自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

將軍澳彩明商場大家樂分店發生燙傷女童事件,一名8歲女童周五晚(19日)與祖母買外賣等候取餐期間,女童疑與一名女食客發生碰撞,女食客餐盤上的一杯滾燙咖啡打翻並向女童照頭淋,導致女童大片前額、面及手臂被二級燙傷,現正留醫兒童醫院。

林父: 一定要負返責任

女童的父親林先生事後在社交平台廣發帖文尋找目擊者,並希望能找到涉事女食客為女兒追討公道,他批評涉事女食客:「咁樣淥傷人,冇理由就咁走咗去,一定要負返責任!」

林先生表示,祖母事發後報警,將女童送往將軍澳醫院救治。警方將案件列作有人意外受傷處理。

子爵府

林先生稱,女兒被安排轉院至香港兒童醫院留醫,她的面頰、整片前額及手臂二級燙傷,要穿着保護袍,但他暫時未能向主診醫生確定女兒有否深層燙傷,擔心有毀容之虞。從林先生在網上發布的圖片可見,女童的頭部及手部多處被燙傷,需要包上保鮮紙。

林表示,曾要求翻看大家樂的閉路電視,但大家樂稱錄影機損壞,他抵達現場時有維修工人正修理,由今年4月至事發時一直並無錄影。

林先生希望循法律途徑向該名女食客民事索償,為女兒討回公道,稍後將事件交由律師處理。

子爵府

不少網民留言希望林小朋友早日康復,並建議林先生要求大家樂翻查當時的收款紀錄,了解涉事女食客是否以八達通或支付寶付款,有助尋人。

警方: 事件列作有人意外受傷 無刑事成份

警方向《星島頭條》記者表示,周五約下午6時半收到一名62歲婦人報案,指其8歲孫女與一名年約40多歲的女顧客碰撞,遭女顧客餐盤上的熱水燙傷,涉及面部、手部及膊頭,女童其後送往將軍澳醫院,事件列作有人意外受傷,並無刑事成份。

子爵府

大家樂: 分店閉路電視維修未能記錄事發經過

《星島頭條》記者向大家樂查詢事件,大家樂指就昨晚(5月19日)於大家樂調景嶺彩明分店發生有顧客不慎將熱咖啡打翻並淋向一名女童的意外,大家樂集團表示難過,亦非常關心女童的受傷情況。事發之後,該女童家人已報警處理,警方曾向分店要求查看事發片段,惟分店閉路電視正等待維修,未能記錄事發經過。大家樂會配合警方調查,並與受傷女童的家長保持聯繫,如有需要會盡力提供相關資料及協助。

子爵府

受傷少女
attach1/tmp/php9yJSjT

子爵府

這女孩8歲相信唔會亂跑,不過都見唔小響快餐店見到細路仔亂跑追逐,家長又唔理,有時出聲仲要比人地家長話番轉頭,話你睇下而家比人話啦,仲要眼掘掘,而家攞野都係要小心,一陣燙親攪到大家都唔好囉

大宅

哈比族 發表於 23-5-21 06:50
這女孩8歲相信唔會亂跑,不過都見唔小響快餐店見到細路仔亂跑追逐,家長又唔理,有時出聲仲要比人地家長話 ...

整親小朋友不顧而去真係

伯爵府

...

WSYSC    發表於 23-5-22 13:33

琥珀宮

哈比族 發表於 23-5-21 06:44
將軍澳彩明商場大家樂分店發生燙傷女童事件,一名8歲女童周五晚(19日)與祖母買外賣等候取餐期間,女童疑 ...

其實等攞餐小朋友就企埋一邊等,大人攞餐後擰轉頭真係睇唔到有個細路

WSYSC    發表於 23-5-22 13:33
beebee67890    發表於 23-5-22 00:04

子爵府

newinewi 發表於 23-5-21 07:04
事主想要乜野?

係邊個撞邊個?

事主爸爸想追究

果度寫左無CCTV壞

無話邊個撞邊個

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mandy952 發表於 23-5-21 07:10
其實等攞餐小朋友就企埋一邊等,大人攞餐後擰轉頭真係睇唔到有個細路

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

搵人想要賠償?
又冇cctv?

WSYSC    發表於 23-5-22 13:34

子爵府

newinewi 發表於 23-5-21 07:04
事主想要乜野?

係邊個撞邊個?

FB果邊話有新聞講個女仔自己撞埋個食客度,我估計當時嫲嫲冇睇住孫女,由佢響領餐處周圍走,所以撞到其他領餐人士。

男爵府

哈比族 發表於 23-5-21 06:50
這女孩8歲相信唔會亂跑,不過都見唔小響快餐店見到細路仔亂跑追逐,家長又唔理,有時出聲仲要比人地家長話 ...

雖然小朋友好慘,但邊個撞邊個都唔知,無 cctv 好難搵

男爵府

牛年勳章

回覆 adrianada 的帖子

有時候我都好怕呢啲,見過有啲家長係企埋一邊玩手機。由得啲小朋友係餐廳跑來跑去。

玩埋滑板車。
反而係啲職員叫唔好跑。
出左事就想入人數。

珍珠宮

搵到個女食客同人證先評論,依家d 細佬百厭到。。。。究竟意外係點發生都未知

男爵府

雖然小朋友好慘,不過其實邊個撞邊個都唔知啦,好哋哋一杯咖啡會凌空由頭到落去?

WSYSC    發表於 23-5-22 13:35

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有時成年人都撞到成年人,有時轉身就碰上!

珍珠宮

回覆樓主:

8歲仍然是未太有耐性嘅年紀,會四圍行,攞餐嘅人通常留意住份餐,怕打番,8歲嘅高度,真係有可能轉身睇佢唔到,小朋友又唔識避下人。呢啲攞餐地方全部熱野食野飲,根本對小朋友有啲危險,就唔應該比小朋友係嗰度。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

prettyhousewife 發表於 23-5-21 08:46
雖然小朋友好慘,不過其實邊個撞邊個都唔知啦,好哋哋一杯咖啡會凌空由頭到落去?
...

但就算唔小心整到人
都無理由就咁不顧而去

POD    發表於 23-5-22 12:18
goldpiglet    發表於 23-5-21 14:11

首頁
12345...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊