自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

gretamama 發表於 23-3-11 15:07
對~太多人覺得少少野,何必出聲;但就會將呢班人渣嘅氣焰愈發坐大,結果所有野都變得理所當然。良知還可 ...

又有道理,其實唔願找錢,一係唔好set毫子啦,咁係有毫子,要找係應該

子爵府

幾星期前坐的士都俾司機兜路行俾多差唔多$10. 佢仲要扮唔識路,臨落車我老公鬧鬼佢,佢唔敢出聲

伯爵府

2毫子要找?不要被激怒,否則智商會歸零。問題不是對與錯,而是人人以爲自己對而別人錯時,露出那猙獰的醜態,沉默退讓不是怯懦,而是風度與教養。

子爵府

Anpanmama 發表於 23-3-11 17:52
我出親街都會搭的士,老實$50的士費都真係唔係多
不過有一啲的士司機的而且確態度好 ...

即使$50唔係多,但都唔可以將司機嫌$50少然後態度惡劣等行為合理化。

大宅

princesssarah 發表於 23-3-11 16:19
所以情願call uber,車廂乾淨,司機又客氣

呢排call多左Uber taxi,的士司機態度好好多,起碼我有佢電話,有乜事有得跟。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

egg.plant 發表於 23-3-11 21:32
呢排call多左Uber taxi,的士司機態度好好多,起碼我有佢電話,有乜事有得跟。
...

唔會啦,而家好多Uber嘅司機係用Uber公司電話Forward出嚟,唔係真係佢嘅電話號碼,我哋做客都只可以向Uber投訴,等Uber處理!
加上近年佢哋啲司機啲車比以前殘舊咗好多,架車爛蓉蓉又臭都可以做Black XL,以前只限五年來嘅新車先至可以做XL,家陣10年車都做得,啲司機仲衰過的士佬,我都call少咗好多!
Sorry睇多陣先至知,你講緊Uber Taxi

大宅

幾年前,試過同女,奶奶搭的士,我女有架摺得既bb車,我放坐位傍。
落車時,佢收左我行李費,我話無可能收,佢同我嘈左幾句,我叫奶奶和女落車先,我要司機車我去警局。
去到警局,我表明來意,阿sir鬧個司機咁少事都要來報案,就下女人得唔得。
個司機同阿sir講,驚我係律師,比人告,所以來警局。佢都痴痴地,我話我係師奶仔,唔想比人濫收車資啫。

Boeing787    發表於 23-3-11 22:55

水晶宮

回覆樓主:

我好憎坐的士!
因為工作關係成日要坐,遇過大部份司機態度極差!
不過我又唔會為左啖氣報警,當自己黑仔算了!

子爵府

其實的士態度差,我都講過好多次
$0.2 我會算,真係講真盡量唔好搭算,唔想受氣同浪費時間金錢

子爵府

Anpanmama 發表於 23-3-11 19:12
你發窮惡冇得搭的士你鬧我做乜嘢?
唔係個個窮都唔搭的士,有需要就打的,識路、順路梗係會搭公共交通工具 ...

因為你話樓主五十蚊少錢,咁示佢底比人鬧,你大把錢我只係一個死窮鬼,五十搭的士是正常都不得了。莫講五十元,即使二十七又如何?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

MMVV 發表於 23-3-11 22:09
因為你話樓主五十蚊少錢,咁示佢底比人鬧,你大把錢我只係一個死窮鬼,五十搭的士是正常都不得了。莫講五 ...

咁你真係好少搭的士囉,其實$27真係去唔得幾遠,好快就已經跳錶跳到28個幾㗎喇!

男爵府

abinayams 發表於 23-3-11 21:10
2毫子要找?不要被激怒,否則智商會歸零。問題不是對與錯,而是人人以爲自己對而別人錯時,露出那猙獰的醜 ...

2毫子要找定唔使找,應該係由我去選擇,唔應該係司機。對唔同level嘅人有時要有唔同嘅態度;我唔覺得我要佢找2毫子係欠左風度同教養,呢個係原則嘅問題~世界需要有是非對錯黑白觀念,呢啲都係教養。

子爵府

牛年勳章

gretamama 發表於 23-3-11 22:31
2毫子要找定唔使找,應該係由我去選擇,唔應該係司機。對唔同level嘅人有時要有唔同嘅態度;我唔覺得我要 ...

我相信如果唔係司機一開始嘅態度咁差,你都唔會咁堅持。好多死佬都以為女人好虾D,如果你係大隻佬佢應該凹晒水!

唔好勞氣啦,呢單嘢好明顯係個司機唔啱,唔肯找兩毫子仲要寫欠單咁串!呢件事證明你都識得保護自己!係好小事啊,但係佢玩得太串!

大宅

mmya 發表於 23-3-11 14:34
何必呢 放過人等於放過自己

唔關放唔放嘅事,要有職業態度囉!

大宅

想知最後點?

男爵府

RYBB 發表於 23-3-11 22:55
想知最後點?

我就報左交通部投訴㗎喇,而家等警察覆~我keep好張證物(借據)㗎~

子爵府

支持你!唔係為個兩毫子!係佢地態度問題!好多司機態度好差,所以我極少搭的士,費事勞氣

珍珠宮

支持樓主搞大!

子爵府

Anpanmama 發表於 23-3-11 22:12
咁你真係好少搭的士囉,其實$27真係去唔得幾遠,好快就已經跳錶跳到28個幾㗎喇!
:joyous ...

你講嘢呀!$27蚊可行2公里,差不多2個地鐵站呀?。咪呃我D死窮鬼啦!人地樓主$50, 差不多4個地鐵站,行到你腳仔軟呀!

大宅

gretamama 發表於 23-3-11 23:12
我就報左交通部投訴㗎喇,而家等警察覆~我keep好張證物(借據)㗎~

我支持你,佢實在太無禮貌了,有d人以為惡就得!

首頁

尾頁

跳至