自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 13:36
我99成7x歲,大半年前因身體檢查後通知要洗腎,有高血壓同糖尿,佢決定要洗血,開頭幾次係公院洗,之後我哋要去 ...

我老竇嗰陣時已經好醒㗎啦,例如聽朝去洗腎今晚佢就亂食,佢話第日洗血乜都洗晒出嚟喎!不過我爸爸可能由後生直至洗腎都係keep住一個星期去三日Gym, 佢話洗腎中心有啲婆婆成日洗腎嘅時候都會抽筋,有啲又會大叫話心跳得好快,有啲又好似溫溫沌沌咁,我諗我老豆佢係特別例子洗腎都幾精神,佢話同佢一齊開始洗腎嘅病友,少下又一個少下又一個,差不多唔見晒

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

fundfund 發表於 23-4-20 13:22
洗咗成百萬咁貴?我表姐夫汶川大地震嗰年返咗大陸換腎,前後大約用咗50 萬,換腎後而家已經生活咗15 年了 ...

有數得計啦,收費係咁多,佢洗咗五年幾,我今日計吓數先知原來洗咗咁多錢,月月清比錢就唔覺㗎嘛。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 13:36
我99成7x歲,大半年前因身體檢查後通知要洗腎,有高血壓同糖尿,佢決定要洗血,開頭幾次係公院洗,之後我哋要去 ...

盡量唔好食深色嘅菜,因為鉀好高㗎!以前工人啲菜起碼浸成個下晝,同埋我哋冇炒菜嘅只係烚,咁樣又可以去多啲鉀。同埋你奶奶話食咗個柑就搞到要入醫院,我肯定佢唔止食一個柑囉,病人會變得好貪吃,我老竇成日都係咁啊,上次佢話乜都冇食只食咗少少芒果,點知俾我哋喺垃圾桶搵到杯麵!你話激死唔死?佢咁樣亂晒籠食嘢,洗血活多五年幾都真係奇蹟。

大宅

睛靈勳章

麟媽媽 發表於 23-4-20 13:48
我老竇嗰陣時已經好醒㗎啦,例如聽朝去洗腎今晚佢就亂食,佢話第日洗血乜都洗晒出嚟喎!不過我爸爸可能由 ...

我99都有抽筋,啲姑娘都係用按摩膏搽,佢長期血壓高洗完血過二百又唔俾走,心跳高過一百又唔俾走,又試過洗完血唔舒服又要call救護車入院,不過我見好多都自己嚟自己走

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 14:07
我99都有抽筋,啲姑娘都係用按摩膏搽,佢長期血壓高洗完血過二百又唔俾走,心跳高過一百又唔俾走,又試過洗完 ...

如果佢抽筋,好大可能洗血嘅時候抽血嘅水份太高,洗腎中心應該有註院嘅私家醫生,下次你問姑娘醫生幾時會來,睇吓可唔可以同醫生傾吓,因為抽幾多水份部機嘅力度幾大,唔係姑娘決定,係醫生決定㗎。

大宅

睛靈勳章

麟媽媽 發表於 23-4-20 13:57
盡量唔好食深色嘅菜,因為鉀好高㗎!以前工人啲菜起碼浸成個下晝,同埋我哋冇炒菜嘅只係烚,咁樣又可以去 ...

佢自己住我哋睇唔到咁多,醫生夠話唔好去飲茶啦,佢咪又日日去坐去吹水,成日話自己唔得幾耐命,啲仔女又由得佢仲同埋一齊食

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 14:17
佢自己住我哋睇唔到咁多,醫生夠話唔好去飲茶啦,佢咪又日日去坐去吹水,成日話自己唔得幾耐命,啲仔女又由得 ...

我好明白啊,我細妹係黑白分明嘅人,所以初初佢好勞氣,因為我老竇實在太唔聽話,有一次我同我爹哋傾偈,佢就話:二妹,我每日早上可以擘大眼,就等於賺多一日….. 我而家講返都覺得好難過,突然間好掛住佢,所以如果年紀咁大,就由得佢啦。

大宅

睛靈勳章

麟媽媽 發表於 23-4-20 14:10
如果佢抽筋,好大可能洗血嘅時候抽血嘅水份太高,洗腎中心應該有註院嘅私家醫生,下次你問姑娘醫生幾時會 ...

營養師話每日衹可以飲500ml水,食藥都唔止飲咁少水啦,仲有湯同其他有水份嘅食物,政府醫院衹係洗最多四個鐘,去返洗血中心check水份成日都話水腫,試過政府醫院出咗院去返洗血中心姑娘叫一星期洗三次先可以洗走多啲水

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 14:57
營養師話每日衹可以飲500ml水,食藥都唔止飲咁少水啦,仲有湯同其他有水份嘅食物,政府醫院衹係洗最多四個鐘, ...

啲姑娘就係會不停叫你唔好飲水,都明白好難,我老竇嗰陣時,簡直完全唔理嗰啲醫生姑娘,好鬼頑固,不過我老竇係知識分子,佢以前做生意已經好叻㗎喇,佢識得同政府醫生傾,要求寫信去洗腎中心,仲會同洗腎中心嘅醫生Argue, 我哋都冇佢辦法。

男爵府

麟媽媽 發表於 23-4-20 11:50
你講得冇錯,我媽咪成日話我爸爸自私,亂咁食嘢,唔理身體,搞到啲女頻頻撲撲,但我話冇所謂呀,我最怕Dad ...

你们都是孝顺仔女,你媽媽又係好開明,大好人,我而家要担心阿妈和睇住老公,都好辛苦,我自己都係長者

男爵府

麟媽媽 發表於 23-4-20 15:16
啲姑娘就係會不停叫你唔好飲水,都明白好難,我老竇嗰陣時,簡直完全唔理嗰啲醫生姑娘,好鬼頑固,不過我 ...

另外,請問GFR跌到幾多就要洗腎?

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hongyun 發表於 23-4-20 15:47
你们都是孝顺仔女,你媽媽又係好開明,大好人,我而家要担心阿妈和睇住老公,都好辛苦,我自己都係長者
...

盡力而為啦,你要加油!我老竇以前話佢批命,話佢上一世係大善人,今世我哋六個女都係返嚟報恩…… 我就話真係大劑,我上一世一定係大惡人,害你全家,今世俾你點到陀陀擰

大宅

睛靈勳章

hongyun 發表於 23-4-20 15:50
另外,請問GFR跌到幾多就要洗腎?

好似十幾%,我記得醫生講過醫生開口叫洗就一定要洗,如果唔洗就冇命

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

YanHeiBB 發表於 23-4-20 16:10
好似十幾%,我記得醫生講過醫生開口叫洗就一定要洗,如果唔洗就冇命

我都係唔記得GFR有幾多, 只記得佢嘅血毒素超過500 ,醫生當時話腎功能係10%以下,嗰時我爸爸已經有嚴重腰痛,我懷疑可能係個腎痛,但開始洗血之後就冇再痛了。

男爵府

YanHeiBB 發表於 23-4-20 16:10

收到,唔該

男爵府

麟媽媽 發表於 23-4-20 16:21
我都係唔記得GFR有幾多, 只記得佢嘅血毒素超過500 ,醫生當時話腎功能係10%以下,嗰時我爸爸已經有嚴重腰 ...

唉!病痛折腾,冇人想

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

hongyun 發表於 23-4-20 16:48
唉!病痛折腾,冇人想

照顧長期病患者係好辛苦㗎,但只要堅持同有個信念,為咗佢在生嘅時候對佢最好,就可以頂得住㗎喇!加油!

男爵府

麟媽媽 發表於 23-4-20 18:05
照顧長期病患者係好辛苦㗎,但只要堅持同有個信念,為咗佢在生嘅時候對佢最好,就可以頂得住㗎喇!加油!
...

男爵府

麟媽媽 發表於 23-4-20 10:07
我爸爸同我老爺都有洗腎嘅經驗,老爺洗肚,我老竇洗血。洗肚要每日都做,而且腹腔要有一個造口,有兩條導管 ...

自小家貧,爸爸近三十歲時急性腎衰竭,安排到公立醫院洗血,洗血洗了廿幾年,每次洗完血之後果日一定見到佢辛苦到要死的樣子,又暈又嘔,扻血管唔夠血染到衫大片血積俾警察問發生咩事。經常要請假,後期連工作都無埋。記得電視報導過香港輪候換腎最長時間是 29 年,那人應該就是我爸爸。換腎後頂了大概 5 年,因長期服抗排斥藥,腎功能開始下降,最後兩年開始洗肚,身體愈來愈差,入了老人院,爸爸話外勞護理員無洗手就幫佢洗肚,結果腹膜炎幾次,走了。我們向社署投訴,最終發警告信了事。所以,以前經常自問,點解我爸同會同同學的阿爸唔同。

侯爵府

屋企人曾經兩款都試過好多年

洗血, 貴, 唔好處係佢一星期洗2-3次, 啲毒素點都1-2日積在身內, 要戒口戒得勁, 尤其控制住飲水同鹽份, 稍為唔聽話會嘔, 個人會黃黃黑黑同皮膚痕, 因為打血管洗, 每星期都拮幾次。同埋佢洗血會抽走身體內好多水份, 一下子又多又少水份, 個人會好謝, 對心臟好大影響。

洗肚, 平, 唔好處係如果本身病人衛生程度唔好, 會容易感染腹膜炎有拼發症 (但我家人都好污糟吓, 佢又冇事) 洗肚唔需要限住飲水食嘢, 日日洗幾次, 唔使返工先ok, 條喉已裝咗入腹部, 佢好似駁水喉咁就得, 唔使每星期都打幾次血管針

感覺洗肚時屋企人身心狀態都比洗血好, 經驗分享

首頁
12345...6

尾頁

跳至