自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有以下問題請教:
1)是否要有大陸電話?
2)如何申請大陸電話?
3)在那裏申請電話, 那間公司可靠?
4)過關後最近邊度可以辦齊電話銀行開戶。
5)開戶後,可否直接轉錢返香港戶口?有無上限?
6)前排有新聞講存戶提唔到錢,唔知近排有無人成功提到現款/轉數返香港戶口?

子爵府

BK Milk勳章

sorfn89 發表於 23-4-7 13:10
有以下問題請教:
1)是否要有大陸電話?
2)如何申請大陸電話?

今朝家人上深圳開戶口
本來在香港3開左一卡雙號
去到中國銀行話唔得
好彩附近有間聯通,開個號碼,再番銀行攪開戶
5,6唔清楚

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

有以下問題請教:
1)是否要有大陸電話? 是
2)如何申請大陸電話? 過関後好多公司做、¥200開台費、另月費
3)在那裏申請電話, 那間公司可靠? 四圍都有、同佢哋講要申請銀行戶口、攞張證明。
5)開戶後,可否直接轉錢返香港戶口?有無上限?不可轉錢回香港。
6)前排有新聞講存戶提唔到錢,唔知近排有無人成功提到現款/轉數返香港戶口? 一直存戶提到現金、匯款少量才可以、每年有上限5萬美元~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

4)高鐵福田站,3A出口,有聯通和中銀

Adrio77    發表於 23-4-8 07:42

公爵府

2024年龍年勳章

1、是

2&3、
a、貪方便,一出關就有各電訊公司啲著制服嘅人,走埋去問佢哋,就會帶你去開卡了
優點:方便;缺點:如果係加盟店,概率收所謂開卡費
b、打開地圖APP(高德/百度/騰訊)
搜"中国移动沟通100",或者搜"中国联通营业厅" (顯示官方自营的),選個最近自己嘅去
優點:不用開卡費(本來就冇呢樣嘢),缺點:可能有點遠
(當然你可以搜埋中国电信同埋中国广电5G)
目前國內就4間電訊商,都可靠

4、開地圖搜,隨便搜了下羅湖口岸,15分鐘左右步程,已經有聯通同中銀
或者直接關口睇下有邊間,直接開電話卡加開戶,但係可能好多人

5、不清楚,只知道國內銀行卡境外提現限額¥10萬一年

6、提唔到錢係因為有提取限額,防止洗黑錢同詐騙,最高¥5萬
多過呢個數要預先同銀行溝通

冇諗過轉嚟轉去,亦冇提現需要,答唔到

珍珠宮

回覆樓主:

點解仲要返深圳開,香港填form已經可以開大陸戶口,我申請咗主要用來返大陸玩可以用微信俾錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

有以下問題請教:
1)是否要有大陸電話?
2)如何申請大陸電話?
1)是否要有大陸電話?

2)如何申請大陸電話?
帶回鄉證,過關後隨便揀一間
3)在那裏申請電話, 那間公司可靠?
我自己揀左中國電訊5蛟1個月
各口岸都可以一次攪掂
5)開戶後,可否直接轉錢返香港戶口?有無上限?
我唔會咁做,所以冇問
6)前排有新聞講存戶提唔到錢,唔知近排有無人成功提到現款/轉數返香港戶口?
我唔會轉錢番香港,所以冇問

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實去正式營業廳開電話係無需要收費,全部比的錢可以用成充話費,只有街邊的艇仔舖,下下收150-200元手續費,我當年就係去國貿果間開號的,當然營業廳就好多人,需要排隊係肯定了

伯爵府

牛年勳章

ada_fung 發表於 23-4-7 13:57
今朝家人上深圳開戶口
本來在香港3開左一卡雙號
去到中國銀行話唔得

下,吾得咩?
我剛在數碼通開個副號,諗住登記番銀行。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

virgokaren 發表於 23-4-8 01:25
下,吾得咩?

你要拎實名證明
到時要比銀行cs影相

侯爵府

有以下問題請教:
1)是否要有大陸電話?
2)如何申請大陸電話?

去fb有好多最新資料update

伯爵府

牛年勳章

D..D 發表於 23-4-8 02:16
你要拎實名證明
到時要比銀行cs影相

咁就 okay 了,我巳申請實名認證。
thank you

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

creambb 發表於 23-4-7 19:23
點解仲要返深圳開,香港填form已經可以開大陸戶口,我申請咗主要用來返大陸玩可以用微信俾錢
...

可唔可以講多少少資料,我都想開大陸戶口,但又唔想返大陸搞,如果可以香港開的話就最好

水晶宮

creambb 發表於 23-4-7 19:23
...

我用Alipay HK已成功比到錢消費,不用刻意開戶。本身我Alipay HK link BOC account.

公爵府

回覆樓主:

我在福田口岸對面的其中一間中個移動開咭,沒有收開台費。其他的兩間店在同一條街,就要收開台費。

珍珠宮

happymama11 發表於 23-4-8 09:04
可唔可以講多少少資料,我都想開大陸戶口,但又唔想返大陸搞,如果可以香港開的話就最好
...

在香港中銀可以開大陸中行戶口,需幾星期時間批核

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

剛試完,一卡兩號係唔得!
只收訊息,你開到銀行戶口,但掛唔到錢包,即係無用!
結果認認真真開張電話卡!
我個case 係咁!浪費我時間

大宅

下,吾得咩?

我好似有聽過,香港個d 一咭2 號的大陸號碼轉唔到台… = 如果你依家係a 台,將來轉b 台,只能將香港號碼做攜號轉台,大陸號碼就會沒了

大家有聽過嗎

子爵府

BK Milk勳章

下,吾得咩?

我地估,因為3係將副號交比艇仔公司做,而中銀職員用副號check唔到實名,所以唔得。

首頁

尾頁

跳至