1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

請教大家小朋友上playgroup 係咪會坐唔定架?應該由佢定捉返佢返黎呢?

男爵府

回覆樓主:

其實咁細個坐唔定正常過正常,我去的playgroup是鼓勵式,家長或者老師嘗試捉佢一齊唱歌做動作或坐低聽故事,但如果捉兩三次佢都係好想走就會由得佢,畢竟個課室咁多嘢玩 佢好奇想探索都唔係壞事

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

初初係會坐唔定, 上得多D會好D, 我仔而家返PG係可以坐定定。
如果走左去, 我會叫返佢返黎, 鼓勵佢返黎, 用老師D野吸引佢返黎, 如佢都係唔返黎, 我會由佢, 但我唔會望佢, 唔好比佢覺得咁樣係吸引到我注意, 我會望老師聽老師繼續講, 通常咁樣走兩轉小朋友覺得冇癮又冇人理佢就會返返黎坐。
佢果日如果可以坐定定, 那怕只係一陣, 落堂都要讚佢, 欣賞佢有耐性/專心聽老師講, 就算只係比平時坐定多一陣, 都會讚佢。另外, 去返PG途中我會同佢講話一陣去同老師同學玩, 要坐定定聽老師講, 老師話可以自由活動先出去玩 (我間PG係坐定一陣, 就會有free play時間, free play完再返黎坐定做下一活動咁)。
我返PG其中一個目的係希望小朋友學坐定定, 規矩, 上堂禮儀, 所以我都係盡量會叫返佢返黎/令佢返黎。我仔可能返PG已一段時間, 而家都可以坐定定, 唔會話circle time走左去玩咁。

複式洋房

人妻一號 發表於 23-4-5 12:55
請教大家小朋友上playgroup 係咪會坐唔定架?應該由佢定捉返佢返黎呢?

幾大?咩性格?同咩playgroup?

我覺得有幾方面睇
一,本身你想佢上playgroup 個目的係咩先
如果想佢學坐定定,就走一次捉一次;如果只係想佢見多d人,探索多d,咪唔洗捉

二,個playgroup 係咩style ,老師其實吸唔吸引到小朋友
有playgroup 係行蒙特梭利,主張小朋友自己探索;有d唔只要小朋友坐定,重要學坐凳仔
唔同style老師要求唔同

三,小朋友坐唔定唔一定係小朋友問題呀,老師可以好悶,流程好慢,課堂程度唔啱小朋友月齡都可以呀⋯⋯所以可以試下其他playgroup,其實講到底都係夾唔夾到家長同小朋友

大宅

人妻一號 發表於 23-4-5 12:55

好多謝大家比我嘅意見呀聽到你哋嘅分享真係好有用
我會試吓多啲讚佢,去之前同佢講定要點,
有時又唔想夾硬逼佢坐定,但見到老師叫我捉番佢返嚟,呢個情況就有少少不知所措一到circle time就會走咗去
不過我應該都要嘗試吓讚佢多啲,可能會好啲

男爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

人妻一號 發表於 23-4-7 00:17
好多謝大家比我嘅意見呀聽到你哋嘅分享真係好有用
我會試吓多啲讚佢,去之前同佢講定要點,
有時 ...

老師要你捉佢返黎,即係間PG都要求規矩,呢樣就睇你啦。因我返開果間PG係比較依賴家長教同睇,小朋友走左去老師都唔太理 我知有啲媽媽就唔鐘意,希望老師可以strict d所以都轉走左,但我又覺得OK,因我仔初時都坐唔定同會喊,所以我希望搵間包容啲冇咁嚴嘅,我再慢慢去引導呀仔。

禁止訪問

別墅

tiff1228 發表於 23-4-7 00:09
幾大?咩性格?同咩playgroup?

我覺得有幾方面睇

複式洋房

我會叫左先,唔聽先捉
因為佢走黎走去都會影響到其他小朋友
所以我唔想由得佢…

首頁

尾頁

跳至