自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

回覆樓主:

你老公係阿哥,下面的妹妹你就學佢哋咁嗌,佢叫你阿妹,你就叫返叫大妹,二妹,三妹,細佬,唔使嗌交,長嫂為母,你咁叫合情合理,無人敢話你唔啱。

男爵府

我會覺得係冇禮貌唔尊重、不過人地唔尊重我、我亦唔會同佢講禮貌/尊重!我老公外甥的老婆、拜年都冇叫我 (舅母一聲)!
老公家人(後輩)都係唔叫人、冇禮貌!
我唔會幫人教仔、我只係教好自己仔女!

侯爵府

2024年龍年勳章

你老公要炳,但佢一向係咁佢真係唔覺有咩問題,所以炳完都無用。

如果你覺得好唔舒服,下次有聚會時姑仔咁叫你,你兜口兜面同佢講多次,一個人係會尊重人,明知你唔鍾意咁叫都會識做,如果佢繼續故我,咁就名正言順之後所有聚會都唔去,由你老公做代表,反正6299走咗唔需要俾面。

珊瑚宮

唔夠我叔仔咁冇禮貌 因為完全唔會叫我 唔係唔妥我 而係家人冇教 上自姑奶當年50歲人 煲飯都唔識 屋企事全部奶奶老爺d仔做 但姑奶係最大嗰個 當然而家仲係單身 頂唔頂癮

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

littlehoneymum 發表於 23-3-26 19:04
老公有幾個細佬妹,我年紀比佢哋細,我老公大我10幾年,佢啲細佬妹唔叫我阿嫂我唔介意,其實我講過可以叫我 ...

點叫都好, 千奇唔好一齊住就得喇, 呢個先係重點, 明唔明?
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

侯爵府

2024年龍年勳章

onegreen 發表於 23-3-26 19:52
你老公係阿哥,下面的妹妹你就學佢哋咁嗌,佢叫你阿妹,你就叫返叫大妹,二妹,三妹,細佬,唔使嗌交,長嫂 ...

求其叫佢地做
阿一、阿二、阿三
阿do、阿re、阿mi
同佢地講易記、公司都係咁叫啲唔關事既人
激死佢地

大宅

littlehoneymum 發表於 23-3-26 19:04
老公有幾個細佬妹,我年紀比佢哋細,我老公大我10幾年,佢啲細佬妹唔叫我阿嫂我唔介意,其實我講過可以叫我 ...

唔好以為自己嫁左個大佬就變左長輩先得架,兄弟姊妹係平輩囉

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

littlehoneymum 發表於 23-3-26 19:26
係呀,佢係專業人士,兩夫婦搵到錢,女有啲巴巴閉閉,有啲領導才能,時時負責搞家庭活動,喺屋企活動搞手 ...

佢哋已經係咁相處, 冇辦法改變, 唯有盡量少見
<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

侯爵府

回覆樓主:

扮懵,叫阿妹唔認佢,到佢認真咁講,你就話下次叫名,因為唔知係叫你,次次都係咁,佢應該知道叫阿妹,你好大機會唔理,就會改口。記住要笑笑口話自己反應慢,唔好意思,令佢無得發作。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我覺得對住年紀細個自己既長輩總係怪怪地咁....會唔會佢地都係咁? 不過我地少來往,冇咁煩。

你老公都唔出聲,又可能佢明知講完都冇用,除左硬食你仲可以點? 大家少見為妙啦。

大宅

回覆樓主:

改變唔到人,就改變自己,盡量小見面,都係一個稱呼,佢叫我妹,我叫佢家姐,免傷和氣,心境改變左,所有事都會變好

公爵府

onegreen 發表於 23-3-26 19:52
你老公係阿哥,下面的妹妹你就學佢哋咁嗌,佢叫你阿妹,你就叫返叫大妹,二妹,三妹,細佬,唔使嗌交,長嫂 ...

佢哋之間嗌名,唔知點解我就做阿妹?

我就係諗住以後少見面

公爵府

MiMicc南 發表於 23-3-26 20:00
我從來冇當自己係大嫂,但起碼叫我個名
平輩唔係嗌名咩?但佢哋叫我(喂),阿妺?

大宅

一句稱呼啫……唔使睇到好大,最緊要講野唔係擺明串你,有骨就得,我家人同朋友都唔會叫名,知叫緊自己就得

公爵府

yauchuchu 發表於 23-3-26 19:55
你老公要炳,但佢一向係咁佢真係唔覺有咩問題,所以炳完都無用。

如果你覺得好唔舒服,下次有聚會時姑仔咁 ...

老爺奶奶走咗係咪可以唔使出席活動?
我諗住以後減少出席佢哋啲活動

大宅

littlehoneymum 發表於 23-3-26 20:05
佢哋之間嗌名,唔知點解我就做阿妹?

我就係諗住以後少見面

可能因為睇你唔起,包括年紀,學歷,人生經驗,社會經歷,處事態度等,覺得你好幼嫩
我估佢地應該醒目,處事各方面都勝你一籌

如果係咁,佢地冇惡意嘅,一家人,開心多聚,唔開心,小聚,關係慢慢好,佢地會自然叫你英文名

翡翠宮

畀面勳章

MiMicc南 發表於 23-3-26 20:00

你會叫兄弟姊妹做「喂」?

cathngai    發表於 23-3-26 23:20
日日是好日

男爵府

稱呼啫, 唔洗咁介懷....

我另一半個細佬 block 埋我啦..
勁唔尊重, 我心諗 "你有事唔好求我咯"

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我年紀都細過我叔仔,佢又係從來都唔會叫我做阿嫂,所以依啲冇禮貌嘅人我係唔會睬佢哋。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

作為中國人叫亞妹覺得好怪,但自己年紀細過啲「細佬妹」叫亞嫂又好唔知点咁,最好叫名啦!

首頁
23456...10

尾頁

跳至