自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

雪影 發表於 23-4-25 13:10
轉題型唔俾學生知,咁做有乜意義,考試無人識,咁好咩?

範圍不變,只係轉提問句式去考,點解要通知?
上年咪一樣係咁。咪一樣有班叻人拎5,5*,5**。

子爵府

係咪想轉題型想人唔係操到5**?
如果操到一睇就識做,有咩意思?

同埋原來而家咁多人考完都會拎d卷來做。我記得以前會考高考,考完就算,之後再叫我做下一年份卷,睬你都儍。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

a-mi 發表於 23-4-25 21:06
其實邊度可以撈份卷睇下

男爵府

dotdotdotdot 發表於 23-4-25 13:35
我都好奇,但我拎今年份英文卷同個個話好深的數學卷俾n年前會考尖子親人試做,佢話唔深,數學除左無學過關 ...

話明係尖子,梗係好好多啦!你咁比較冇意思,佢係得尖子,佢應該已經入讀過大學,點同DSE考生level!即係搵band 3同band 1比較..

男爵府

Lovelybbs 發表於 23-4-25 21:01
依家DSE既M1M2,應該比當年會考既附加數深好多,但又比當年A level既 pure maths 同 applied maths淺少少
...

不是的,M2 跟當年會考 A Math 十分相似,有部分 topic 甚至教得少過會考,舉例, mathematical induction 呢課,A Math 要教三款 (series, divisibilty, inequality),M2 只教兩款,A Math 有complex number,而M2 冇;但M2 vector 會教多啲,又有埋 matrix。綜合嚟講,我覺得M2 同以前 A Math 程度相若。

至於以前 A level Pure Math,係深過 M2 好多,尤其是八十年代,全部長題目,到咗九十年代,份卷開始有短題目,叫做易返啲。但以前我哋都明白,大家一齊唔識,即係冇事。或者咁講,假如你比平時低分,一向咖過你的人亦比平時低分,而一向差過你的人都會比平時低分... ... 最後出嚟個 grade 可能同 predicted grade 差別不大。

最後希望大家都樂觀啲,好多人都話去年以為炒咗嗰科結果考出嚟又唔錯,所以唔好傷心太耐了,睡一覺再好好預備其他科目吧!

侯爵府

2024年龍年勳章

跟本唔應該操卷,做考試機器,如果對學科有足夠理解,轉型也會答到

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Chowying 發表於 23-4-25 21:08
唔知有冇其他好啲嘅地方 ,近年考試當晚都有人做直播 做答案

Thks

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

登陸火星 發表於 23-4-25 21:51
跟本唔應該操卷,做考試機器,如果對學科有足夠理解,轉型也會答到

侯爵府

好媽媽勳章

登陸火星 發表於 23-4-25 21:51

咁請問一直咁多年以嚟,學校老師同補習老師都係用操卷嚟溫習,而操得多的確係DSE係能考得好,但突然今年考完先發現原來操咗無用,咁你覺得今年考生應該點?佢哋已經好乖咁溫書,以往用同一方法可以有5甚至有星喎。如果你仔女嘅老師叫你操,你會唔會同佢講你唔會俾仔女做考試機器?針唔拮到肉真係唔知痛
開心每一天

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我估想‘’西‘’走能力低的

珍珠宮

好媽媽勳章

zitamamama 發表於 23-4-25 21:08
係咪想轉題型想人唔係操到5**?
如果操到一睇就識做,有咩意思?

我考完會考即時掉左份題目

伯爵府

雪影 發表於 23-4-25 22:44
咁請問一直咁多年以嚟,學校老師同補習老師都係用操卷嚟溫習,而操得多的確係DSE係能考得好,但突然今年考 ...

明白你所講

正如同文科弱的同學講:中英文,平時看多點書,了解作者背景.....唔使温,唔使死背,又考到5星星

我相信有,但極少數,

大部份都係靠努力温書的,

讀書有唔同方法,佢可融會貫通,一睇就明,我可以努力搭救,但而家係要抹殺你努力的成果

所以真係心痛

侯爵府

好媽媽勳章

rosenok 發表於 23-4-25 23:08
明白你所講

正如同文科弱的同學講:中英文,平時看多點書,了解作者背景.....唔使温,唔使死背,又考到5星星

我仔話其實啲難嘅題目俾啲時間佢,佢應該都唔會完全答唔到,不過一見到未諗就嚇咗一嚇先,再加上時間有限,就做咗識個啲先,不過都失準了,成份卷一係驚魂未定情況下完成,佢形容係慘烈都好怕影響卷二,好彩比平時操卷多咗兩題。佢尋日話好唔甘心好嬲,以前啲師兄師姐一樣係操卷,就可以5,甚至有星,到佢呢屆同一種溫習方式就唔work,完全無預過係咁,包括老師不過今日佢諗通咗,無再唔開心,佢話從來考試唔識都係自己問題。我聽到佢咁講就摸吓佢個頭,無再出聲
開心每一天

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雪影 發表於 23-4-25 23:20
我仔話其實啲難嘅題目俾啲時間佢,佢應該都唔會完全答唔到,不過一見到未諗就嚇咗一嚇先,再加上時間有限 ...

我仔都係咁講,根本卷二答45題mc,每題得分半鐘左右,計連寫答案,其實跟本無乜時間去唸,係根本一望就要知用咩方法去計,預上有d刁鑽既題目,真係要時間去唸的,我仔都話去到尾果d題基本上都係要撞,因為已經唔夠時間去計,但好過完全唔做

伯爵府

雪影 發表於 23-4-25 23:20
我仔話其實啲難嘅題目俾啲時間佢,佢應該都唔會完全答唔到,不過一見到未諗就嚇咗一嚇先,再加上時間有限 ...

我朋友個囡中學數學老師,佢都話DSE未見過這類的題目,一般考生一定會嚇親,呆左,未必個個咁冷靜處理到

侯爵府

好媽媽勳章

uhtcl2006 發表於 23-4-25 23:29
我仔都係咁講,根本卷二答45題mc,每題得分半鐘左右,計連寫答案,其實跟本無乜時間去唸,係根本一望就要 ...

MC題反而我仔一直掌握得幾好,今次比平時操卷都多咗兩題,佢話好滿意,係個卷一失曬預算
開心每一天

侯爵府

好媽媽勳章

rosenok 發表於 23-4-25 23:30
我朋友個囡中學數學老師,佢都話DSE未見過這類的題目,一般考生一定會嚇親,呆左,未必個個咁冷靜處理到
...

我仔就係冷靜唔到,嚇到佢連本身識個啲都無信心,做得好kick佢話做到手都震埋
開心每一天

伯爵府

esmehouse 發表於 23-4-25 15:27
因為 AL 年代中五時已經 out 左一班人出黎

以前AL 仲分文商,純理(biochem),純數。
唔係無人嘈,只係人數少聲音弱啫

公爵府

yauchuchu 發表於 23-4-25 13:32
轉咗出卷既人
朋友話考評局都走咗好多

都有可能

公爵府

bobo05 發表於 23-4-25 14:24
唔單止啲數囉,listening講得好快。本來英文中游嗰班都聽唔到啦,係咪要佢哋交白卷先安樂呢。

即係最叻嗰 ...

首頁
34567...13

尾頁

跳至