自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

呀女瞓後咪可以me time,我有兩個女,一個小三一個k3,我多數收工回到家7點半至8點。首先一定睇功課溫書,之後就比佢地玩下。9點左右佢地入房瞓我先食飯同me time。
夜晚時間比晒大既,細既就只有早上返學前既時段我同佢一齊睇故事書,多數得15分鐘左右我就要出門口。
3年來都係咁。
老公平日大陸工作,不會幫到手。
你小朋友幾點瞓?佢瞓了你咪可以me time。

子爵府

fafaryry 發表於 23-4-19 22:41
好現實既真係小朋友只有頭十年係屬於父母,認真去到中學九成時間都係搵朋友玩,你自己都做過人子女,所以絕 ...

你C6媽咪肯跟功課都算好,我父母唔理學校啲野,傾偈又嫌我煩,陪玩就更少,覺得我地兩姐妹可以自己玩。

大左感情還可以,但唔會成日聯絡,唔會傾心事,見面都係閒話家常幾句。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

我好記得睇過外國一段片,係分別訪問大人同小朋友,如果有一次約會食晚飯,佢地想同邊個人過。

大人有好多想法,明星呀,朋友呀,父母呀。

到問小朋友,作地機乎全部都選擇父母。

即是話,小朋友心目中只有父母而父母在佢地世界係唯一。

所以,點都要陪伴!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

lovesunnyday 發表於 23-4-19 21:24
家庭係自己既,公司係人地既,自己諗

水晶宮

Gigi1127 發表於 23-4-19 18:33
好想有私人空間。雖然都好錫個女,但個人好倦想relax。
返full-time job的你們放工後係點?
但唔同阿女玩, ...

好看自己,自己放工好疲憊也去跑步一樣,運動/玩完身體好舒服,睡覺也好好

子爵府

但唔同阿女玩, ...

其實幾攰都好,都盡量陪玩,因高小開始想陪或者傾多兩句都會嫌你煩,所以盡量珍惜佢地仲肯采父母嘅日子過來人

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

但唔同阿女玩, ...

陪玩已經好好
遲下陪做功課 陪溫書

水晶宮

子若 發表於 23-4-19 22:12
玩既話,兩姊妹會自己玩。不過要跟功課就真。黎緊細囡小學,好想知d 人點跟兩個。考試我一定會癲左:toocold ...

我1個都緊張到爆。。。

珍珠宮

無論幾攰都要返工
陪自己仔女更加幾攰都要陪

翡翠宮

牛年勳章

放工係好攰架,幼稚園階段幾攰都堅持伴讀,到考學校同佢練面試,小學跟功課溫習唔使補習,有時間就玩一陣先瞓,每晚一路陪瞓一路傾計。
佢地瞓咗就係me time或者先繼續做公司野,好彩我捱得夜唔需要瞓少啲都得。

水晶宮

唔駛咁內疚,返工都係為頭家付出
放假先陪玩耐啲,平日放工食完飯、沖完涼可以陪佢傾吓偈、睇佢一陣,佢都會好開心

男爵府

回覆樓主:

之前陳美齡講過, 如果家長好忙返工冇辦法陪小朋友咁起碼都陪佢哋瞓覺。
起碼都係一齊做緊一件事。
佢嘅解釋我都唔記得喇我淨係記得佢話培訓覺囉要搵返嗰段片出嚟睇先知。

侯爵府

子若 發表於 23-4-19 22:12
玩既話,兩姊妹會自己玩。不過要跟功課就真。黎緊細囡小學,好想知d 人點跟兩個。考試我一定會癲左:toocold ...

真係唔得就搵外援
當前之急係搞好個大, 開好個頭細嗰啲會跟
我有三個, 好明顯細嘅係跟住大嘅去做,學習態度最為關鍵,方法可以慢慢摸索,因材施教,小朋友會各自訂下目標和檢討成績

男爵府

小艾美 發表於 23-4-20 07:05
呀女瞓後咪可以me time,我有兩個女,一個小三一個k3,我多數收工回到家7點半至8點。首先一定睇功課溫書,之 ...

我返工返早更多,早更係6點幾返到公司,因唔近公司,要搭通宵巴士至得,所以好早起床,而晚上會9點幾或10點幾睡。放工返到屋企就下午4點左右。
我會核對功課和陪小朋友玩一陣,但無可能幾小時都連續陪玩。有阿媽幫我做家務煮飯我都滿足。

男爵府

Cheddar85ang 發表於 23-4-20 08:38
唔駛咁內疚,返工都係為頭家付出
放假先陪玩耐啲,平日放工食完飯、沖完涼可以陪佢傾吓偈、睇佢一陣 ...

係為頭家付出,因工作穩定,唔會轉工的。
我得1個小朋友,知無人陪佢玩,但唔想因唔困身而生多個。
我有講故事書佢聽,一齊拼puzzle咁。

大宅

goo_littlebb 發表於 23-4-20 06:44
幾攰都要同佢玩,再唔係拉佢入房pillow talk。雖然你好攰,但佢都等你等左成日。
...

但佢都等你等左成日。

呢句一言驚醒夢中人

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

謝家大少奶 發表於 23-4-20 10:04
但佢都等你等左成日。

呢句一言驚醒夢中人

頭幾年好寶貴, 到佢十幾歲, 你想同佢親子佢都唔想啋你了. 所以要珍惜!!

水晶宮

Gigi1127 發表於 23-4-20 09:54
係為頭家付出,因工作穩定,唔會轉工的。
我得1個小朋友,知無人陪佢玩,但唔想因唔困身而生多個。
我有講 ...

就算生多個陪玩,佢哋識得一齊玩都要3年啦,到時大嗰個都長大。你做得好好,又講故事又玩puzzles, 好多人返到屋企就攤咗梳化玩手機咋

男爵府

Cheddar85ang 發表於 23-4-20 11:01
就算生多個陪玩,佢哋識得一齊玩都要3年啦,到時大嗰個都長大。你做得好好,又講故事又玩puzzles, 好多人 ...

多謝你呀!老公成日怪我唔生多個陪玩。佢好多時都返到黎玩手機,雖然我都會,但都抽少少時間主動陪玩咋,我真係有內疚。但阿女都會話鍾意我返工賺$買野俾佢。
加上我最近身體有問題,心情差影響到唔想同佢玩

大宅

回覆 huiwo太太 的帖子

記得有次我老公同佢媽鬧交,佢問佢媽你細個都冇乜點理我,都冇陪我玩。佢媽咪答佢我有同你做功課架喎,但老公就答佢,你都識講,只係做功課,有冇其他丫? 俾我老公感覺佢媽陪佢做功課係因為只緊張佢成績,入唔入到好學校,但對佢生活上面,同啲同學相處成點,一句都冇問過,係零關心。
所以關係唔係話差,只係一定唔會交心,佢話自中學開始,除食飯外,都係自己房入面,唔會出去一齊喺廳到睇電視。

首頁

尾頁

跳至