自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家中有長老有依個病,依幾年一直覺得個人行路唔平衡,但個身又冇話特別震(淨係手指震同半個身都冇力),成日話行路驚跌,我地全部都覺得係因為之前中風所以咁,到最近再去照mri, e生confirm係柏金遜症,開左隻叫madopar dispersible 既藥俾佢,一日食三次,食完真係好左,行路行得快左好多同冇話驚跌,但食左幾日藥就已經覺得個身會不自覺咁郁動,同埋間唔中會有d反冑,有冇JM屋企有人有依個病可share下?

例如有咩supplement, 有咩運動or好既e生推薦?

子爵府

lovelyjimjim 發表於 23-3-31 16:36
家中有長老有依個病,依幾年一直覺得個人行路唔平衡,但個身又冇話特別震(淨係手指震同半個身都冇力),成 ...

揾醫生調教藥

男爵府

cat_hellobb 發表於 23-3-31 18:15
揾醫生調教藥

已經覆診左,但e生話正常反應。。

子爵府

lovelyjimjim 發表於 23-3-31 18:28
已經覆診左,但e生話正常反應。。

睇多個醫生,私信左你!

男爵府

cat_hellobb 發表於 23-3-31 18:30
睇多個醫生,私信左你!

可以pm 我嗎?thx

子爵府

yoyococo 發表於 23-3-31 19:03
可以pm 我嗎?thx

https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-professor-receives-world-honour-for-stroke-services-pioneering-an-innovative-3-in-1-multi-target-therapy-to-repair-damaged-brain-after-stroke-and-enhance-functional-recovery

https://youtu.be/_4RPiwoohIk

https://www.edr.hk/doctor/info/wong-ka-sing-lawrence

男爵府

cat_hellobb 發表於 23-3-31 19:17
https://www.med.cuhk.edu.hk/tc/press-releases/cuhk-professor-receives-world-honour-for-stroke-servi ...

thanks JM, 請問佢收費貴嗎

男爵府

lovelyjimjim 發表於 23-3-31 16:36
家中有長老有依個病,依幾年一直覺得個人行路唔平衡,但個身又冇話特別震(淨係手指震同半個身都冇力),成 ...

有冇多d JM可share下呀

子爵府

lovelyjimjim 發表於 23-3-31 21:45
thanks JM, 請問佢收費貴嗎

診金一千加藥,你最好打去問下姑娘,我媽媽情況穩定左,醫生開藥調到適合设有睇,現在睇政府取藥,如果有問題先帶媽媽返去睇,醫生再教適當份量,起初食藥要時間睇是否適合,二星期一次,一個月一次,黃醫生可配藥!

男爵府

cat_hellobb 發表於 23-3-31 21:56
診金一千加藥,你最好打去問下姑娘,我媽媽情況穩定左,醫生開藥調到適合设有睇,現在睇政府取藥,如果有 ...

介唔介意講你媽嚴重嗎?同埋食緊邊隻藥?

子爵府

lovelyjimjim 發表於 23-3-31 22:43
介唔介意講你媽嚴重嗎?同埋食緊邊隻藥?

行唔到,唔記得野, 栢金遜加腦退化,食藥慢慢好,現在正常人一樣,打牌!

食邊隻藥我唔清楚,因為唔係同我住!

大宅

cat_hellobb 發表於 23-3-31 21:56
診金一千加藥,你最好打去問下姑娘,我媽媽情況穩定左,醫生開藥調到適合设有睇,現在睇政府取藥,如果有 ...

你好,可唔可以PM我,屋企人都有需要,萬分感謝(emoji)

子爵府

926HazelCheung 發表於 23-4-1 09:59
你好,可唔可以PM我,屋企人都有需要,萬分感謝(emoji)

我樓上六樓貼左三條link
https://www.edr.hk/doctor/info/wong-ka-sing-lawrence

黃家星醫生Dr. Wong Ka Sing, Lawrence[p=28, null, left]男醫生 西醫、腦神經科、私人執業

診所地址

香港中環皇后大道中36號興瑋大廈10樓 1001室

Room 1001, 10/F, Hing Wai Building, 36 Queen's Road Central, Central, Hong Kong

地圖

診症時間

星期一: 0930-1330 : 1430-1830
星期二: 0930-1330 : 1430-1830
星期三: 0930-1330 : 1430-1830
星期四: 0930-1330 : 1430-1830
星期五: 0930-1330 : 1430-1830
星期六: 0930-1330

診症電話

大宅

cat_hellobb 發表於 23-4-1 10:07
我樓上六樓貼左三條link

謝謝你呀

子爵府

926HazelCheung 發表於 23-4-1 23:42
謝謝你呀

客氣

男爵府

我媽媽有呢個病幾年,一直睇鍾天希醫生。鍾醫生幫我媽媽控制病情得好好,佢情況一直穩定。醫生每次都詳細同我媽媽檢查,而且有需要調整藥物嘅時候,都會解釋清楚有冇副作用,建議/唔建議加藥。

男爵府

我媽媽都係食madapor, 一日三次,冇反胃情況。
呢隻藥有唔同劑量- 125,250。唔知你家人用緊邊隻。如果係250,會唔會重啲劑量影響反胃,你可以請教吓醫生。

男爵府

tseleebb 發表於 23-4-3 12:32
我媽媽有呢個病幾年,一直睇鍾天希醫生。鍾醫生幫我媽媽控制病情得好好,佢情況一直穩定。醫生每次都詳細 ...

thx JM, 介唔介意講下你媽當初有咩病徵?行路會唔平衡嗎?
同埋佢食藥後,會唔會身體有d不自覺既郁動呢?

大宅

cat_hellobb 發表於 23-3-31 18:30
睇多個醫生,私信左你!

可以比醫生資料嗎?

子爵府

joe12211981 發表於 23-7-26 21:57
可以比醫生資料嗎?

13樓,我贴左上去, 黃家星教授

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊