自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

kcpak 發表於 23-3-17 22:31
我唔明點分半工讀者

我仔係6成時間返學,4成時間落場開工(佢講),我咪就當佢半工讀囉!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

clyl03 發表於 23-3-17 18:15
我剛剛經歷完
中一仲係好乖,放學返嚟都會企喺廚房門口同我分享學校嘅事
中二中三中四實在嘔血,打機、黑 ...

仲升到大學, 咁都算好好啦.

水晶宮

畀面勳章

clyl03 發表於 23-3-17 18:15
我剛剛經歷完
中一仲係好乖,放學返嚟都會企喺廚房門口同我分享學校嘅事
中二中三中四實在嘔血,打機、黑 ...

慘啦,我仔中二依家先開始
成績仲要好差
我應該有排忍

公爵府

BK Milk勳章

Lilian_lee 發表於 23-3-17 19:23
阿仔為咗返屋企打機,喺學校小息都用嚟做功課,返到屋企就乜都趕住做,只為咗有更多時間可以打機,沉迷成 ...

如果佢自己做哂野就唔好話啦!最多叫佢玩幾耐比對眼抖下,只要佢成績唔跌就唔好哦佢啦!

珍珠宮

搵啲嘢聯繫下大家
我兩個小朋友性格一向溫順
大家關係都好好

大仔初時升中唔適應成績差,又欠交功課
初時好激氣,後來發現激嚟都無用,唔鬧喇,只係同佢講,總之有咩要幫搵爸爸媽媽幫手,我轉做關心佢其他嘢,係咪食得好瞓得好,玩得開唔開心就算
我哋會靠食飯,一家人每晚坐低食飯傾下閒計,有時大人講下新聞、講下自己,佢哋會提下學校嘅嘢,但切忌「針對」佢哋,反而當佢哋係朋友,聽下佢哋feeling,唔好咁快做道德判斷
青春期大仔有時故意講反話,自己心知就唔好太認真
例如明明好勤力去圖書館讀書,就話約咗同學去打機,又唔多鍾意透露自己去向,你叫佢着多件衫佢會嫌你煩,原來你平時平心靜氣同佢當傾計咁,佢係收到,好識諗,有啲嘢你覺得好重要,想提,我會食飯時講下點解父母想知,因為擔心你哋,又或者用message send多次,叫佢哋知道就俾個like.

俾多啲信任佢哋,依家我反而擔心大仔太勤力,讀書、交友我已經唔使擔心,反而會提佢多啲注意休息、健康

細女都青春期中,佢有時會有少少脾氣,但平心靜氣提返佢剛才咁樣媽媽會覺得你係鬧我,佢就會say sorry. 我都係靠煮嘢食,同佢一齊講下學校、講下偶像咁,暫時我哋都好friend,佢好尊重我,我女都十四歲幾喇

伯爵府

Rainy 發表於 23-3-17 22:45
仲升到大學, 咁都算好好啦.

就係佢中五後段同中六突然發奮,成日溫到半夜,成績唔係話好好,不過我哋見到佢嘅付出,收貨啦!
Jupas放榜果朝,我開心到喊
佢而家唔打機啦,仲好主動溫習,大家關係好咗好多好多。
佢有時落咗堂會打俾我傾陣偈,雖然知佢係搵我攝時間

男爵府

比返個me time小朋友 升中後真係好忙 打機就打機放空就放空 我哋父母切入點要合式才唔會令佢哋討厭

洋房

Lilian_lee 發表於 23-3-17 19:15
一見到佢淨係掛住打機乜都唔理,真係會忍唔住去話佢,如果我為咗唔破壞關係而順佢意,唔去話佢,會唔會太 ...

心同感受,見到佢成日打機真係忍唔住去話佢,有時唔想自己勞氣,就同自己講唔好理佢,費時破壞關係,但唔理佢,佢就更加放縱,機不離手,收佢機就訓覺,咩都唔做,我都唔知應該點做。

侯爵府

Froggy_joe 發表於 23-3-17 23:03
搵啲嘢聯繫下大家
我兩個小朋友性格一向溫順
大家關係都好好

聽到都覺得你仔女好幸福,有時候子女脾氣都係似父母,就係你識溫柔溝通,仔女會感受到

珍珠宮

free2020 發表於 23-3-18 02:22
聽到都覺得你仔女好幸福,有時候子女脾氣都係似父母,就係你識溫柔溝通,仔女會感受到
...

其實我本身個人好有脾氣,一啲都唔溫柔,正正係我媽咪由細到大都又打又鬧,永遠溝通唔到,令自己脾氣都好暴躁

一邊長大,一邊反省自己有咩性格上嘅缺陷,就係唔想將呢啲缺點一代傳一代

上一代冇乜讀書,冇法子,自己知道問題所在就盡量改

加上我常常跟朋友、老公傾點樣教仔,的確幫到好多

故此我都好樂意在此平台跟大家分享一二

Skytree1000    發表於 23-3-18 08:42

珍珠宮

longlong_2011 發表於 23-3-18 01:01
心同感受,見到佢成日打機真係忍唔住去話佢,有時唔想自己勞氣,就同自己講唔好理佢,費時破壞關係,但唔 ...

個個小朋友都鍾意打機,甚至自己有時都沉迷一番

重點不是阻止佢打機,這樣無疑是跟他對著幹
反而同佢傾下將來的目標是甚麼?可以天花龍鳳都得,可以係讀書、運動,甚至佢話要做電競選手,ok冇問題

但所有嘢,都唔係單單坐喺到打機就做到
做出色嘅電競手都要有好多不同範疇的知識、智慧

幫佢set up個目標,佢有朝住個方向走,我唔會太理佢打幾多個鐘頭機,太過份就提佢會唔會影響身體?影響你達成目標?咁樣你係同佢同一陣線,而唔係企係佢對面阻住佢打機

感覺很不一樣

佢哋有目標,你反而好奇「咦~呢排唔見你打機嘅?好多功課?」

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Lilian_lee 發表於 23-3-17 19:25
阿仔喺學校搞掂晒啲功課,返到屋企唔會溫書,除咗打機就係打機,唔覺佢學業上有幾辛苦
...

成績有冇影響先?如果可以打機可以兼顧學業就由佢啦。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我兩個仔女都係疫情期間染上打機癮,日打夜打,仲花唔少錢去買道具,俾我發現之後開家庭會議,我冇唔俾佢地打,但要花錢的話就有商榷,我同老公講我地觀點,佢地講佢地打機用錢嘅原因,最後佢地都認同唔應該用咁多錢去玩,因為係一個無底洞,今日400聽日800,遊戲不斷更新加道具,只會無止境地花錢,最大問題係佢地未識搵錢,而家我冇阻止兩兄妹打機,佢地兩個晚晚傾點打,有政策略,又會一齊鬧其他玩家鬧遊戲設定(但講粗口就會俾我制止),佢兩個成績幾乎科科A,所以我唔可以用成績做籍口唔俾打機,我自己都玩,又點可以叫佢地唔玩,只係要佢地玩得有分寸,有功課做要做晒先,偏偏我仔功課多,佢話點都要中間玩下放鬆下,我都隻眼開隻眼閉緊。

初初踏入青春期,兩個都惡頂,一言九頂,一係就十問九唔應,老公結論係佢地打緊機咩都聽唔到,於是約法三章,如果唔聽我電話,唔答我問題的話,我會收番兩個手機冇得玩,佢地真係試過俾我同老公收手機三日,咁而家就識做,太平好多,已經唔駛我成日話佢地。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

用戶要求終止服務

關心唔得就一於少理佢

珍珠宮

Lilian_lee 發表於 23-3-17 19:15
一見到佢淨係掛住打機乜都唔理,真係會忍唔住去話佢,如果我為咗唔破壞關係而順佢意,唔去話佢,會唔會太 ...

我諗而家個個年輕人都係咁上下,我仔一直係打機狂,而家出黎做野,結埋婚一样係咁。佢中學時,我係忙到唔得閒話佢,我返左工,佢點打機都冇人管,佢有同我傾學校野,行為又正正常常,大家關係好好,可能我冇閙佢打機掛
不過佢後期自己驚入唔到心儀科目第日搵唔到工先的起心肝讀書,F. 5 F. 6開始開勤力。
諗番轉頭,我係好彩咋。

大宅

2024年龍年勳章

Lilian_lee 發表於 23-3-17 19:28
我就係啱同佢閙完一場,上嚟請教下大家點樣捱過呢段時間,頭先真係超唔開心,睇到大家分享,我有少少知道 ...

等待, 忍耐!

伯爵府

虎到金來勳章

Lilian_lee 發表於 23-3-17 17:42
阿仔近期明顯地進入咗反叛期,日日一放學就跑返屋企趕打機,話佢兩句就駁嘴駁舌,大家關係越來越疏離。之前 ...

我都有兩個仔,Y4同S4,其實我唔認同要忍,該做就做,該出聲就出聲。唔係掛著個青春期既牌就大晒。我好簡單,做好自己本份,我唔會出聲,大家你好我好,做唔到本份,又要懶,又要黑面,又要打機。。。恕我不能不出聲。佢地返學,練習,功課,溫書。。。辛苦,我明,唔通我返工係齋坐,上下網,hea下就有糧出?所以,佢地唔想出聲,我都唔想聽,me time,大家都需要。前題係,做好本份,咁我都唔會多句,做唔到又呢又路,點解唔出聲話?錯即係錯,做父母就要出聲教。

男爵府

https://youtu.be/lseiJCAiF_o

日本電車廣告,
12 年的父女情,自己睇完眼濕濕

男爵府

fong2005 發表於 23-3-17 18:44
忍下啦
升中後更小出聲
話得佢幾句就話你煩

你就好啦!我個中四都仲係好難頂,一日到黑成日鎖住自己喺間房,問佢講嘢要敲門隔住度門問,答案唔係「唔」就「啊」,又經常黑口黑面。對住我都已經叫做好些少,因為我係佢米飯班主加兼職補習老師,對住老豆態度就更加惡劣,經常鬧交。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至