自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

半身唔旭得, 完全食唔到嘢用鼻喉 飲奶, 又講唔到嘢。 現在姑娘打嚟話要 我哋諗定接佢返屋企住定搵院舍。 他一世都係瞓床。 住院舍要幾多錢有冇人知道?

複式洋房

回覆樓主:

而且他發現生cancer! 有冇人有這方面嘅經驗可以分享。Thx

象牙宮

回覆樓主:

搵醫院社工

子爵府

m12345 發表於 23-4-27 12:28
半身唔旭得, 完全食唔到嘢用鼻喉 飲奶, 又講唔到嘢。 現在姑娘打嚟話要 我哋諗定接佢返屋企住定搵院舍。 ...

要求安排去政府療養院

瑪瑙宮

大廚勳章

半身唔旭得, 完全食唔到嘢用鼻喉 飲奶, 又講唔到嘢。 現在姑娘打嚟話要 我哋諗定接佢返屋企住定搵院舍。 ...

呢啲真係要搵院內社工

雖然佢好嚴重,但係都冇辦法比佢一世住醫院。。。所以一定要搵老人院。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

醫院社工會幫你安排院舍, 每位長者都有權以政府資助計劃住42日 (費用大概二千零蚊), 你地就響呢42日內諗究竟要請工人定係以後繼續住院舍, 如果長者無資產 (5萬以內無自住物業), 可申請綜援位, 如果超過這個資產可申請私院的政府買位計劃, 大概等待6-12個月批核, 而未申請到就要俾私院全數住院費

珍珠宮

唉…好慘呀,佢又辛苦家人又辛苦

珍珠宮

上校車 發表於 23-4-27 12:36
醫院社工會幫你安排院舍, 每位長者都有權以政府資助計劃住42日 (費用大概二千零蚊), 你地就響呢42日內諗究 ...

等待嗰6-12個月都好甘呀

大宅

如果要用鼻喉飲奶會再貴啲~我親人上年收費普通老人院要$16000-17000/月,每間收費不同~要問多啲~有咩雜費~鼻喉飲奶都有附加費

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

如果無一d 醫護治療要做嘅程序,
確實係會被要求安排離院,
至於係返屋企,定入院舍,
就真係要照人力,同財力再決定。
要喉管餵食果d , 一般起碼都要過萬。

有經濟困難嘅, 可獨立申請綜援, 再睇吓醫生簽尿片,high special diet allowance果d, 每月共攞約12000,再去搵同一d 院舍m可以講數同睇吓可否每月全包攪掂。

複式洋房

醫院社工會幫你安排院舍, 每位長者都有權以政府資助計劃住42日 (費用大概二千零蚊), 你地就響呢42日內諗究 ...

長者冇資產.佢本身同我 一家人 一齊住. 咁資產係計佢自己定係我全家? 另外如果自己照顧會唔會照顧唔到?

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

呢d 42日嘅位, 其實唔多, 所以都未必可以安排到

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

redhot 發表於 23-4-27 12:36
唉…好慘呀,佢又辛苦家人又辛苦
係,完全冇晒 quality of life,咁樣對個長者真係好咩
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

都係老人院或請工人兩條路,如果全癱,一個工人都未必搞得掂

男爵府

正常,因為醫院唔係主要去照顧長期病患者,好多老人家會響屋企,老人院,你最初可以請私人看護,只係幾個鐘就可以

男爵府

你可以申請社區保姆,政府會按照資產審查,有90%; 60%; 40% 由政府出錢,剩返低嗰啲你就要出返錢

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

醫院內去搵社工,應該較快

大宅

m12345 發表於 23-4-27 12:41
長者冇資產.佢本身同我 一家人 一齊住. 咁資產係計佢自己定係我全家? 另外如果自己照顧會唔會照顧唔到?
...

淨係計個人

伯爵府

m12345 發表於 23-4-27 12:41
...

資產under$50000可以申請長者綜援, 院費連營養金有差唔多$10500,揾醫院社工幫你攪

子爵府

angelfan07 發表於 23-4-27 12:51
醫院內去搵社工,應該較快

醫院搵社工
其實都係俾啲院舍資料你
最後都係要自己去搵嘅
唔會幫你搵埋

首頁

尾頁

跳至