懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

因為懷孕週數大,希望有姐姐上門煮好d,吾食外賣送的。以為全港唯一一間可以上門煮。
我仲坐緊月,吾應該為額外事勞心,但佢地提供服務及食材情況一日比一日差。
1.事前店方安排見德x堂中醫面診,並在WhatsApp詢問本人不吃及敏感的食物。
本人不吃豬內臟,對花生敏感。因週數大,在引產后會有谷/出奶情況。

2.第3天煲豬肉花生養胃粥比我做早餐。呀姐致電主管may姐,may姐叫佢(不)起d花生就得。

好攰,待續。。
attach0/tmp/phpPxI75W
attach1/tmp/phpiGjA2o

子爵府

Poo得好勳章

回覆樓主:

唔好激親自己,我三月中都引產了,自己身體緊要啲

洋房

caroni 發表於 23-4-8 10:32
唔好激親自己,我三月中都引產了,自己身體緊要啲

thanks Caroni.係的。但仲有好故事。。。
你都要好好坐月呀,有冇?

大宅

呢D 月子餐全部個朵都臭到痴線, 根本擺到明昆

洋房

awless 發表於 23-4-8 10:47
呢D 月子餐全部個朵都臭到痴線, 根本擺到明昆

omg ....
上網好小睇到呢d坐月餐comments..

兩萬蚊煮26日。。。

咁今次用我經驗比d reference 其他媽媽/小產左的媽媽。

水晶宮

唔知你對花生嘅敏感程度
我女都係有嚴重花生敏感,咁樣"筆"起就算唔得㗎,隨時出事

洋房

LovelyBBHui 發表於 23-4-8 10:19
因為懷孕週數大,希望有姐姐上門煮好d,吾食外賣送的。以為全港唯一一間可以上門煮。
我仲坐緊月,吾應該為 ...

續,

3.煮餸阿姐第一日入廚房,好自然問我有冇果皮,我以為佢吾記得左帶,因為套餐中糖油鹽粟粉等係我地提供,其他食材祖x媽負責,咁我比左我袋果皮佢。結果第2日阿姐煮完,我袋果皮淨返2小塊。
阿姐原來吾係唔記得帶,係稔住用我地的果皮,而且吾問就再用。
係嘅,照佢地果位主管May姐講,唓d食物都係你自己食返。同埋,佢竟然同我講得出,"你d食材有幾靚呀?”
咁係,都係我自己坐月要食,咁你地貴公司費用包埋食材費咖喎。
同埋,呢位阿May真係吾係出黎做陪月主管嘅態度,客人對花生敏感,煮左就求其處理。

待續

洋房

Nbs 發表於 23-4-8 12:03
唔知你對花生嘅敏感程度
我女都係有嚴重花生敏感,咁樣"筆"起就算唔得㗎,隨時出事
...

係呀,講得敏感就係有危險性。

呢間咁無良黑心陪月服務,x祖媽,各位慎選。

大宅

回覆 LovelyBBHui 的帖子

終於有人講,我之前因為陀住個B做大手術,之後要臥床等個B出世,搵咗佢哋煮飯。先唔講煮得好唔好食,因為我間屋係新裝修嘅,我自己未開過火煮食。佢哋某個員工第四日已經將我個爐頭燒燶咗,之後攪到成日自己熄火。搵師傅上嚟整,一打開個爐頭,入面全部都係水,師傅話係煲瀉湯先會咁!好喇,同嗰位煮飯阿姐反映完,過咗幾日,我發現其中一隻隔熱手套濕晒,仲要一大陣魚湯味!如無意外,應該係煮飯阿姐跌咗隻手套落煲湯度… 再加上D嘢太難食,仲有7日先完約我都算,蝕比佢叫佢唔好再嚟。我仲係join 有機食物嗰個plan,但我完全睇唔出或食唔出有咩分別…當比錢買個教訓

洋房

Beanbean123 發表於 23-4-8 20:38

終於有人講,我之前因為陀住個B做大手術,之後要臥床等個B出世,搵咗佢哋煮飯。 ...

燒燶嘢,我都有經驗。呢個係第2晚我想煲返滾前發現。

當然,佢地吾會認。

點算,我先用左佢地3日...
attach0/tmp/phpC2zlKb

大宅

會唔會又係我嗰位阿姐?!如果係,你同佢哋講換人啦

洋房

Beanbean123 發表於 23-4-8 20:57

會唔會又係我嗰位阿姐?!如果係,你同佢哋講換人啦 ...

你位阿姐貴姓?

我果位姓$.

大宅

我唔知佢姓乜,我只知佢叫阿"蚊"

洋房

Beanbean123 發表於 23-4-8 20:59

我唔知佢姓乜,我只知佢叫阿"蚊"

操流利廣東話?

大宅

洋房

LovelyBBHui 發表於 23-4-8 15:58
續,

3.煮餸阿姐第一日入廚房,好自然問我有冇果皮,我以為佢吾記得左帶,因為套餐中糖油鹽粟粉等係我地提供, ...

法律程序

洋房

LovelyBBHui 發表於 23-4-8 15:58
續,

3.煮餸阿姐第一日入廚房,好自然問我有冇果皮,我以為佢吾記得左帶,因為套餐中糖油鹽粟粉等係我地提供, ...

第4天又發生了事件,本人家居有損毀,現正就事件跟進。
事件處理好才update比大家。

大宅

LovelyBBHui 發表於 23-4-10 13:37
第4天又發生了事件,本人家居有損毀,現正就事件跟進。
事件處理好才update比大家。
...

子爵府

Poo得好勳章

回覆樓主:

其實引產後情緒上已經唔好,好需要休息,佢地仲攪到要個媽媽煩咁多野,真係好衰

首頁

尾頁

跳至