自由講場

跳至

首頁
45678...11

尾頁

伯爵府

開心吸收勳章

豬仔嘜 發表於 23-4-17 12:38
我最近喺杭州試過,其實冇乜嘢,你一野尖返佢就得,唔駛同佢嘈,但要夠狠
...

基本上,我去地方飲飲食食,現在手機book門票,訂位,真係好少排隊。最多去超市買下野排隊比錢,未試過遇到打尖。

水晶宮

wai4919 發表於 23-4-17 14:16
基本上,我去地方飲飲食食,現在手機book門票,訂位,真係好少排隊。最多去超市買下野排隊比錢,未試過遇 ...

因為我懶,剛剛去到售票窗口,又冇人,即刻買
不過客服好好,用佢ID no.幫我買,即有9折,香港人買唔到

水晶宮

小韋寶 發表於 23-4-17 13:16
我反而覺得香港人質素每況愈下,越來越需要改善。但香港人仲成日以為自己好高質
...

非常認同,好無品

珍珠宮

Rhapsody2 發表於 23-4-17 00:08
硬件係超越咗香港,但普遍人民質素仲係有待改進

我唔敢講市民質素點樣,畢竟我認識唔深。不過我覺得深圳硬件上雖然好勁,但有啲地方或細節怪怪地咁,水平上同硬件並不匹配。例如個商場好靚、商場廁都好靚,點知我洗手時個soap sensor唔去洗手液,我研究一輪之後,發現個 sensor同個指示位置相差好遠

珍珠宮

虎到金來勳章

Forverhappy 發表於 23-4-17 09:39
無論幾新個商場,大陸廁所都係咁, 呢樣輸蝕好多。

我去過深圳幾個大商場嘅廁所都好乾淨喎,香港嘅商場無得比就真

珍珠宮

唔覺,各有各好,內地生活環境更電子化,基建整體上比較新(必然事實)。
但香港有香港效率,國際金融、法律會計接軌,英文普及率高,你問十個外國人九個覺得香港容易適應方便好多。
香港一直有進步,你睇地鐵公路、5G網絡建設就知,商貿都算高度電子化,公園、海濱又多咗靚咗。
深圳係勁,但不用睇低自己。

Boeing787    發表於 23-4-17 16:56

珍珠宮

虎到金來勳章

viana 發表於 23-4-17 13:41
除了先進過香港外,見佢哋餐廳就算好忙,侍應服務態度都好過香港,如在香港,在不夠人手情況下,態度好一般 ...

我都體會到深圳嘅服務性行業服務唔錯,無論食店或打的啲司機都好有禮貌

大宅

唔覺

珍珠宮

虎到金來勳章

幸福花海 發表於 23-4-17 12:58
就係囉,國內連行乞都電子支付,香港街市最怕買魚,找返啲又濕又惺既錢唔知放去边好
...

我去左大陸幾日,一蚊現金都無用過,一返黎香港去街市買野,又要用番現金,一係話平唔收,一係扮晒野話部機壞左

珍珠宮

若曦 發表於 23-4-17 12:41
我在古鎮門口小販檔買椰子,都係電子支付。香港街市到現在仲未有電子支付,真係好落後。
...

唔係無,係啲小販自己唔用,因為佢地自己想賺盡。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

阿笑 發表於 23-4-17 13:48
係,舊公司有同事係大陸專才,佢話好鍾意香港,話返到大陸已經唔搭唔到車,因為啲人真係唔排隊,一窩蜂衝 ...

咁我去過幾個城市, 坐車又真係未試過有人打占喎, 都唔會一窩蜂咁湧上去, 好有秩序,

反而天水圍搭巴士就成日有人打占。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

SandyKL 發表於 23-4-17 12:01
最估唔到係,呢幾年疫情,深圳都可以起到咁多商場,犀利!

疫情期間,佢哋真係有停滯,地鐡又起咗好多個站,睇到眼花花

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

每個地鐵站也要過x光機好麻煩
行人路上有好多電動車左穿右插危險

侯爵府

睛靈勳章

Fongcs 發表於 23-4-17 14:44
唔覺

我嚟講去其實係電子付款呢樣嘢方便

珍珠宮

ada29 發表於 23-4-17 09:26
一向香港都落後,淨係個電子支付,香港都慢人地幾十拍

本來這個可以做得更加好的,以前梁特首上任時話要整個數碼港電子化之類的東西。就係因為泛民為反而反做唔成。

所以現在大陸的電子化東西先進過香港囉!明明好多嘢好利民的,泛民全部拉布,原地踏步,點會有進步呢!

水晶宮

回覆樓主:

算唔算先進過香港就唔講,但肯定方便過香港,我上中山唔記得帶風筒,附近店鋪又冇得買,朋友教我上美團,揀咗個幾十蚊風筒,快遞哥哥兩個鐘頭後就送到我面前

水晶宮

Fongcs 發表於 23-4-17 14:44
唔覺

淨係美團一個App已經好先進,叫外賣......買餸.......買日用品.....揾鐘點.....維修工人.....按裝師父.........,如果你唔識用你係唔會感受到
attach0/tmp/phpXGLBlI

複式洋房

Carol999 發表於 23-4-17 11:22
地鐵密度?你講地鐵班次密過香港?同先進有咩關係

例如 中環 CBD 對比 福田 CBD

中環 CBD 只有5個站,上環、中環、金鐘、灣仔、會展,其中上環同會展都唔係轉車站。另外,金鐘同中環之間無天橋連接,中環天橋只可以連接上環站信德中心,而且天橋上無商店

福田 CBD 有9個地鐵站,全部都係轉車站,仲有地下街連接其中4個地鐵站,而且地下街有大量店鋪同餐廳,所以呢4個地鐵站彷彿連成一體。福田站有 機場快線 + 高鐵站。崗廈北站有 東部快線。卓悅中心商場接駁其中三個地鐵站。

所以 福田 CBD 僅次於日本新宿 CBD,遠遠超越中環

當然香港既優勢,係 雙層巴士 + 電車 + 小巴,全世界獨一無二,但地鐵就不及深圳或者東京

複式洋房

Wishsss 發表於 23-4-17 15:05
每個地鐵站也要過x光機好麻煩
行人路上有好多電動車左穿右插危險

大陸14億人,始終會有癲佬,特別係經歷過三年封城,所以安檢係 保障自己

嫌行人路有電動車,其實可以全程 地鐵 + 室內商場,深圳福田區 90% 以上商場都有地下通道連接地鐵站,唔需要上行人路

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

深圳地鐵好貼心, 有得比你揀搭的車廂是強冷定弱冷, 呢點我好欣賞.

首頁
45678...11

尾頁

跳至