 d 擔心。

大宅

mommyli 發表於 23-3-8 16:44
課外活動無所謂但係就嚟要學校面試。有無家長係過來人可以點條路我行?我身心都好攰了,tum又試過,堅持又 ...

你可以一早同in嗰間學校講聲佢係有個咁特殊嘅情形,咁佢知道咗咪冇事,知道佢係咁

大宅

Emma1219 發表於 23-3-8 16:55
抽時間去幼稚園門口幾次,等佢熟習下個環境先,另外通常有開放日,入去玩之後應該面試唔會驚
...

熟習多啲嘅環境係好嘅

子爵府

回覆樓主:

有阿哥係度,基本上都係走個流程

唔使太擔心,免得你有壓力,小朋友又有壓力

小朋友有時叮一聲就唔同左,依家多D帶出去玩,見多D人

珍珠宮

課外活動無所謂但係就嚟要學校面試。有無家長係過來人可以點條路我行?我身心都好攰了,tum又試過,堅持又 ...

多d陪佢去學校等佢習慣下
接哥哥返學放學多同老師打招呼熟d

伯爵府

虎到金來勳章

我女幼稚園有焦慮分離, 喊足3年, 上小學前, 因為同哥哥同一間, 我會成日帶佢一齊接放學, 問下佢有無咩焦慮, 例如我女之前擔心上小一,唔知坐邊, 廁所係邊, 老師又是否NICE......
儘早俾佢睇多D, 等佢無甘擔心, 我甚至俾張2母女既合照佢袋返學, 如果真係好掛住媽咪, 小息先拎出來睇下. 媽咪精神上陪伴佢, 放學亦會第一時間去接, 儘量唔放係學校甘耐, 因為小孩會不停望住家長幾時到, 個心態好重要.

侯爵府

2024年龍年勳章

剛剛返學喊係正常,返返下就唔喊,要小朋友快些適應,你可講解佢知去做甚麽,媽媽跟著就接回家的,如果in的學校有開放日,一定要帶佢去熟習,如無開放日,帶佢去學校門口了解下,也可以減輕焦慮

伯爵府

Emma1219 發表於 23-3-8 16:55
...

已經去過5,6,7,8次了。哥哥已經喺嗰度讀書。經常入埋學校裡面玩住等。。。

伯爵府

cherry@sum 發表於 23-3-8 16:59
幼稚園面試大部分都有家長陪,係少數一兩間女校先要分離in, 所以你講既情況應該唔會發生。若果係哥哥讀緊既 ...

唔係。我哋學校係睇group playing。家長係喺另一間房度等的。亦都去過學校入面好多次去玩。但大人一離開就喊。。

伯爵府

Nbs 發表於 23-3-8 17:09
我個女都係疫情BB.
頭一年都冇乜出街,跟住之後疫情好少少就有。因為就係見到佢比較內向怕羞,見到陌生人會 ...

平時係唔會覺得佢係covid bb,但一去到要同大人分開就大喊。我嗰個坐飛機無問題,因為大人都係喺附近。希望你個女唔會好似我嗰個咁。我真係望住佢好想喊。又唔可以打鬧,真係得個孟憎自己知

伯爵府

Bam-boo 發表於 23-3-8 17:12
你可以一早同in嗰間學校講聲佢係有個咁特殊嘅情形,咁佢知道咗咪冇事,知道佢係咁
...

我哋已經第二次機會了 。

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你有冇帶小朋友去playhouse 玩?可以等佢同其他小朋友一起玩。

珍珠宮

其實咁細個,唔好比佢報咁多野。 K2先啦,根本幫助唔到佢解決分離焦慮症架

伯爵府

Natalie625 發表於 23-3-8 17:15
有阿哥係度,基本上都係走個流程

唔使太擔心,免得你有壓力,小朋友又有壓力

我哋已經衰咗第一次 。因為background所以有多一次機會,但係都有最低要求。

伯爵府

cara.mak 發表於 23-3-8 19:54
其實咁細個,唔好比佢報咁多野。 K2先啦,根本幫助唔到佢解決分離焦慮症架
...

其實除咗返k1都無報任何嘢啦喇。之前係佢自己話要學畫畫聽跳舞我先試下。都係上咗3分鐘左右。

伯爵府

auhiyo 發表於 23-3-8 19:16
你有冇帶小朋友去playhouse 玩?可以等佢同其他小朋友一起玩。

一個星期大概3到4日去playroom。因為大人遠極都係同一個空間,所以無影響

首頁

尾頁

跳至