自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

karshing 發表於 23-4-16 19:23
Youtube見過一對係男女都變性,然後結婚,老公原本係女性,老婆原本係男性,開頭係老公同自己媽媽傾偈,佢 ...

我都有係YouTube 見過,係台灣
男變女,女叫可芙
女變男,男叫AC

佢地話變性唔等於同性戀,只係對自己本身性別唔認同

子爵府

czl115 發表於 23-4-16 20:34
我女話中學生間甚至有以同性戀為榮
呢種風氣我覺得唔好
再咁落去,就同隔離post咁,講句good afternoon gir ...

無嘅,由LGBT到演變為LGBTQIA+(唔知仲有乜嘢可加,希望唔會去到超越論理嘅關係啦),所謂嘅平權,自主,正慢慢改變緊全球年青人嘅思想,心智唔成熟之餘又似是如非地覺得好合理,一種前衛行為,咪執輸

大宅

owla 發表於 23-4-16 13:49
如果本身唔係同性戀應該唔會因為多左人講而變同性戀

梗係唔會

珍珠宮

自己鍾意就好,唔好宣揚同係我面前表演就得

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

ilovehuman 發表於 23-4-16 13:38
其實我留意咗好耐,香港近呢幾年嘅電視節目,廣告,漫畫,動畫,歌曲嘅內容多咗係講同性戀同埋性取向,呢啲 ...

同性戀定變性唔緊要,唔好覺得全世界欠左你甘款,只識埋怨同埋成日覺得人地杯葛佢地小眾。
然後又將性向拉埋政治黎講,最憎。但啲議員同團體就係成日將呢樣問題政治化
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

伯爵府

lihomahk 發表於 23-4-16 18:50
認同,我姨甥喺城市大學讀書,她申請獎學金,填表格時,性別一欄,除了男女之外,還有其他作為選擇,現在 ...
其實推動嗰股力量應該好大,我見外國都有搞大規模活動令到政府立法支持,好多其他民生嘅嘢都冇咁快立法,而香港應該所距不遠,所以開個討論區講吓先,起碼關注吓先,因有有啲家長好明顯話冇問題,我諗佢地應吾會引導啲小朋友諗正確方向先,有得佢地隨意選擇。

伯爵府

WaterHelen 發表於 23-4-16 21:38
梗係唔會
啱喇,大家都做過學生,都知啲學生好易跟風

複式洋房

回覆樓主:

唔想

伯爵府

lemontea520 發表於 23-4-16 21:45
同性戀定變性唔緊要,唔好覺得全世界欠左你甘款,只識埋怨同埋成日覺得人地杯葛佢地小眾。
然後又將性向拉 ...

我只想我有生之年,仲係見到大多數香港人仲係認同男女戀係正確,之後其他人搞乜,都理吾到咁多,雖然世界事好多嘢我吾理解亦冇資格講太多,但我覺得呢個世界係有個自然法則,破壞咗應該會衍生好多問題

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

話後天無影響既完全係自欺欺人
年青人最鍾意跟風,邊有可能無影響

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

ilovehuman 發表於 23-4-16 13:38
其實我留意咗好耐,香港近呢幾年嘅電視節目,廣告,漫畫,動畫,歌曲嘅內容多咗係講同性戀同埋性取向,呢啲 ...

唔係香港,係全世界。
迪士尼係小孩世界內灌輸嘅代表
你睇歐美日韓,有邊齣劇無同性內容?每一齣都總有帶過。
早排阿仔 睇齣戲,音樂劇,啲歌真係好好聽,跳舞又好好睇。阿仔好鐘意,話水準似迪士尼。佢睇到一半,我先坐得加入一齊睇,內容原來講因一位女生認為自己係男仔,比家教會同學校拒絕佢參加一活動。之後一連串可憐,悲慘,到站出,作反,反對,搞串學校,之後係支持,甚至巨星都出埸撐女仔!個巨星係校長偶像。。等等!我即刻對呢齣戲好反感,有需要咁宣傳嗎?而家好多戲,真係要家長指引。

子爵府

ilovehuman 發表於 23-4-16 21:48
其實推動嗰股力量應該好大,我見外國都有搞大規模活動令到政府立法支持,好多其他民生嘅嘢都冇咁快立法,而 ...

就是大國佢哋所講的大型活動而令人害怕,單從你字面,基本上不容許社會拒絕,問心,我很怕所謂某大國推動的理念,佢哋推動咗咁多年,都有咁多問題浮出來,而且越演越奇怪,更何況我們。

伯爵府

foggyao 發表於 23-4-16 22:12
唔係香港,係全世界。
你睇歐美日韓,有邊齣劇無同性內容?每一齣 ...

都好終於有人留意到,其實呢啲只係冰山一角

子爵府

foggyao 發表於 23-4-16 22:12
唔係香港,係全世界。
你睇歐美日韓,有邊齣劇無同性內容?每一齣 ...

廸廸尼已經唔適合小朋友睇,佢哋的卡通只要政治正確

子爵府

回覆樓主:

我本人認為吸煙、吸食大麻、同性戀婚姻是不對
但在某些國家是合法,大家好好深思一下怎樣教育下一代
香港還好、始終吸食大麻和同性戀婚姻還未合法,但呢條底條可以守到幾時?

公爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

人類步向滅亡嘅警號

侯爵府

2024年龍年勳章

owla 發表於 23-4-16 13:49
如果本身唔係同性戀應該唔會因為多左人講而變同性戀

公爵府

回覆樓主:

唔係話歧視,但唔好過份渲染,有可能令正常性取向改變!

伯爵府

nicelady2828 發表於 23-4-16 20:23
即係點?例如兩個男變女,然後lesbian??

一個男變左女,然後女女

男爵府

czl115 發表於 23-4-16 20:34
我女話中學生間甚至有以同性戀為榮
呢種風氣我覺得唔好
再咁落去,就同隔離post咁,講句good afternoon gir ...

我中學都有女仔以同性戀為榮, 我覺得呢d情況只會出現係女仔度,
但其實我覺得佢地只係想引人注意, 唔係真係鍾意同性,
佢地所謂既拍拖都係拖下手, 我又唔覺得有咩問題,
以父母立場應該寧願個女中學同個女仔好過同男仔啦,
起碼唔會搞大個肚

btw我中學時期果d同性戀女同學全部最後都係同返男仔拍拖結婚

首頁

尾頁

跳至