自由講場

跳至

首頁
34567...24

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

樓主自己加“內地”2個字, 成篇報導無話只系從內地輸入,又系D標題党,系樓主自己理解能力低?定想像力高?

珍珠宮

好媽媽勳章

BKFinder 發表於 23-5-17 08:32
不要陰謀論
香港人口老化係事實,的確急需引進新力軍
之前引入低技能又批評低質

之前輸入專材計劃,其實已經幫好多國內人用呢招移民左嚟香港(識人專做呢門生意),家下連做下樣都唔洗做,話請就請,相信會有更大量國內移民湧港,香港後生仔就叫去大灣區發展,唔係溝淡係咩,無言

myfaye    發表於 23-5-17 14:03

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-5-17 08:26
見唔到好多會員鬧年青人,年輕就係罪。呢度關心 BB。

果啲人心中只有自己,自己做得最好,自己果套先啱,將自己果個年代套入現在。

侯爵府

白毛毛 發表於 23-5-17 08:33
俾我,唔介意北上,仲多機會。
不過我只係有啲感慨,我哋出嚟做嘢果個年代,讀到書的一條路,無書緣的從低 ...

其實我哋90年代,好多人都北上做嘢,但多數係公司派過去駐守,真正自己申請嘅,人工應該唔高,同埋而家內地經濟都唔好得我哋幾多,北上係唔係真係有出路先!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

somehow 發表於 23-5-17 08:26
好似果陣財政預算咁,退稅少咗,好多人出聲,話點解退稅少過舊年,啲派拎嚟派消費券俾新移民,冇付出有收 ...

之前有派,不過未至於未到步已經有資格,喺度讀書,唔係永久居民,又有資格,派到更濫。

珍珠宮

回覆樓主:

計劃要謹慎喎
轉個頭到香港人失業率高
同意地盤工種可以請外援

水晶宮

海之風 發表於 23-5-17 08:27
香港政府都好關心香港班後生

成日宣傳叫後生去大陸搵機遇,

即係政府都覺得本地唔夠多機遇

珍珠宮

Froggy_joe 發表於 23-5-17 01:34
Win Win喇

香港失業率咁低,有工無人做

可以去香港嘅國內年輕人,相信一定係985嘅絕頂學生,呢類型嘅人國內唔會冇工作,如果出國讀研讀博基本人才就流出給對家國家,能夠被香港收納起碼可以保留流失率。但搶人才應該唔係完全冇經驗嘅畢業生,只要有5-8年經驗喺手嘅,基本就可以用錢和香港身份buy out最貴嘅培養階段,為本地公司減低風險。呢個策略所有一線大國和公司都用,香港自己都要面對國際競爭,要競爭,首先要能夠生存,道理非常簡單!
如果話人才走咗更加好,留喺度嘅更加多機會,咁係too simple too naive!有能力嘅senior走咗唔代表個junior有能力升,老闆情願高薪挖個有經驗嘅返嚟,公司業績/生存唔可能等

大宅

pauline_c 發表於 23-5-17 08:21
呢個平台唔關心年青人

唔好講關心,直頭憎啦。

男爵府

呢個局面最開心係老闆,人工不高而回報大,唔啱用又可以揀過,分分鐘福利都可以向下調整.香港真係大換血.

珍珠宮

yuyueng 發表於 23-5-17 08:36
樓主自己加“內地”2個字, 成篇報導無話只系從內地輸入,又系D標題党,系樓主自己理解能力低?定想像力高? ...

內文有講內地

"人才清單可應用於三個輸入人才計劃,如僱主經一般就業政策和輸入內地人才計劃,引入清單表列的專業人才"

中醫師莫非從俄羅斯輸入咩?
不過你不想見都 ok, 標題移除左內地2字

水晶宮

2024勳章

走左十幾萬「精英」,唔補充返咁多,社會如何繼續發展
走左個批就驚喇,因爲位置會被人代替,無左退路

男爵府

sunnygirl 發表於 23-5-17 08:36
之前輸入專材計劃,其實已經幫好多國內人用呢招移民左嚟香港(職人專做呢門生意),家下連做下樣都唔洗做, ...
如果咁缺人,點解仲叫人上大灣區發展?
其實之前已經大把人移嚟香港
宜家會更多

同埋,日後千祈唔好怨打工仔幾慘/社會啲人幾慘
因為你地班人無BARGAINING POWER

男爵府

咁香港人點算,係咪更應該加快移民去英美澳加?呢幾個國家都好缺人呀

水晶宮

白毛毛 發表於 23-5-17 08:33
俾我,唔介意北上,仲多機會。
不過我只係有啲感慨,我哋出嚟做嘢果個年代,讀到書的一條路,無書緣的從低 ...

北上,可能係仲多機會,不過近年國內畢業生就業都難,何況香港畢業生?北上難,留港亦唔見得容易。

伯爵府

BKFinder 發表於 23-5-17 08:35
叫人北上是開眼界,他們大部份會回港,為港企鋪好國內市場

又唔係返去做管理層,點鋪路國內市場?
有料嘅就唔使政府資助一萬都揾到比香港高嘅人工啦。

水晶宮

BKFinder 發表於 23-5-17 08:35
叫人北上是開眼界,他們大部份會回港,為港企鋪好國內市場

港企唔使靠佢地鋪好國內市場,根本已經入咗國內市場

珍珠宮

Michelle24 發表於 23-5-17 08:42
如果咁缺人,點解仲叫人上大灣區發展?
其實之前已經大把人移嚟香港
宜家會更多
你太短視,北上可助之後為港企打開內地市場

珍珠宮

shobi 發表於 23-5-17 08:37
其實我哋90年代,好多人都北上做嘢,但多數係公司派過去駐守,真正自己申請嘅,人工應該唔高,同埋而家內 ...

而家北上的要求就當然唔係80、90年代果種啦。
時勢出英雄,國內大力發展中,搵到位發展的機會一定俾香港多。
封關前我上去睇樓,帶我哋睇樓的男仔睇得出好細個,估計都無乜學士碩士學位,但我喺佢哋身上搵到香港80、90年時年青人的熱情同衝勁,都係果句,有種望到個天的希望同動力係重要的。

水晶宮

yuyueng 發表於 23-5-17 08:36
樓主自己加“內地”2個字, 成篇報導無話只系從內地輸入,又系D標題党,系樓主自己理解能力低?定想像力高? ...

憑政府近日引入專才所見,以「內地」人為大比數

首頁
34567...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊