自由講場

跳至

首頁

尾頁

民房

我屋苑樓下,有個師奶,每次見到我就會不停一輪嘴咁同我傾偈。有時我朝早走去返工,佢喺樓下啲長凳到坐,因為係必經之路,佢就會衝埋嚟搵我傾偈。傾一兩句閒偈唔緊要,但係佢個嘴好似唔識停咁,不停追住你講嘢。

主要我哋識得嘅原因係因為,細個嘅時候我同佢個仔讀同一間小學,住同一個屋苑。咁細個又係成班細路喺樓下公園玩捉伊因,試過小學上過一兩次佢屋企玩。跟住就係惡夢嘅開始啦。

咁佢每個階段,講嘅嘢都唔同。但係主題都係圍繞住佢個仔幾把炮。因為我細佢個仔兩年。所以大家人生軌跡都差唔多。

小學時期,就係:「佢個仔跳芭蕾舞,跳拉丁舞,上TVB做童星,同埋佢老公搵幾多錢。」

中學時期,就係:「佢個仔讀邊間中學,學乜嘢樂器,暑假做part-time搵幾多錢一個鐘。」

大學時期,就係:「佢個仔讀會計,將來個仔唔係做高官就係公司高層(佢自己聲稱),同埋話恒生大學係香港MIT,其他大學都係垃圾。」

出嚟做嘢之後,就係:「佢個仔月入四萬,不過單身,做會計總監,睇晒成個亞洲區條數,仲要係行路返工,咁我問佢:「附近有國際會計公司嘅headquarters㗎咩?」(利益申報先:我係住鑽石山嘅,隔離唔係工業區,就係住宅區。)佢話佢個仔係喺我哋嘅屋苑隔離新蒲崗工業區嘅工廠大廈返工😂。然後係咁同我講話佢個仔月入四萬,仲要不斷強調係單身🤣。我好記得佢點樣形容自己個仔,佢話佢個仔直程係筍盤呀!」

其實我已經十幾年冇見過佢個仔,自從小學畢業之後都冇再見過。對上嗰次係約莫十六年前。但係由我小學開始,個師奶就已經不停煩住我。煩到我而家出嚟做嘢,每次見到我就追住我不停講。我試過唔理佢,又試過求其答佢:「嗯」,哦」咁,更加試過戴耳機扮聽唔到佢講嘢,跟住佢走埋嚟拍我膊頭,然後一輪嘴。姐係好老實講,我有時都會撞到啲細個一齊玩嘅朋友,舊同學,或者佢哋嘅屋企人,但係都係傾吓閒計。一兩句咁,就唔會捉住你不停咁同你講嘢。

我有咩方法可以令到佢唔再煩我?

子爵府

你地双方
知大家電話和全名嗎?

伯爵府

佢想搵你做新抱?

girlbear    發表於 23-4-7 15:20
Ijlk    發表於 23-4-7 11:56
goldpiglet    發表於 23-4-6 22:35

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

直接堅定地同佢講:
「得喇!我唔想再知你個仔嘅嘢!」
頭也不回地走人,
唔好俾機會佢再講嘢

子爵府

YukiCheung90736 發表於 23-4-6 21:16
我屋苑樓下,有個師奶,每次見到我就會不停一輪嘴咁同我傾偈。有時我朝早走去返工,佢喺樓下啲長凳到坐,因 ...

其實你唔睬佢咪得囉,不需要理佢嘅,你都係嗰啲傳銷sales咁樣唔睬佢直行直過。

除非,你都有嘢要佢幫手啦~

水晶宮

下次打完招呼,佢一開口講嘢,你就話:「唔好意思趕時間」,跟住急步走開,咁咪得lor。

girlbear    發表於 23-4-7 15:20
登陸火星    發表於 23-4-6 23:42

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

moon_o_o 發表於 23-4-6 21:21
佢想搵你做新抱?

伯爵府

YukiCheung90736 發表於 23-4-6 21:16
我屋苑樓下,有個師奶,每次見到我就會不停一輪嘴咁同我傾偈。有時我朝早走去返工,佢喺樓下啲長凳到坐,因 ...

auntie其實我無咩興趣知道你個仔啲嘢。不如你去嗰邊搵其他人吹水啦,我好忙架。跟住快步行走。

男爵府

moon_o_o 發表於 23-4-6 21:21
佢想搵你做新抱?
一定係,細個已經睇中樓主,不停sell

siu05    發表於 23-4-6 21:41

公爵府

回覆樓主:

佢 up 乜都當聽唔到
掂行掂過~

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主係一個吾識say no既人

珍珠宮

下次即刻拿電話出黎傾
呢招我試過

yeung_ma    發表於 23-4-7 11:48
chyush    發表於 23-4-7 09:46
winwint    發表於 23-4-7 06:05
goldpiglet    發表於 23-4-6 22:39

子爵府

有方法,不過唔知你做唔做得出,就係佢講每樣嘢你都隊番佢。例如話個仔搵4萬,你就話身邊啲男嘅舊同學好多都搵緊6萬。佢講佢個仔咩好,你就話邊個邊個更好。
呢一招我用過喺一個煩膠女人身上,用完之後佢冇再煩過我。

子爵府

你話約左男朋友, 趕時間走先

男爵府

介紹師奶個仔同師奶去5星級酒店食飯,千祈吾好食自助餐,最好諗定邊間餐廳名,再加句上次有個男仔帶樓主去食過,樓主覺得ok, 樓主諗緊同男仔去第二間高級餐廳再食過。

珍珠宮

話趕時間

公爵府

喬裝、兜路走、扮講電話直至離開佢視線範圍、搬屋

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

問下佢做乜係咁講佢個仔既野

公爵府

2024勳章

owen2012 發表於 23-4-6 21:28
一定係,細個已經睇中樓主,不停sell

我都覺, 可能果個師奶想sell 佢個仔比樓主

珍珠宮

直接拖個男朋友喺屋企行出嚟,同佢打招呼之後立即走。

首頁

尾頁

跳至