自由講場

跳至

首頁
23456...20

尾頁

珍珠宮

wtcys 發表於 23-4-10 23:49
呢樣我諗極唔明,手機支付冇英文版,外國人想學都學唔到。上次我爸爸朋友路過幫位外國人用支付寶比錢,叫 ...

聽你咁講我即刻 click 入我個微信..
係英文版無錯啊..
我電話用英文系統 所有 app 都會自動轉英文

子爵府

HLDMaMa 發表於 23-4-10 23:41
既然開到國內支付宝,就有國內銀行户口啦,咁咪順便開埋國內微信户口囉。
...

內地支付寶唔使內地銀行户口架

大宅

Tabo63 發表於 23-4-11 00:27
支付寶,吾駛連回鄉證,只要做實名就係大陸用得,直接扣錢。吾駛再開內土木支付寶都得。 直接開碼搭地鐵好 ...

因為內地有啲店收唔到香港支付寶,所以要用內地支付寶比錢。今日我嘅經歷。

男爵府

國家進步係好事我非常讚賞兼自豪,但論到要顧及遊客既方便性,係咪有所違背開放?如果旅客係用現金都遇到困難,咁點可以開放世界?我身為中國人,但長期身處香港特別行政區,冇內地户口同電話唔係一個問題丫?我只去國內幾天就好似連普通出行交易都話有問題…….真心覺得點解會咁?電子支付我非常贊成,但可唔可以用香港版既wechat或支付寶同漫遊卡就可暢通無阻呢?
我未上去,但就比人講到冇微信內地錢包就好似連買支水同坐地鐵都唔得,攪到我一頭煙

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

Gniw 發表於 23-4-11 00:33
因為內地有啲店收唔到香港支付寶,所以要用內地支付寶比錢。今日我嘅經歷。
...
明白,剛前幾日係深圳,都有商店俾到,但最好微信,支付寶都有好 d. 好笑係,有個地下街檔,居然只收支付寶。。

伯爵府

姬絲汀汀 發表於 23-4-11 00:33
國家進步係好事我非常讚賞兼自豪,但論到要顧及遊客既方便性,係咪有所違背開放?如果旅客係用現金都遇到困 ...

原來而家咁複雜㗎,
即係如果我只帶回鄉咭及人民幣現金(冇帶電話)去深圳,
食玩買即日來回係唔可能㗎嗱?

男爵府

fasola 發表於 23-4-11 00:09
佢地好多野係預設係方便大陸人自己消費, 對台港澳唔係太方便, 更莫講話外國人

例如買火車飛, 佢地初初有自 ...

dowmload 12306 app咪可以在手機買囉。唔使排隊,唔使攞飛,我仲可在手機改簽,立即退款,好方便呀!

公爵府

國家進步係好事我非常讚賞兼自豪,但論到要顧及遊客既方便性,係咪有所違背開放?如果旅客係用現金都遇到困 ...
吾係,剛試過,可以用港版支付寶,同微信俾錢,無問題,自動兌換貨幣。只要入左錢落錢包就用到。 搭地鐵用支付寶掃 code 就得,好方便,吾駛驚。

公爵府

2024年龍年勳章

wtcys 發表於 23-4-10 23:49
呢樣我諗極唔明,手機支付冇英文版,外國人想學都學唔到。上次我爸爸朋友路過幫位外國人用支付寶比錢,叫 ...
支付宝有海外版

Alipay for foreigners | use Alipay tour pass in 2022 & 2023 (chinatraveldestination.com)

珍珠宮

而家唔一定要開內地錢包搭地鐵同俾錢。上網搵下料就明白,BK都有唔少帖有講。

大宅

Tabo63 發表於 23-4-11 00:41
吾係,剛試過,可以用港版支付寶,同微信俾錢,無問題,自動兌換貨幣。只要入左錢落錢包就用到。 搭地鐵用 ...

要駁卡先得,HK 支付寶有錢都扣唔到顯示要駁卡。

公爵府

BABYKINGDOMMAMA 發表於 23-4-11 00:45
要駁卡先得,HK 支付寶有錢都扣唔到顯示要駁卡。

吾係 ah, 我同我2個仔整,都無駁卡,只係每人入左200 入錢包,就用到,直扣搭地鐵無問題 wor. 你係咪未認証成功?

大宅

我覺得好容易好方便
活到老學到老,增長知識

男爵府

Tabo63 發表於 23-4-11 00:41
吾係,剛試過,可以用港版支付寶,同微信俾錢,無問題,自動兌換貨幣。只要入左錢落錢包就用到。 搭地鐵用 ...

係囉,最理想就係港版支付寶或微信都暢通無阻,但太多不同case出現,有啲話漫遊卡某啲情況唔得,有啲又話店家掃唔得,林林種種問題。我朋友今日係深圳大型商場用港版微信唔得,改用港版支付寶得,但同行另一人同一間店同用港版支付寶綁香港visa又唔得,聽得太多,嚇鬼死

公爵府

mcs74 發表於 23-4-10 23:51
原來係咁!!我終於明白啦
睇黎都係要整返個大陸號碼先得,但大陸號又上唔到WhatsApp
...
其實可以,你整1卡2號有大陸電話號,上網用電訊公司漫遊,就可以上 whatsapp, google, 有雙卡位就攪掂。

子爵府

Gniw 發表於 23-4-11 00:33
...

今日我在小店食糖水,老闆話支付寶已可以共用,試用香港支付寶支付及大陸支付寶都用到。

反而酒店或酒樓食飯,他們要用微訊才可以點餐及支付,都很不方便。

大宅

Tabo63 發表於 23-4-11 00:48
吾係 ah, 我同我2個仔整,都無駁卡,只係每人入左200 入錢包,就用到,直扣搭地鐵無問題 wor. 你係咪未認 ...

我有認証啊,而且內面都有錢(已用7仔增值)但比錢時飛咗去一個版面要我輸入卡號

男爵府

noel2010 發表於 23-4-11 01:01
今日我在小店食糖水,老闆話支付寶已可以共用,試用香港支付寶支付及大陸支付寶都用到。

反而酒店或酒樓 ...

多口問句,當時真係冇微信咁可以點?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mcs74 發表於 23-4-10 23:51
原來係咁!!我終於明白啦
睇黎都係要整返個大陸號碼先得,但大陸號又上唔到WhatsApp
...

大陸用到whatsapp,係唔可以send相。

子爵府

姬絲汀汀 發表於 23-4-11 01:04
多口問句,當時真係冇微信咁可以點?

我在酒店食飯支付時,他們可以用香港微訊,但要求要收國內電話驗證碼,職員搞了15 分鐘都做不到,最後酒店職員代付,我給回她現金。

另一些買東西及酒樓點餐,我都做不到,靠人幫手。

首頁
23456...20

尾頁

跳至