家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

樓市分兩部份

新樓 :發展商唧牙膏式,斬細批次分批托高價出售,務求賺盡你一分一毫。
二手樓 : 繼續尋底。未見到有任何原因可以停止繼續下跌。

政府高地價政策或已有所改變,跟中央方向。房住不炒,解決劏房問題,使市民安居樂業。

地產佬之前所講,大陸通關之後大陸客蜂擁入香港樓市嘅情況,依家響邊 ?
咪又係地產佬騙局!

況且樓價仲響呢啲高位,加埋加息因素,供樓都好辛苦吓。如果可以租出去,回報都低,彌補唔到使費。

如果依家買樓,二十年之後,已經過渡 到2046 。好多野可能已經默默有人做緊嘢。

睇吓附圖

attach1_sign/tmp/phpxbrxX3

大宅

mkid 發表於 23-5-20 06:39
樓市分兩部份

新樓 :發展商唧牙膏式,斬細批次分批托高價出售,務求賺盡你一分一毫。

純投資角度,唔值現價。

用家角度,有冇錢都係租抵過供或買,除非當心頭好非買不可。

子爵府

回覆樓主:

51等71,71等中秋,中秋等國慶,國慶等聖誕.........不斷輪迴

子爵府

港樓太貴,已冇咩投資價值,定期都3.5%,做咩要買樓投資?唔好話銀行依家個息率係暫時,3-3.5%息率係一個穩定既金融環境,過去十幾年美國大放水搞到銀行冇息係唔正常既。依家及來緊睇唔到香港有咩條件維持到高樓價。

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

新樓前幾年的溢價非常嚴重, 現時所謂的蝕賣不足為奇。
2047對於樓應該冇乜大影響, 平穩過渡。
賣地為 庫房收入重要部分, 政府不能 賤賣土地, 房住不炒可太可能應用於香港。
存款利息3厘以上 ,又能維持多少年!
政府推冧樓市, 財富效應嚴重影響香港經濟, 政府只能讓它平穩發展。

民房

syyysc 發表於 23-5-22 10:40
新樓前幾年的溢價非常嚴重, 現時所謂的蝕賣不足為奇。
2047對於樓應該冇乜大影響, 平穩過渡。
賣地為 庫 ...

新地逾47億奪旺角洗衣街商業地 每呎地價僅3103元 低下限16%原文網址: 新地逾47億奪旺角洗衣街商業地 每呎地價僅3103元 低下限16% | 香港01 https://www.hk01.com/article/871 ... articlecopy&utm_medium=referral

正苦已經賤賣土地中

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

無升值就自然會跌, 好似當年D人話買匯豐, 有買貴無買錯, 幾十年都係咁, 點知............ 總之一沉百踩啦

大宅

BSP1115 發表於 23-5-22 12:02
新地逾47億奪旺角洗衣街商業地 每呎地價僅3103元 低下限16%原文網址: 新地逾47億奪旺角洗衣街商業地  ...

唔算賤賣啦,香港而家仲係咩咩中心咩?乜都去晒星加坡。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊