自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

鼎爺話最潦倒時靠食滷水雞翼維生:「廿蚊雞翼食一個禮拜,雞全翼一餐食兩隻,有味咪得囉,最緊要係碗飯之嘛!」

你最潦倒時係點過?

水晶宮

好媽媽勳章

am136 發表於 23-5-3 09:42
鼎爺話最潦倒時靠食滷水雞翼維生:「廿蚊雞翼食一個禮拜,雞全翼一餐食兩隻,有味咪得囉,最緊要係碗飯之嘛 ...

最窮時2003年陀住大仔,700蚊買1個月餸,麥記2蚊雪糕都唔捨得食
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

2蚊包公仔麵
日日做早餐
經歷到乜野叫做食到反胃

男爵府

鼎爺話最潦倒時靠食滷水雞翼維生:「廿蚊雞翼食一個禮拜,雞全翼一餐食兩隻,有味咪得囉,最緊要係碗飯之嘛 ...

後生時純粹細食,一盒麻婆豆腐飯/涼瓜排骨飯同老公兩份食,食十蚊一碗雲吞麵(食唔曬),買$20一件t恤,當年搵唔多但係都儲到錢年年去旅行,仲有錢儲

珍珠宮

有好長一段時間身邊無人無物,得自己一個面對所有。一個月只有一千蚊食同買日用品,餐餐自己煮,規劃一星期煮乜,買每一樣食材可以煮到幾多餐,成本幾多,逐蚊咁去計,點用到最慳食多一日。
但無論當時定現在回想,我都唔覺得潦倒,只係艱難。又學肥媽話,我覺得我幸福的,一失一得,凡事總係兩面,特別我哋呢代又唔係有錢人家出生,個個都係咁捱過嚟。現在生活可以,唔洗再計住數想買乜就買乜,覺得已對自己有交代,同時感恩上天待我不薄。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

白毛毛 發表於 23-5-3 10:27
有好長一段時間身邊無人無物,得自己一個面對所有。一個月只有一千蚊食同買日用品,餐餐自己煮,規劃一星期 ...

妳好叻,自己靠自己嘅人其實最叻

珍珠宮

回覆樓主:

最窮只試過一星期多,早餐食麵包,午餐係公司煮公仔麵,晚餐回家食。

珍珠宮

大少拉 發表於 23-5-3 10:39
兩個仔細個時, 1餐晚餐佢地每人一碗飯,一隻荷包蛋,半塊火腿,就一餐。

呢個組合要食5日。我自己呢5日 ...

咩事困迫到咁?小朋友咁樣唔夠營養呀

珍珠宮

Abull 發表於 23-5-3 10:41
妳好叻,自己靠自己嘅人其實最叻

多謝你先。我唔叻,環境迫出嚟而已,唔堅強可以點?怨天尤人有用嗎?不如留返啲力氣同時間做其他改善到生活的事,我係咁睇。

BBsnoopy    發表於 23-5-3 11:47

珍珠宮

後生時一出糧就比咗一大舊錢屋企,當時人工又唔算好低,每年要交兩萬蚊稅,所以比完屋企、留錢交稅之後自己已經冇乜生活費!一個菜肉包兩蚊,我食兩個就當一餐。

男爵府

白毛毛 發表於 23-5-3 10:48
多謝你先。我唔叻,環境迫出嚟而已,唔堅強可以點?怨天尤人有用嗎?不如留返啲力氣同時間做其他改善到生 ...

妳講得岩,好多時係因環境迫出黎,但起碼妳識諗,有啲人只會抱天怨人,唔努力,唔識感恩,妳得到今日的成積是妳應得的結果

公爵府

回覆樓主:

一塊方包一日,果時97金融風暴後父母失業,小五定小六時ge事,阿媽搵三份工,老豆淨係屋企係房睇電視訓覺!阿媽三份有一份係寄信,我同阿妹一齊貼label係信封,所以就算有幾多垃圾廣告信都好,我唔會鬧,因爲可能就係有個家庭靠果少少去生存

beebee67890    發表於 23-5-4 14:05
goldpiglet    發表於 23-5-3 23:28

珍珠宮

Abull 發表於 23-5-3 10:54
妳講得岩,好多時係因環境迫出黎,但起碼妳識諗,有啲人只會抱天怨人,唔努力,唔識感恩,妳得到今日的成 ...

再次多謝你
我見上面分享的JM都經過艱難,甚至可能比我更難。希望大家今日都過得好

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

S_family 發表於 23-5-3 10:54
一塊方包一日,果時97金融風暴後父母失業,小五定小六時ge事,阿媽搵三份工,老豆淨係屋企係房睇電視訓覺! ...

你老豆咁架,面對唔到失敗?

大宅

早午晚三餐食滾水煮即食麥皮,人哋問親我點解唔出去食我就話減肥,實情我係好窮好窮,當減肥。當年都係一出糧就要俾晒啲錢屋企,供弟弟讀大學,交租。現在生活還可以。因為試過好窮,所以好積極搵錢,積極搵機會升職加人工。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

記得細個屋企窮,阿媽買幾毫子雞翼尖做餸,都覺得好好食呀。

子爵府

最窮係中學,阿媽只比$10我午餐,當時一個斬料飯盒都要$20。錢只夠食啲無營養的$5炒麵,痴飯。

佢唔想我有錢剩亂買野

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

失業,搵唔倒工,一個飯盒分2日食

水晶宮

uhtcl2006 發表於 23-5-3 11:43
失業,搵唔倒工,一個飯盒分2日食

咁咪一個飯盒當六餐

首頁
12345...9

尾頁

跳至