自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問食開嘅jm,大約食幾耐就會肥?大約會肥幾多磅?

珍珠宮

回覆樓主:

要睇你食嘅份量,低劑量無大影響,高劑量食幾日已開始覺得好想食野,其實類固醇並非會令人肥,佢有開胃嘅副作用,只要節制住飲食,唔好肚餓就去食,照返平時飲食量,唔會點肥,我就係食高劑量都唔肥嘅病人。
另外一點,點解食佢覺得會肥,係因為藥力會改變身體脂肪嘅分佈,例如脂肪會集中係面部,所以就會面圓圓,脂肪亦會集中係脊背位置和易有肚腩。
仲有一點,如長期食類固醇,就要小心血糖,類固醇係胰島素阻抗,會影響血糖,食野盡量低糖會好啲。
醫生開幾大藥量比你?唔高又唔係長期食嘅唔擔心。
我指嘅長期,係以年嚟計先叫長期。
我食咗類固醇接近四年,現已停藥。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-5-4 11:11
要睇你食嘅份量,低劑量無大影響,高劑量食幾日已開始覺得好想食野,其實類固醇並非會令人肥,佢有開胃嘅副 ...
謝謝你的詳細解答,今日開始食25mg, 醫生話一般病人食8-12星期就能夠停,希望我都能夠一樣,我會留意食量

珍珠宮

三國1 發表於 23-5-4 11:36
謝謝你的詳細解答,今日開始食25mg, 醫生話一般病人食8-12星期就能夠停,希望我都能夠一樣,我會留意食量
...

一日25mg都高劑量,縱使身體有些改變,停藥後就會慢慢正常,穩陣啲嚟講,少食太甜食物,盡量低糖低脂,可以控制體重,血糖都係要留意。
覺得餓又唔可以食太多,係要忍耐下,食多啲疏菜填飽啲肚都係辦法。

侯爵府

三國1 發表於 23-5-4 11:36
...

我尋日開始食30mg, 因為腎炎, 我係長期病患,食左8年類固醇,今年減到1mg, 點知突然腎炎反發,而家要食返30mg 一日。 重劑量類固醇令人抗奮,食慾大增,所以要控制食量,低脂、清淡好重要。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-5-4 11:43
一日25mg都高劑量,縱使身體有些改變,停藥後就會慢慢正常,穩陣啲嚟講,少食太甜食物,盡量低糖低脂,可 ...
醫生話劑量係跟返我嘅體重計,我已經唔敢食甜食(驚增加個肝嘅負荷)我會忍口架喇,謝謝。希望下星期覆診見到d 指數好明顯下跌,肝組織都睇唔到我係唔係免疫系統問題

珍珠宮

winner128 發表於 23-5-4 12:00
我尋日開始食30mg, 因為腎炎, 我係長期病患,食左8年類固醇,今年減到1mg, 點知突然腎炎反發,而家要食返 ...
知道,謝謝

象牙宮

回覆樓主:

以前食過短時間,用黎控制主婦手,肥就唔太覺,但有朋友話我水腫囉…

珍珠宮

三國1 發表於 23-5-4 12:03
醫生話劑量係跟返我嘅體重計,我已經唔敢食甜食(驚增加個肝嘅負荷)我會忍口架喇,謝謝。希望下星期覆診見到 ...

希望快啲見到有幫助!類固醇控制免疫系統一般都好有效。
我最低分量係減藥至只係食2.5mg,食咗兩年幾這個低劑量,類固醇係要分階段減藥,直至停藥,唔可以一次過話停就停。
仲有一樣,有機會夜晚瞓得唔好,藥效會令人精神。

珍珠宮

我尋日開始食30mg, 因為腎炎, 我係長期病患,食左8年類固醇,今年減到1mg, 點知突然腎炎反發,而家要食返 ...

長期咁食對身體都始終有影響!
祝你早日康復

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 23-5-4 12:13
以前食過短時間,用黎控制主婦手,肥就唔太覺,但有朋友話我水腫囉…

點為之叫短時間?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wan_sosin 發表於 23-5-4 12:27
希望快啲見到有幫助!類固醇控制免疫系統一般都好有效。
我最低分量係減藥至只係食2.5mg,食咗兩年幾這個低 ...

訓得唔好精神差會不會有反效果不停loop?

珍珠宮

cindy618 發表於 23-10-19 08:18
訓得唔好精神差會不會有反效果不停loop?

不停loop? 你意思指loop咩呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

路過,你長期腎炎,只係靠食類固醇控制?醫生冇開其他免疫抑制藥比你?

象牙宮

cindy618 發表於 23-10-19 08:16
點為之叫短時間?

連續食左2個月

侯爵府

HappyHappyMa 發表於 23-10-19 09:34
路過,你長期腎炎,只係靠食類固醇控制?醫生冇開其他免疫抑制藥比你?
...

有,MMF

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

winner128 發表於 23-10-19 20:45
有,MMF

食咗MMF依8年都時不時翻發?如果MMF加類固醇會翻發,可以試吓問醫生有冇第二隻免疫系統藥會控制得好啲?

珍珠宮

回覆樓主:

因人而異~
我當年食,唔覺肥好多,但就差D糖尿病,可以嘅都係唔好食~

男爵府

請問如果吃咗類固醇, 令到失眠,有乜辦法呢?thx

珍珠宮

Peter2012 發表於 23-10-20 11:19
請問如果吃咗類固醇, 令到失眠,有乜辦法呢?thx
我冇依個問題,你問下醫生

首頁

尾頁