論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

因唔夠住,係樓上買多左個單位作為小朋友活動空間,唔會煮食。咁如果叫工人間中去打掃,是否犯法?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sprite2541 發表於 23-5-19 11:26
因唔夠住,係樓上買多左個單位作為小朋友活動空間,唔會煮食。咁如果叫工人間中去打掃,是否犯法?
...

由於兩間屋都是同一僱主,所以叫佢幫手做清潔是應該的,家傭保險未能包的,合法與否你自己再諗諗。

水晶宮

回覆樓主:

唔合法吧,合約有寫工作地點喎
不過應該好多人都係咁做,比extra 錢/ 加人工啦

男爵府

shirley_chiang 發表於 23-5-19 15:34
由於兩間屋都是同一僱主,所以叫佢幫手做清潔是應該的,家傭保險未能包的,合法與否你自己再諗諗。
...

唔係睇是否同一僱主, 係睇合約嘅寫工作地點

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Mini20160607 發表於 23-5-22 10:10
唔係睇是否同一僱主, 係睇合約嘅寫工作地點

因為有時小朋友都去了奶奶屋企,但都要工人姐姐照顧,所以都不一定同一地點工作。當然樓主這個情況,有啲灰色地帶。

水晶宮

shirley_chiang 發表於 23-5-22 10:17
因為有時小朋友都去了奶奶屋企,但都要工人姐姐照顧,所以都不一定同一地點工作。當然樓主這個情況,有啲 ...

唔同喎
你工人係照顧你小朋友, 小朋友去到邊佢就跟住去照顧
但如果你工人去到奶奶家,佢除照顧你小朋友外要幫奶奶做埋家務,咁係犯法喎

男爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

唔可以,係犯法

伯爵府

Nbs 發表於 23-5-23 13:20
唔同喎
你工人係照顧你小朋友, 小朋友去到邊佢就跟住去照顧
但如果你工人去到奶奶家,佢除照顧你小朋友外 ...

有難介定邊啲做,邊啲唔做得,來到奶奶家,煮飯唔需要姐姐幫手,她都會主動清洗碗筷。唔通工人姐姐只係等食,除照顧小朋友外,所有家務都要奶奶全部做埋。
如果是犯法都冇計!

水晶宮

shirley_chiang 發表於 23-5-23 13:38
有難介定邊啲做,邊啲唔做得,來到奶奶家,煮飯唔需要姐姐幫手,她都會主動清洗碗筷。唔通工人姐姐只係等 ...

係犯法
不過幫少少,你工人唔會嘈唔會反咬你一啖就得啦

(我哋去奶奶屋企,我工人係喺廳負責幫我睇住小朋友,餵BB食飯。廚房係奶奶地頭,我冇叫佢入去幫手)

大宅

sprite2541 發表於 23-5-19 11:26
...

你返工明明簽約係1間公司1個工作地點,但老闆要你做多間公司既野,你會點?

唔好用人用到咁盡。

佢去入境處投訴你,以後都唔使請工人。

大宅

mackeung 發表於 23-5-23 20:00
你返工明明簽約係1間公司1個工作地點,但老闆要你做多間公司既野,你會點?

唔好用人用到咁盡。

嚴格黎講其實唔可以算多間公司嘅嘢,即係你公司擴張左租埋隔離個單位,但係其實你都係做緊一間公司嘅工作,只係行多幾步。因為小朋友玩具會搬曬過去,即係係原本嘅地方唔需要再執玩具,其實係將佢本身係屋企做嘅嘢轉左個地點做。並冇話要煮多餐飯,洗多個碗。就好似我搬左間大d嘅屋,佢清潔嘅地方多左d,但其他工作量係冇增加

大宅

sprite2541 發表於 23-5-23 22:35
嚴格黎講其實唔可以算多間公司嘅嘢,即係你公司擴張左租埋隔離個單位,但係其實你都係做緊一間公司嘅工作 ...

你咁都講得出,你同佢簽約係某個地址呀麻,你搬大左咪請多個工人囉,你公司大左都會請多d人啦,唔好死撐啦。

地方大清潔地方多左,咁都唔係工作量多左,佩服。

你公司生意多左,老闆叫你一個人做幾個人既野得唔得呀。

大宅

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/foreign-domestic-helpers.html

問17:我擁有兩個居所並一直交替地居住。我可否在標準合約內填寫兩個地址?

不可以。標準僱傭合約(ID407)第3條列明,外傭須於合約內訂明的僱主住址工作和居住,合約第4(a)條並列明,外傭只可執行合約附錄" 住宿及家務安排"所載的家務。僱主住址是指在一個地點的單一居所,因此僱主不可在合約內填寫其他住址。請同時參閱上文"一般說明" 第2點。

問18:我可否要求外傭在住所以外的地方工作,例如購買日用品、洗車、接送孩子上下課、當我一家人在食肆或親友家中用膳時照料孩子?

可以。前往街巿、洗車、把食物或個人物品送往僱主住所以外的地方給僱主或他的家人(在同一住所居住的成員)等均被視為家務職責。請同時參閱上文"一般說明" 第3及第4點。

問19:我聘用外傭照顧全時間在安老院居住並需經常照顧的年長父母。我可否要求外傭白天到安老院照顧我的父母,晚上則回我的住所休息?

不可以。外傭只可在標準僱傭合約(ID407)第3條訂明的僱主住址執行家務。指派外傭到安老院工作不能視作真正的家務工作,因此不在允許之列。雖然如此,單單為同住一起而暫時住院的家人送食物或日用品,不會受到執法機關的干預。

大宅

一般說明

根據現行政策,外籍家庭傭工只可在標準僱傭合約(合約)(ID407)內訂明的僱主住址居住及全職料理家務和照顧合約內訂明數目的家庭成員。合約第4(a)條列明,傭工只能根據合約附錄的" 住宿及家務安排 "為僱主料理家務。合約第4(b)條規定,傭工不得受僱於任何其他人士從事其他任何其他職務,僱主亦不得著令傭工受僱於任何其他人士從事任何其他職務,包括兼職家務工作。合約第4(c)條亦清楚指出,合約第4(a)及4(b)條為入境事務處准許傭工來港履行合約時所施加的逗留條件的一部分,並清楚訂明違反逗留條件可導致該傭工及/或其教唆者遭受刑事檢控。

現行政策旨在平衡外傭、僱主和公眾人士各方面的利益。假如僱主有權指派外傭擔任家務職責以外的職務或到其他處所為他人工作,便會對外傭不公平。此舉亦會剝奪本地家務助理的就業機會,因為本地家務助理可隨時兼職執行料理家務的工作。至於僱主方面,現時聘用外傭的安排相當簡單方便,假若沒有提供上文第(1)點所規定的保障,這些安排可能需要收緊。僱主亦可選擇僱用本地家務助理,因為他們可以更有彈性地執行不同性質的職務及/或在不同地點工作。

由於家務種類繁多,實不可能在此或在合約內鉅細無遺地一一盡列。不過,我們已把這類職責的概括範圍載列於合約附錄的" 住宿及家務安排 "。

對於某一項活動/情況是否構成傭工違反逗留條件,以及個案是否涉及其他人協助和教唆,須視乎個別個案的所有情況而決定。如有懷疑,申請人可在" 住宿及家務安排 "第5段註明他們的特別需要/情況,以供入境事務處處長考慮是否予以批准。然而,這些特別需要或情況,應在為僱主料理家務時所產生或附帶的真正家務工作範圍之內。

外傭的逗留條件只會在外傭身處香港時有約束力。假如經雙方同意,外傭跟隨僱主到外地旅遊,僱傭雙方應留意,他們必須遵守所到國家/地區的簽證規定、法律和法規。

僱主與傭工雙方互相尊重和處事合理,有助建立長期和諧的僱傭關係。

子爵府

mackeung 發表於 23-5-23 20:00

唔好用人用到咁盡。

如果我老闆叫我做多間公司嘅野,俾多份糧我,我ok架

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sprite2541 發表於 23-5-23 22:35
嚴格黎講其實唔可以算多間公司嘅嘢,即係你公司擴張左租埋隔離個單位,但係其實你都係做緊一間公司嘅工作 ...

合約有寫明工作地址和尺數, 不是僱主話加/改就可以

大宅

Horsebbj 發表於 23-5-29 10:36
合約有寫明工作地址和尺數, 不是僱主話加/改就可以

樓主話做多小小野姐,點解要斤斤計較喎。

大宅

noodle_noodle 發表於 23-5-28 12:02
如果我老闆叫我做多間公司嘅野,俾多份糧我,我ok架

樓主話出黎做野唔好怕蝕底,都係同一僱主姐。

男爵府

mackeung 發表於 23-5-29 12:40
樓主話做多小小野姐,點解要斤斤計較喎。
樓主問犯唔犯法,其他谷友講清楚係犯法啫

唔係斤斤計較,只係想說明要同工人溝通好

伯爵府

shirley_chiang 發表於 23-5-23 13:38
有難介定邊啲做,邊啲唔做得,來到奶奶家,煮飯唔需要姐姐幫手,她都會主動清洗碗筷。唔通工人姐姐只係等 ...

主動清洗碗筷同你要求佢做係兩回事。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊