自由講場

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

呢幾日睇「尋秦記」,22年前舊劇放在現在仍然出色。昨晚同兩個仔傾偈,奇怪點解以前未睇過「尋秦記」,大仔話佢小學時,8:30pm之後係睇明珠台「變變變生命力」

你哋小朋友夜晚會做什麼?睇電視劇?溫習?上網?

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

中學前,要溫習,加練樂器,邊有得睇電視,食飯先可以睇電視,仲要淨係睇新聞,因為要考時事題

水晶宮

wong2323 發表於 23-5-2 12:13
呢幾日睇「尋秦記」,22年前舊劇放在現在仍然出色。昨晚同兩個仔傾偈,奇怪點解以前未睇過「尋秦記」,大仔 ...

小學生,基本上食完晚飯就係時候預備瞓覺,頂多用一陣間畫畫或睇書、同爸爸傾計。電視係食飯之前睇。

侯爵府

牛年勳章

阿仔唔俾我哋開電視,佢覺得嘈,食完飯多數捉住我哋玩board game

水晶宮

回覆樓主:

我仔小時,食飯係睇碟或明珠台的動物紀錄片。
食完飯會玩遊戲/睇書。
上了小學,食完飯做功課或練琴,有時間就睇書或玩 board games. 有時整定 popcorn 睇 明珠台 amazing race, wipeout, master chef, 呢d節目

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

birdbird 發表於 23-5-2 13:55
我仔小時,食飯係睇碟或明珠台的動物紀錄片。
食完飯會玩遊戲/睇書。
上了小學,食完飯做功課或練琴,有時 ...
我兩個仔小時,都係鍾意睇明珠台

唵嘛呢叭咪吽      

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

上網
玩手機

水晶宮

wong2323 發表於 23-5-2 14:46
我兩個仔小時,都係鍾意睇明珠台

唉,可惜個仔上到高中已經冇乜同我一齊睇電視。現在出咗去讀書就更加冇。

好懷念同個仔睇電視的日子

超級版主

birdbird 發表於 23-5-2 14:49
唉,可惜個仔上到高中已經冇乜同我一齊睇電視。現在出咗去讀書就更加冇。

好懷念同個仔睇電視的日子
可能出嚟工作後,又會鍾意同您一齊睇電視。我仔賣口乖,話最鍾意同媽咪親子睇劇喎,有唔明可以問媽咪,睇漏又可以問媽咪
唵嘛呢叭咪吽      

伯爵府

回覆樓主:

睇電視到瞓覺,高小

水晶宮

回覆樓主:

玩一陣就訓,唔會睇電視,冇時間。。。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

有好睇電視劇就一齊睇,如果無佢就上網,yt,打機

大宅

做功課,練琴,睇書

子爵府

上網,瞓覺

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女會睇電視+玩手機,佢會同我哋一齊睇愛回家,有啱嘅劇會一齊睇,又會傾下計

大宅

做功課

水晶宮

你咁講,我先發覺我完全唔記得小學時期晚飯後有咩做。。。 不過我肯定無睇電視,因為屋企唔比,父母亦從來唔會攤喺梳化無所事事的睇劇集。。。

子爵府

我兩仔由細到大都未睇過電視劇,因為我都唔睇
食飯時睇新聞
之後就係做功課,溫書,小學要練琴,中學就YouTube

超級版主

Nbs 發表於 23-5-2 18:10
你咁講,我先發覺我完全唔記得小學時期晚飯後有咩做。。。 不過我肯定無睇電視,因為屋企唔比,父母亦從來 ...
我都係,阿仔唔講,我都唔記得

唵嘛呢叭咪吽      

珊瑚宮

2024年龍年勳章

打機

我自己當年就一路睇電視一路做功課

首頁

尾頁

跳至