親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CrabPincers 發表於 23-4-3 22:36
7月尾

冷氣不夠凍

絲絨椅 聽到都感覺熱
唔知8月中會唔會無咁熱,還是熱啲

大宅

wiiabcd 發表於 23-4-3 13:58
凡爾賽宮我哋預早一個月留意住出飛日子和入場時間,就揀最早時段入場,因為之後條隊只會越排越耐。
如果唔 ...

謝謝你的好提議!

男爵府

新手想遊英法,請問我應該買機票係倫敦入、巴黎走,還是倫敦入倫敦走中間火車來回巴黎比較好?請指教一下thanks

大宅

2024勳章

回覆 little_kid 的帖子

我去過巴黎10次, 倫敦9次, 有过一半是帶其它人, 我有6個建議
1. 通訊
人多很容易走散, 2個小孩子, 每人一定要有個手机, 可以緊急聯絡到.
每天要撿查大家的手机有電

2. 一定要有 緊急應變措施. 小孩子遇到特別事, 會很易驚慌, 以後會有童年陰影.
a. 除非小孩子英文很好. 發給小孩子, 一張緊急法文紙, 一張緊急英文紙, 紙上有你每天住在什么酒店, 你的名字, 他/她的名字, 手提電話和電郵 好讓路人或警察可以幫助
b. 要預先告訴孩子們, 如果走失了, 聯絡你时怎麼讓你知道怎找你, 例如先拍張附近的照片, 讓你知道他大概在哪裡
c. 每去一個地方, 如果人多, 一定要拖著他們, 不要走失.
d. 保留passport 影印本
e. 要預備法國或英國的交通, 受罷工影响, 通常罷工 工會提前警告市民 他們哪天可能會罷工.

3. 不要被人偷東西. 或搶東西. 腰包裝好現金護照財物
巴黎的地鉄是非常多扒手, 和搶東西的. 特別小心一伙孩子, 通常是10-16歲, 他們是專在地鉄, 偷搶東西, 因為沒夠坐牢年齡 警察捉到也只是放他們走. 所以 什麼人來問你, 干擾你 都不要理. 我舉6個經驗. 幸好我都沒有損失.
經驗1 地鉄上和你交談(實際是分你心, 另一個人在後面偷你背包).
經驗2 有人假裝不小心潑你咖啡或液體(實際是分你心, 另一個人在後面拿你行李)
經驗3 在路上, 有人把七彩的繩套在你手上, 說是會帶給你好運(實際是把你的手綁著)
經驗4 你在火車上, 拿著行李, 有另一個人把行李箱放在你旁边(實際是他拿個空行李箱, 來換你的行李箱)
經驗5 不要站在地鉄門口, 壞人會在地鉄車箱快關門時, 一個人推你分你心, 一個人搶你東西.
經驗6 不要走夜路, 特別是要知道什么車站門口或公園會有人販毒, 哪些地區很多古古怪怪的酒吧
星期五晚或星期六晚, 很多人喝完酒鬧事打架 . 特別是亞洲人, 會向你挑釁.

4. 行程表, 預訂. 預先查清楚退稅手續
建議住的酒店只是巴黎和倫敦, 拿著大行李 走來走去太辛苦
另外, 要把行程表打印出來.
所有火車, 入場票預先在网上買票, 因為當日買會很多人.
在機場退VAT 會很多人, 要預備足夠時間,

5. 每個景點, 留意什麼時間是人潮最少, 星期幾是閉館日.
凡爾賽宮是下午人少, 早上人多 (除非你提前1小時到).
羅浮宮是星期三和星期五晚上開至21:30. 星期三和星期五晚上去羅浮宮是人最少, 最美的時光.
凱旋門是黃昏最多人, 但也是最美的時刻

6. 建議找些時間是孩子喜歡去的地方
一天去法國迪士尼 一天去Parc Asterix 一天去Loire Valley的古堡. Loire Valley1日遊大約150歐元1個人, 車會清早去巴黎的酒店接你們. 最常去的4個古堡是Chenonceaux d'Amboise Cheverny Chambord.
在英國, 一天去倫敦動物園. 一天去LegoLand.

最後祝你旅途安全愉快

大宅

2024勳章

回覆 hello_mimi 的帖子

不建議坐二次英法火車, 因為飛機票價錢不會因為英國入又英國出而便宜很多

至於, 是英國入法國出, 或是法國入英國出, 要看你的行程.

例如聖誕節時段, 倫敦12月24-26很多店會關門休息, 而巴黎好一些, 巴黎的店12月24下午和12月25會關門, 但12月26會照常營業

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-6-14 07:00

不建議坐二次英法火車, 因為飛機票價錢不會因為英國入又英國出而便宜很多

多謝你回覆,我睇下機票先,thanks

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-6-14 06:32

我去過巴黎10次, 倫敦9次, 有过一半是帶其它人, 我有6個建議

謝謝你的意見,資料很有用。
聽完有點擔心法國治安。
請問為何提議住宿在倫敦巴黎?
我打算去legoland 同 disneyland, 如果我住city 唔轉酒店,來回樂園會唔會好遠?
倫敦市往返bath,sheffield會唔會好遠?

大宅

2024勳章

在倫敦巴黎的住宿有什麼好選擇, 這是很個人喜好.

你們3個人, 可以考慮住AirBnB 或 service apartment 等, 巴黎的8天AirBnB可以考慮在Place D'Italie 附近找, 因為Place D'Italie很多中國食品, 合胃口. 便宜的大約可以13,000港元住8晚. 但是在巴黎千萬不要住東北的第18區, 第19區, 巴黎北站的第10區和
Châtelet Metro Station and Porte de Montreuil Station, 這些都是罪惡黑點.

倫敦的6天AirBnB 如果要倫敦市中心又不貴, 我個人喜歡Marylebone , 便宜的大約可以16,000港元住6晚, Marylebone治安还可以.

至如legoland 同 disneyland, 你住city 唔轉酒店, 即日來回絕對可以.

marylebone 站火車經Paddington 去bath 要100分鐘, Marylebone 去Sheffield 要150分鐘, 即日來回的話, 要早出晚歸.
另外, 要注意 30天前要買火車票. 例如London 去bath 最便宜可以每人22英磅, 但是如果你當天買火車票, 可以貴3-4倍. 法國巴黎往返郊區的火車也是30天前要買火車票.

珍珠宮

dougiewoodie 發表於 23-6-14 06:32

用心分享

珍珠宮

回覆樓主:

我住過 disney 前一個站酒店,有outlet 有大商場,感覺不錯

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-6-15 20:54

在倫敦巴黎的住宿有什麼好選擇, 這是很個人喜好.

謝謝分享
請問AirBnB很多沒有冷氣,夏天怕熱
想訂有冷氣酒店

男爵府

請問有沒有遊戲公園介紹,即有swing, slides 那種?

大宅

2024勳章

airBnB , service apartment 要小心選, 有啲真係好差, 可以係完全無維修, 棟樓破破舊舊, 同無空調.

關於帶細路去玩, 如果倫敦, legolands , 市中心的St James Park(8歲以下)和 Hyde park
如果是巴黎, 帶細路去最多是 Paris disneyland, Tuilleries Gardens 和Jardin Luxembourg

Tuilleries Gardens. 羅浮宮隔鄰

巴黎第6區的 Jardin Luxembourg, 巴黎聖母院教堂行15分鐘到

男爵府

請教 巴黎迪士尼 有Park 同 studio,一日玩兩園足夠嗎?
parc asterix ,都想預留一天。
正苦惱用 paris pass + navigo一週卡抵,還是 paris visite travel card 4 days 抵?

大宅

2024勳章

我自己覺得1日唔夠玩二園.

大宅

好媽媽勳章

little_kid 發表於 23-4-4 09:01
絲絨椅 聽到都感覺熱
唔知8月中會唔會無咁熱,還是熱啲

請問你係咪去完英法呀,可否分享住左 邊間酒店(多少錢一晚) ?另外 機票你買咗 邊間 和多少錢?

謝謝你的分享!

大宅

好媽媽勳章

dougiewoodie 發表於 23-6-14 07:00

巴黎治安差,我諗梗好不好留反大行李在英國, 坐2次eurostar, 只拎個輕便背囊(巴黎3日2夜) , 咁样唔使顧住推大行李,可更加提警覺

珍珠宮

cowboybaby 發表於 23-8-5 16:01
巴黎治安差,我諗梗好不好留反大行李在英國, 坐2次eurostar, 只拎個輕便背囊(巴黎3日2夜) , 咁样唔使顧 ...

提高警覺,少出夜街就ok

男爵府

cowboybaby 發表於 23-8-5 15:42
請問你係咪去完英法呀,可否分享住左 邊間酒店(多少錢一晚) ?另外 機票你買咗 邊間 和多少錢?

謝謝你 ...

未,我5,6月先訂酒店,所以都貴。不值參考。
我見倫敦 travelodge, king cross 都多人訂,我朋友也介紹過給我。交通方便, 價錢唔太貴,但也舒適。你可以參考下。
機票我買卡塔爾,我小朋友第一次飛長途,怕佢哋唔習慣坐十鐘頭機,所以揀轉機。但聽說舒適度應該阿聯酋空航好啲。可惜無我想要的時間,所以我揀卡塔爾,都舒適瞓到覺。餐就唔啱我哋口胃,但都飽肚。

我地3大1小機票4萬8,酒店4人房大約2千5一晚。

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-7-10 05:03

我自己覺得1日唔夠玩二園.

去完返嚟 價錢問題 我最後買了1日2園票。玩唔哂, 由朝早10點玩到夜晚10點 之後睇埋煙花會演先走 我成個人散哂。小朋友就玩得好開心,想玩多1日。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊