自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

公司有一投資劏房,然後出租。
裝修費點入帳? 冷氣及安裝費? 謝~!

伯爵府

DHA勳章

Ivan1023 發表於 23-4-27 17:20
裝修費點入帳? 冷氣及安裝費? 謝~! ...

路過.
可以問下auditor意見先.

子爵府

開心吸收勳章 育兒性格勳章

我估入renovation investment,因為係裝修完可以租貴啲

ps我唔係會計達人,所以答錯唔好打頭

男爵府

Wistariatree 發表於 23-4-27 20:20
我估入renovation investment,因為係裝修完可以租貴啲

ps我唔係會計達人,所以答錯唔好打頭:joy ...

renovation investment = assets ? 有折舊?

子爵府

Ivan1023 發表於 23-4-27 20:24
renovation investment = assets ? 有折舊?

唔係,係expenditure,

Dr renovation investment
Cr Bank

至於之後做唔做capitalization ,就要睇錢碼同你公司policy

再次利申:我唔係會計達人,一切以你公司accountant或者auditor為准

男爵府

Wistariatree 發表於 23-4-27 20:32
唔係,係expenditure,

Dr renovation investment

係p&L 出這條數嗎? 公司auditor每年來一次,次次唔同負責人 好難有得問,最後通常做Adjustment

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ivan1023 發表於 23-4-27 20:24

裝修可入fixture & furniture
air-con : Building service Equipment / Electrical installation & equipment

或者全部入leasehold improvement

男爵府

pooh仔 發表於 23-4-27 20:40
裝修可入fixture & furniture
air-con : Building service Equipment / Electrical installation & equipm ...

fixture & furniture = assets, 有折舊?

air-con : Building service Equipment / Electrical installation & equipment
當支出一次性p&l 出數嗎?

或者全部入leasehold improvement
支出一次性p&l 出數嗎?

謝謝

子爵府

Ivan1023 發表於 23-4-27 20:34
係p&L 出這條數嗎? 公司auditor每年來一次,次次唔同負責人 好難有得問,最後通常做Adjustme ...

每間公司accounting police 都唔同,既然你公司用嘅auditor有唔同要求,入數前更加要詢問佢哋意見,最好black and white ,免得另一auditor 嚟到又要個adjustment

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Ivan1023 發表於 23-4-27 20:47
fixture & furniture = assets, 有折舊?

air-con : Building service Equipment / Electrical installat ...

以上都是fixed assets, FA 就一定有dep’n

如當一次性出入repair & maintenance (expenses)

但要視乎你支出銀碼而定

侯爵府

回覆樓主:

裝修入leasehold improvement, 冷氣機連安裝費加埋入機價,一齊入furniture and fixture or equipment, 全部入fixed asset, 要計depreciation。

ada0707    發表於 23-4-28 14:00

男爵府

一人之下 發表於 23-4-27 21:02
裝修入leasehold improvement, 冷氣機連安裝費加埋入機價,一齊入furniture and fixture or equipment, 全 ...

thank you

珍珠宮

睛靈勳章

Wistariatree 發表於 23-4-27 20:48
每間公司accounting police 都唔同,既然你公司用嘅auditor有唔同要求,入數前更加要詢問佢哋意見,最好bl ...

咁accounting policy 係跟老闆定跟auditor?
我老闆成日唔知個會計同audit 公司搞咩, 話搞錯咗, 要收錢做過

侯爵府

2023年兔年勳章

出租物業申索標準免税額時的注意事項

物業的修葺費每年不同物業的修葺費用每年不同。新落成的物業所須支付的修葺費用並不多,至於樓齡較高的物業,業主須支付的維修費用 (如大廈外牆修葺費用)亦相對較高。

扣減支出為簡化評税的計算,所有業主均可自動得到減去扣減差餉及不能追回的租金後的出租收入餘額的兩成作為修葺和支出的標準免税額。

該兩成的標準免税額已包括所有開支,業主不能再申索扣減其他實際支出,如地租、樓宇裝修費、收租費、大廈管理費、保險費用及按揭貸款利息。

可扣減標準稅務費用只係兩成,所以不論你入任何B/S或P&L, 超過的都會作出調整。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

侯爵府

jollyma 發表於 23-4-27 21:07
咁accounting policy 係跟老闆定跟auditor?
我老闆成日唔知個會計同audit 公司搞咩, 話搞錯咗, 要收錢做 ...

跟公司policy

子爵府

jollyma 發表於 23-4-27 21:07
我老闆成日唔知個會計同audit 公司搞咩, 話搞錯咗, 要收錢做 ...

accounting police 當然係有牌嘅accountant定,而且定咗通常都唔會改,唔會一年行A,下一年行B,至於公司account定External audit 話事就要睇公司policy

子爵府

報稅同入帳係兩回事。
報稅我唔識,入帳識少少,唔可以扮代表。

大公司會有 accounting police,訂明幾多錢以上入「資產」,幾多錢以下入「支出」,邊類資產點折舊,邊類資產又點折舊。

細公司如果無 accounting police,最好亦製訂。如果無 accounting police,則參考以往做法。如果無以往做法,便由今次起製訂,金額大便「資產」,金額小便「支出」,金額小還「折舊」那麼煩嗎?金額何謂大,何謂小,各公司不同,各公司自行製訂。

子爵府

畀面勳章

我會咁樣入帳:
裝修 : leasehold improvement <= FA (BS)
冷氣 : furniture and fixture or equipment <=FA (BS) (要睇機價幾錢啦, 如果公司police 是$5000 先當FA, 咁就入epair & maintenance => expenses (PL).
安裝費 : repair & maintenance => expenses (PL) 因為唔係機價

FA 有depreciation。

如果你auditor 有同你公司計deferred tax, 是會加埋呢筆裝修數既。
profit tax ... auditor 會幫你計, 有咩要加有咩要減. 唔洗擔心。

利申:我唔係會計達人,一切以你公司accountant或者auditor為准 (哈哈..)

禁止訪問

子爵府

你霪看看呢筆錢是對擋房有否增值vaule 或是拆左舊换返新

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊