自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

阿MO要加油呀!!

【造物弄人】曾因車禍癱瘓17年奇蹟康復 男子勇登珠峰下山途中失知覺喪命

命運天注定!一名男子曾因車禍被判終身癱瘓,但他憑驚人意志力,在17年後重新站起,更登上世界第一峰;可惜下山途中卻失去知覺,最終不幸喪命。綜合外國媒體報道,40歲的澳洲男子Jason Bernard Kennison原是名機械工程師,在2006年不幸遭遇嚴重車禍,導致其脊髓神經受損,被醫生判定終身癱瘓。然而,Kennison卻憑驚人意志力,在17年間不斷鍛煉,終於在今年康復,奇蹟般站起。

登頂世界最高峰後身亡

本月19日,Kennison更挑戰極限,攀登喜馬拉雅山脈主峰珠穆朗瑪峰(又名聖母峰),目的為澳洲脊髓損傷組織募款。最終,他如願以償成功登頂。但在下山途中,Kennison卻在8400米高的休憩區突然失去知覺,不幸喪命,成為今年第10宗攀登聖母峰死亡事件。

據探險隊負責人表示,當時由於他們隨身攜帶的氧氣瓶快用盡,同行山友決定先下撤到四號營地,想帶著氧氣瓶再爬回去營救Kennison;可惜回頭時遇上強風和惡劣天氣,阻礙了救援。

https://topick.hket.com/article/ ... qKeLkTl0nvEl5ayBamA

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

shunshun219 發表於 23-5-25 17:41
新聞中嗰個人真係好好,康復咗仲會挑戰自己,仲要以募款為目的,好值得鼓勵嘅精神 ...

有人覺得完全係上天比個最後機會佢去行得返, 然後了結左心願先離開呢個世界

loved    發表於 23-5-27 15:37

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔係為左科研
請唔好再去挑戰頂峰啦

公爵府

D..D 發表於 23-5-26 15:46
唔係為左科研
請唔好再去挑戰頂峰啦

完全贊同。幾偉大都好,丟低家人咁死去就係殘忍

侯爵府

希望Mo可以一樣好運

珍珠宮

回覆樓主:

就算做極具意義的事情,也不需要去做一些高風險的事,還有其他選擇吧!
都要考慮下家人吧!
不過無論如何,都好欣賞佢嗰份鬥志!

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

男爵府

wan_sosin 發表於 23-5-27 11:33
就算做極具意義的事情,也不需要去做一些高風險的事,還有其他選擇吧!
都要考慮下家人吧!
不過無論如何, ...

個天比佢行返,但佢唔簡易行嘅路,喺都要挑戰普通人都不敢挑戰嘅事,好喇,死咗啦,真係值得歌頌?!
冇咗條命,你甚麼也不是!

珍珠宮

xyz_yy 發表於 23-5-27 11:40
個天比佢行返,但佢唔簡易行嘅路,喺都要挑戰普通人都不敢挑戰嘅事,好喇,死咗啦,真係值得歌頌?!
冇咗 ...

係呀!普通人都做唔到嘅事情,佢太高估自己做得到。
我知幾年前有一個女仔,9歲就需要做換心手術,手術後繼續追佢的運動夢,佢好努力去練習參加一場長途單車賽,最後比佢完成了場事,可惜賽後的數月之後就離開咗,當時都只得十幾歲。
心臟唔係自己的,耗損情形唔會同健全人一樣。

侯爵府

有啲人自己找死,又要賴命運、賴個天

珍珠宮

pi0219 發表於 23-5-25 16:32
阿MO要加油呀!!

【造物弄人】曾因車禍癱瘓17年奇蹟康復 男子勇登珠峰下山途中失知覺喪命

康復就吾好甘chur, 要接近受自己同之前吾同左

男爵府

xyz_yy 發表於 23-5-27 11:40
冇咗 ...

鬼佬好多都傻傻哋⋯⋯尤其是老美

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊