1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

除咗衫褲,仲要帶啲咩?
奶粉?尿片?
有咩好嘅BB車提議?

男爵府

奶粉一定要帶啦, 尿片帶住D, 再係當地買

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我自己就唔會帶奶粉奶樽, 費事煩, 我會帶紙包鮮牛奶 (當然睇返你小朋友仲飲得多唔多奶同肯唔肯飲紙包鮮奶啦), 我同仔staycation都冇帶奶粉奶樽, 都係帶紙包鮮奶比佢就算。
尿片會帶D, 睇下去邊度, 果度易唔易買尿片, 易的話就帶幾日份量當地再買...
另外我會帶小朋友餐具圍兜呢d, 我仔仲係用緊吸盤餐盤/碗, 餐廳多數提供的兒童餐具冇吸盤, 所以我會帶自己果D, 帶洗潔精洗野 (或當地買).
帶濕紙巾, 紗巾for洗臉洗pat pat之類, 沖涼毛巾,執D BB零食, 奶咀, 佢隻水杯/水樽, 帶幾包即食粥備用, 萬一去餐間餐廳真係完全冇野岩佢食都可以開粥食。
帶定d平安藥, 去3星期我會帶埋體溫計。

子爵府

睇BB日常需要咩,我小朋友1歲半時都唔多需要飲奶,所以奶樽奶粉就唔會帶,尿片帶D,去到再買,衫褲帶多少少(洋蔥式著法),另外,小朋友退熱貼、藥物、耳探都會帶

大宅

你估我唔到 發表於 23-3-16 11:45
我自己就唔會帶奶粉奶樽, 費事煩, 我會帶紙包鮮牛奶 (當然睇返你小朋友仲飲得多唔多奶同肯唔肯飲紙包鮮奶啦 ...

佢暫時仲未肯飲太多紙包奶同食副食品,所以好麻煩!

真係好多嘢要準備,會去星加坡再去日本。

大宅

CCHINGC 發表於 23-3-16 12:32
睇BB日常需要咩,我小朋友1歲半時都唔多需要飲奶,所以奶樽奶粉就唔會帶,尿片帶D,去到再買,衫褲帶多少少 ...

會唔會帶孭帶或者BB車?

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

lulalahk 發表於 23-3-16 20:37
佢暫時仲未肯飲太多紙包奶同食副食品,所以好麻煩!

真係好多嘢要準備,會去星加坡再去日本。
1歲半啦wor..仲係飲奶為主??
咁真係麻煩d wor..
我仔都差唔多大, 而家19個月...一日飲一餐奶咋..其他全食固體...

另外BB車同揹帶我都會帶, 主要係因我仔唔太肯坐BB車 (坐一陣就要扭爸爸抱), 所以我會帶埋揹帶..
如你小朋友好肯坐BB車, 咁我覺得都唔駛揹帶, 因都可以比小朋友自己行.

大宅

你估我唔到 發表於 23-3-17 16:34
1歲半啦wor..仲係飲奶為主??
咁真係麻煩d wor..
我仔都差唔多大, 而家19個月...一日飲一餐奶咋..其他全食固 ...

咁可能我兩樣都會帶!

係呀,佢比較麻煩仲係要飲奶為主,所以呢個好麻煩!

大宅

lulalahk 發表於 23-3-18 10:52
咁可能我兩樣都會帶!

係呀,佢比較麻煩仲係要飲奶為主,所以呢個好麻煩!

我個囡2歲都仲係早晚要飲奶,本身食固體好好但都要飲奶,我又冇咩所謂,之前去旅行有帶奶粉,酒店有蒸奶樽機,我又唔覺得太麻煩,係每晚要洗奶樽,我反而因為有帶奶粉,冇咁大壓力佢午餐晚餐出街食,如果唔岩食點算,因為早晚都仲有支奶補充下

水晶宮

KKpenguin 發表於 23-3-23 14:09
我個囡2歲都仲係早晚要飲奶,本身食固體好好但都要飲奶,我又冇咩所謂,之前去旅行有帶奶粉,酒店有蒸奶樽 ...

同我女一樣,2 歲肯食固體但又鍾意飲奶
我嚟緊去3 星期旅行,都會帶奶粉奶樽(短途更加會帶)。 我而家無蒸奶樽喇,洗完搵熱滾水淥下咋,so far 又無事。

大宅

KKpenguin 發表於 23-3-23 14:09
我個囡2歲都仲係早晚要飲奶,本身食固體好好但都要飲奶,我又冇咩所謂,之前去旅行有帶奶粉,酒店有蒸奶樽 ...

我嗰個食固體食物仲係唔係好認真,一日最多一餐粥仔,大部份已飲奶為主,所以一定要帶奶呢個就比較麻煩!

大宅

Nbs 發表於 23-3-23 15:37
同我女一樣,2 歲肯食固體但又鍾意飲奶
我嚟緊去3 星期旅行,都會帶奶粉奶樽(短途更加會帶)。 我而家無 ...

我肯定要帶好多奶同奶樽去,因為我都去三個星期仲去三個唔同地方,我都唔會蒸奶樽落去都用滾水洗就算!你哋帶咩BB車去啊?有咩牌子去旅行比較好?

水晶宮

lulalahk 發表於 23-3-25 08:51
我肯定要帶好多奶同奶樽去,因為我都去三個星期仲去三個唔同地方,我都唔會蒸奶樽落去都用滾水洗就算!你 ...

我諗住帶一罐大嘅。佢食固其實都ok,到時唔夠就溝稀d 啦 haha.
我淘咗個平bb 車,呢幾個月會試下用,諗住去完旅行就比嗰邊d 親戚呀。平時喺hk 我好少用bb 車。

大宅

Nbs 發表於 23-3-25 12:32
我諗住帶一罐大嘅。佢食固其實都ok,到時唔夠就溝稀d 啦 haha.
我淘咗個平bb 車,呢幾個月會試下用,諗住 ...

-罐大夠嗎?

水晶宮

lulalahk 發表於 23-3-26 10:52
-罐大夠嗎?

我女到時2+ 歲,固都食得好。唔夠都可以買嘅,或者溝稀d haha

大宅

lulalahk 發表於 23-3-25 08:50
我嗰個食固體食物仲係唔係好認真,一日最多一餐粥仔,大部份已飲奶為主,所以一定要帶奶呢個就比較麻煩!
...

我以防萬一餐廳d 野唔岩食,我好怕一定要搵d餐廳岩小朋友食,咁樣去旅行好大壓力,我就帶埋寶寶百味即食粥,即食烏冬,好似比較有營養d

大宅

lulalahk 發表於 23-3-25 08:51
我肯定要帶好多奶同奶樽去,因為我都去三個星期仲去三個唔同地方,我都唔會蒸奶樽落去都用滾水洗就算!你 ...

我帶Doona個架3輪車,我個女唔太鍾意坐BB 車

大宅

Nbs 發表於 23-3-26 12:37
我女到時2+ 歲,固都食得好。唔夠都可以買嘅,或者溝稀d haha

溝稀啲都係一個方法嘅,我嗰個到時先得歲半,所以奶一定要夠!(emoji)

大宅

KKpenguin 發表於 23-3-26 20:12
我以防萬一餐廳d 野唔岩食,我好怕一定要搵d餐廳岩小朋友食,咁樣去旅行好大壓力,我就帶埋寶寶百味即食粥 ...

即食嘢都好喎,邊度有得賣呀?邊隻牌子好啲啊?我帶呢啲俾佢都唔怕。我都冇諗住搵啲啱佢食㗎點就佢一個!但係一定要有嘢佢肯食同埋飲奶囉!

大宅

KKpenguin 發表於 23-3-26 20:14
我帶Doona個架3輪車,我個女唔太鍾意坐BB 車

我有個大車㗎喇,所以去旅行而家就要諗吓買架詳細車落好麻煩。因為太重上落地鐵樓梯又唔方便,但係冇一架車攞咁多嘢又好麻煩!(emoji)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊