自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

請問下點解有D機構舉辦既暑期托管班要面試?第一次參加,請教下其實面試係問咩架?

SORRY, 講得唔清楚, 係小朋友想參加暑期托管班

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章

回覆樓主:

咁係你小朋友參加?定係面試導師?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

託管無面試,特定主題,要某方面技能先要面試,考返相關技能。

男爵府

回覆 mimichong 的帖子

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

早幾年有留意呢D班,但只有額滿即止,未試過要in喎

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

我以前試過參加既私人補習社都係先到先得, 今次社福機構既就寫住要面試, 佢恆常既托管理都寫要面試而又約左我黎緊帶埋小朋友面試, 所以想請教下何解要面試同埋要問D咩內容架? 因為如果唔收, 我又要拿拿聲去第二度再搵

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

睇下咩機構,私人只收座定定果啲,除非唔滿。社區中心會收ADHD或者好 頑皮嘅小朋友,呢樣就要留意,自己小朋友比較敏感 奄尖就唔好去啦。
因為我有2個小朋友,我大女去過4年
想認識多啲屯門友

男爵府

opclk99 發表於 23-5-22 10:21
以往經驗,
ngo見得你九成都應ok,
面試只係見下小朋友同你吹下水,

係丫, 謝謝你。 之前只係果到參加過D興趣班, 冇試過托管
我早幾年試過突然LAST DAY叫我比錢,但最終我冇去到, 因已報左另一處。
所以今次叫我面試驚驚地, 仲擔心係咪太多人報, 所以要揀過先收

opclk99    發表於 23-5-22 11:59

男爵府

小平媽媽 發表於 23-5-22 10:47
睇下咩機構,私人只收座定定果啲,除非唔滿。社區中心會收ADHD或者好 頑皮嘅小朋友,呢樣就要留意,自己小 ...

我而家都唔係去私人, 跟社署管。咁你有冇試過要面試呢?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

fionalee668 發表於 23-5-22 11:59
我而家都唔係去私人, 跟社署管。咁你有冇試過要面試呢?

社署未試過,中心果啲面試都係問下有無食物敏感,有無特別要求(加功課),同埋返工嘅家庭會先收。

fionalee668    發表於 23-5-22 12:25
想認識多啲屯門友

水晶宮

fionalee668 發表於 23-5-22 10:00
我以前試過參加既私人補習社都係先到先得, 今次社福機構既就寫住要面試, 佢恆常既托管理都寫要面試而又約左 ...

最重要係坐得定,唔會周圍走,唔打人,唔掉玩具。 佢地要搵差唔多類型,咁分配人手就冇咁緊張

男爵府

咁其實係咪面試得多數都收架呢? 因我有兩個小朋友, 如果再要搵第二度都麻煩。今次我都要請假先可以去到面試。
小朋友沒有SEN, 雙職家庭

大宅

opclk99 發表於 23-5-22 09:34
暑期托管班通常只係先到先得,
要面試?
可能怕收左d特殊學生吧... ...

唔係先到先得。
我in過2年(頭1年只報1個NGO,第2年2間不同NGO,in左3次),2年都只是中後補。

大宅

fionalee668 發表於 23-5-22 12:27
咁其實係咪面試得多數都收架呢? 因我有兩個小朋友, 如果再要搵第二度都麻煩。今次我都要請假先可以去到面試 ...

我2年都沒收,後補。
主要其他人申請人多唔多“優先因素”。低收入/綜援,單親,長者做監護人,SEN,都優先過個父母雙職。

男爵府

manyan2014 發表於 23-5-22 14:00
我2年都沒收,後補。
主要其他人申請人多唔多“優先因素”。低收入/綜援,單親,長者做監護人,SEN,都優 ...

OH, 原來競爭咁大

珍珠宮

2024年龍年勳章

fionalee668 發表於 23-5-22 08:46
請問下點解有D機構舉辦既暑期托管班要面試?第一次參加,請教下其實面試係問咩架?

SORRY, 講得唔清楚, 係小 ...
主要同父/母, 小朋友傾下計, 了解下小朋友
從對答, 行為可以睇下個小朋友適唔適合託管.

男爵府

fionalee668 發表於 23-5-22 09:11
回覆 mimichong 的帖子

可能睇小朋友會唔會要有特殊照顧啫。因為個機構可能冇依類服務提供,如果收左,可能佢地照顧唔嚟,咁免卻雙方出現問題。
同埋可了解下家庭背景,如係咪雙職父母,需唔需要延長托管時間配合,又講解佢地服務係點,如膳食安排,睇下家長接唔接受咁law,應該唔係大問題!

男爵府

因為返緊工都要專登請假去面試, 怕唔收又要所有野黎過..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊