懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 畀面勳章

話說我大仔今年剛小學一年級,佢細個係比一間私幼n班既老師發現佢上堂周圍望坐唔定然後又有聲音敏感而勸退,咁結果就幾經轉折又搵私家心理學家評估咗先。咁當然去返兒童智力中心測試都同我講佢係自閉症譜系兒童,但唔嚴重。而又好好彩有幼稚園收加上學校有到校支援另再加上我帶佢出去做不同訓練。最後阿仔順利係普通小學讀小一,雖然學校都睇得出佢小手肌爭d,成績都麻麻,但阿仔話係到讀得都開心。
見阿仔都開始懂事所以想試吓要多個小朋友。好感恩我今年有咗bb會係10月出世。但係就係最近有親戚話(嘩點解你個仔咁,你都仲敢生第二個?)原來我老公身邊都有人咁問過佢。

大宅

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 畀面勳章

sharonyeahyeah 發表於 23-5-21 07:45
話說我大仔今年剛小學一年級,佢細個係比一間私幼n班既老師發現佢上堂周圍望坐唔定然後又有聲音敏感而勸退 ...

生第二個小朋友就一定係SEN?我聽完好灰

我知道有其他SEN媽媽都有兩個小朋友,第二個都冇乜問題,雖然年齡相距唔遠。

有冇其他媽媽都係同我一樣相差多年先決定生第二個小朋友?又有冇其他SEN既媽媽分享吓同我一樣知道雖然有個SEN既小朋友,但都會有勇氣生下一個小朋友?

複式洋房

sharonyeahyeah 發表於 23-5-21 07:51
生第二個小朋友就一定係SEN?我聽完好灰

我知道有其他SEN媽媽都有兩個小朋友,第二個都冇乜問題 ...

我做特殊學校嘅,其實咩case都有,好難一概而論。有部係睇到係有啲遺傳因素嘅,但大部份都唔太關事。我有學生哥哥姐姐係醫生律師,細佬細妹係SEN。

其實自閉小朋友係呢個世代都已經好普及,有適當嘅訓練,個情況可以mild到好似鼻敏感濕疹咁嫁咋。知道教養嘅過程唔容易,但佢同其他小朋友一樣可以進步,可以快樂成長嫁。

水晶宮

懷第二胎前有同先生傾過,如果呢胎都係自閉譜系,可以manage 到嗎?

大宅

Nbs 發表於 23-5-21 13:21
懷第二胎前有同先生傾過,如果呢胎都係自閉譜系,可以manage 到嗎?

有呀,老公都明白,我哋兩公婆都係順其自然。
阿仔依家都有私人特殊幼兒導師跟住,我同咗呢個老師講。好感恩佢話好樂意幫我睇埋細呢個先至退休。

大宅

SM_WONG 發表於 23-5-21 09:42
我做特殊學校嘅,其實咩case都有,好難一概而論。有部係睇到係有啲遺傳因素嘅,但大部份都唔太關事。我有 ...

謝謝你詳盡講解,我有返好多正能量

水晶宮

sharonyeahyeah 發表於 23-5-21 21:47
有呀,老公都明白,我哋兩公婆都係順其自然。
阿仔依家都有私人特殊幼兒導師跟住,我同咗呢個老師講。好感 ...

咁就無問題啦唔使理其他人的閒言閒語。
我大女有少少亞氏,我話少少,因為係我自己估的,佢無需要甚麼training. 細女同佢爭5 年,而家得兩歲,我都留意住有無甚麼古怪嘢(而家諗返起,家姐嗰時係唔同d 嘅), 暫時就無。不過從我自己做的research 睇返,其實都係遺傳/基因問題,再睇返自己屋企,好大機會都係喺我同我父母到嚟,我地嘅性格比男家似亞氏。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我大仔都係asd, 亦係私幼N班老師發現,而家都上左小一主流學校。成績中間,但老師話佢好多朋友,社交好好,所以你先唔好太擔心。
我另外有個小朋友3歲半,未評估,但幼稚園老師同社交班特殊幼兒導師都話佢唔似係sen,所以未必一定有問題的。
我仲有個細細b暑假會出世了
我都曾經好多擔心,但放開了,努力訓練,多陪伴,多欣賞
為你打氣!

大宅

averymom 發表於 23-5-22 10:38
我大仔都係asd, 亦係私幼N班老師發現,而家都上左小一主流學校。成績中間,但老師話佢好多朋友,社交好好, ...

好感恩睇到你既分享。謝謝你鼓勵

大家一齊努力

子爵府

sharonyeahyeah 發表於 23-5-21 07:45
話說我大仔今年剛小學一年級,佢細個係比一間私幼n班既老師發現佢上堂周圍望坐唔定然後又有聲音敏感而勸退 ...

我二仔都係有呢個問題,不過係喺我細仔出左世後先發現,好多多事嘅人都會話“你仔咁仲生咁多個”,我係3個仔都出左世先發現,係咪要為左有事嘅仔唔要其餘兩個仔?所以唔洗理人,又唔係要人養要人幫,話之人地講咩

男爵府

畀面勳章

sharonyeahyeah 發表於 23-5-22 10:56
好感恩睇到你既分享。謝謝你鼓勵

大家一齊努力

我哋有個asd whatsapp group
互相支持同比資訊,有興趣可以pm電話比我

大宅

可能擔心你難照顧,加油呀

複式洋房

媽媽唔好諗太多了

大宅

回覆 averymom 的帖子

請問可加我嗎?已pm, 唔該晒

洋房

回覆 averymom 的帖子

請問可加我嗎?pm佐~ thx

複式洋房

averymom 發表於 23-5-22 10:38
我大仔都係asd, 亦係私幼N班老師發現,而家都上左小一主流學校。成績中間,但老師話佢好多朋友,社交好好, ...

pls pm me

大宅

唔好理人點睇…亦唔關佢哋事,咁關心 係唔係俾錢幫手養? 唔係就收聲

別墅

回覆樓主:

其實sen都有好多種同唔同程度,自己小朋友係咩情況你地兩公婆知,唔使理外人點睇

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊