自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-4-12 21:03
可能睇睇下覺得好正,殺佢呢!

如果我而家要換機我一定揀呢部

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

lyh80115 發表於 23-4-12 20:50
要性價比梗係唔會揀oppo,賣行廣告鋪頭sell人嘅機一定貴,你應該揀oppo旗下平價品牌realme。

考慮買佢最 ...
JM 推realme等我去睇睇先。
我筆直不多,想找有NFC 的入門機。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

kittylam 發表於 23-4-12 20:54
呢部係gt neo5 ,佢想買oppo k10性價比都ok,價錢平一半,日常用好夠。
...
JM 真知我心

我去睇過手機, 我對曲屏沒有太大好感,高階機似乎曲屏多。

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-4-12 23:06
JM 真知我心

我都唔多中意曲屏,我比較粗心覺得曲屏好易跌爆

珍珠宮

JM 真知我心

如果只係日常用可以唔使買頂配,買neo5 se都夠,比k10輕薄小小。
attach0/tmp/phpczked5

侯爵府

kittylam 發表於 23-4-12 23:21
如果只係日常用可以唔使買頂配,買neo5 se都夠,比k10輕薄小小。
我剛剛睇緊realme 10pro+
realme 都好多款....

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-4-12 23:25
我剛剛睇緊realme 10pro+
realme 都好多款....

建議你買neo5 se 影相冇壓力,起碼用4年,我仔部第一代realme用到而家都冇大問題。

kwhkwh    發表於 23-4-12 23:33

珍珠宮

要性價比梗係唔會揀oppo,賣行廣告鋪頭sell人嘅機一定貴,你應該揀oppo旗下平價品牌realme。

考慮買佢最 ...

呢部機係用高通芯片,穩陣過同level用MTK芯片的手機。今年內地中階手機競爭得比較激烈。

不過realme售後服務會唔會無OPPO咁方便呀?萬一唔好彩產品要維修,服務中心網點會唔會好山旮旯。

珍珠宮

平平常常 發表於 23-4-12 23:32
呢部機係用高通芯片,穩陣過同level用MTK芯片的手機。今年內地中階手機競爭得比較激烈。

不過realme售後 ...

剛出時realme好似係寄修,而家唔知有冇變。

男爵府

回覆樓主:

冇問題。我老公內地朋友送過國內vivo 同oppo。 係香港一樣用到。

翡翠宮

JM 真知我心

gt neo5係直屏。平平哋跟jm推介買se都好,2千人仔有交易。

我鍾意曲屏呀,尤其用手勢,掃邊返回手感好

子爵府

mami2000 發表於 23-4-12 16:52
我最近喺大陸睇中華為P60 pro同 magic 5 pro,2部都冇預設google,買返香港用,會有人裝到google嗎?有咩a ...

Magic 5 pro港行12+512賣HK$7299, 京東自營國行16+512賣$6199人仔(約HK$7130)

相比8+256$5199人仔同12+256$5699人仔, 4Mb ram值$500人仔

所以港行比國行貴約HK$750, 即係貴一成左右, 有Google有保養我覺得可接受

複式洋房

想平平地嘅話,都唔使買大陸機嘅,今日經過smt鋪頭見到三星最抵買個部A14做緊消費券優惠價都係$1,398,仲抵過好多大陸機

翡翠宮

可琳 發表於 23-4-17 00:16
想平平地嘅話,都唔使買大陸機嘅,今日經過smt鋪頭見到三星最抵買個部A14做緊消費券優惠價都係$1,398,仲抵 ...

del

珍珠宮

kwhkwh 發表於 23-4-12 23:04
JM 推realme等我去睇睇先。
我筆直不多,想找有NFC 的入門機。

如果係想用google wallet,最好check 你的目標清楚國行機係咪可以正常使用。

複式洋房

回覆樓主:

請教各位,平時用港行機,新機要入Google (gmail) account,如果用國行機,係咪都可以用Google account 起機?不好意思,個問題可能好無知

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

買國行機要小心好多國行機(尤其小米)cut咗Band 7。Band 7 喺香港既4G係最重要既Band,無咗Band 7等於跛咗一隻脚!

翡翠宮

nice2021 發表於 23-4-17 22:53
請教各位,平時用港行機,新機要入Google (gmail) account,如果用國行機,係咪都可以用Google account 起 ...

好多內置google服務框架(呢樣最重要),只不過出廠無裝任何睇得見嘅google apps,你只要裝番play store,打開登入google賬號,就同香港買機無乜分別。

我落單買咗呢部,¥2700,用最新高通旗艦8gen2 CPU,抵!
attach0/tmp/phpFxG4Sq
attach1/tmp/phpjaMOqS
attach2/tmp/phpDoABYj

大宅

考慮買佢最 ...

想請問京東買小米Ultra 13 嘅話,有無方法便宜d ? thanks

翡翠宮

Ahlite 發表於 23-4-25 16:47
想請問京東買小米Ultra 13 嘅話,有無方法便宜d ? thanks

新機,乜券都唔俾用。

搶購唔知可否用e卡,京東已實名可以用,淘寶有2%折扣;又或者申請信用卡攞迎新更直接。

首頁

尾頁

跳至