自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

成日話身教,d家長最鍾意攞人著數(即不勞而獲),埋身來來去去問有冇補習?有冇學野?邊到補習?(大多數都係問人地又唔講自己喎)仲有細一年級既家長問拎評估?同級就問你地精英班有冇講tips?最慘係佢有就唔會話你知喎。唉……搞到怕左d家長。

水晶宮

畀面勳章

問有冇學野、邊度補課又唔算拎著數
佢問你拎卷你話冇或者拒絕

以前我都有俾卷一d好的家長,佢哋好識做又會share佢哋嘅卷。有d自己唔鍾意嘅家長,就同佢講唔方便、因為老師/補習社唔俾

大宅

afrachung 發表於 23-6-6 07:40
成日話身教,d家長最鍾意攞人著數,埋身來來去去問有冇補習?有冇學野?邊到補習?d評估留俾我?你地精英班 ...

呢啲唔算攞著數,好多aggressive嘅家長都會咁做。分別係有冇禮貌?如果冇禮貌,老馮咁,咁我就唔會透露喇。

男爵府

回覆 lovelybaby2015 的帖子

同級就可以share,但 佢細我一年喎

水晶宮

我明樓主講乜。呢d睇交情,如果平日有兩句,傾補習和去邊度學嘢,係交換心得和情報。你未必有得着,但亦係正常家長傾計話題,講果個唔算搵笨。

問人攞卷,呢d就係攞著數。

KittyJiao    發表於 23-6-6 10:02

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁樣唔算攞著數,你可以答冇/唔知/唔識。

複式洋房

問下邊度學野,主要唔想盲摸摸,參考下想跟下

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

成日話身教,d家長最鍾意攞人著數,埋身來來去去問有冇補習?有冇學野?邊到補習?(大多都係問人地唔講自己 ...

答佢冇咪得囉,冇人要求你實答

男爵府

回覆樓主:

佢地覺得自己精明。

水晶宮

好耐之前,有個平日無兩句的爛巴閉鄰居,有次好友善走過來和我同另一個媽媽傾計,開口就係索料,問呢樣問果樣,我完全答唔清楚。

大佬,你估你邊位?你問我我就乜都要講你知,傻的嗎?

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

唔算攞着數,你唔想俾咪話無囉。人地細一年想草定卷,呢d又未必有得買喎,一係你話要收番服務費,會唔會舒服d

公爵府

好媽媽勳章

我反而試過阿女當年讀精英班,俾人問我阿女去邊度補習,但阿女真係無補習(連功課班之類都無),係我自已跟,但俾人背後話我有好野唔分享

侯爵府

成日話身教,d家長最鍾意攞人著數,埋身來來去去問有冇補習?有冇學野?邊到補習?(大多都係問人地唔講自己 ...

朋友可以自己揀嘅, 物以類聚.

大宅

2024年龍年勳章

黑白豬 發表於 23-6-6 08:13
我反而試過阿女當年讀精英班,俾人問我阿女去邊度補習,但阿女真係無補習(連功課班之類都無),係我自已跟, ...

比你更經典,隔離位同學原本都幾 friend 問,答佢無補習;家長活動時佢阿媽又走來問我地家長,答佢無;之後佢開生日會,佢外婆第一時間衝過來問,都係答佢無補習,外婆燶面走開..... 之後嗰位同學就變到好唔 friend

子爵府

呢d我又唔覺係拎著數,如果唔想share就直接拒絕吧。有d 補習社都會問學生拎考試卷,不過我都唔會比。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 afrachung 的帖子

我又唔介意同人SHARE﹐我有問人拎之前既學校卷﹐都有SHARE返自己個D比下一兩屆既家長。我又唔覺得做多一兩份舊卷會突然考得好好...更加唔覺得呢D係著數﹐會諗呢D只會係超精英﹐唔想人地叻過佢小朋友既家長.....(何況我學校講明6年內D卷既內容唔會重覆) 至於補習﹐BK成日都有D TOPIC叫家長問下學校D師兄師姐補邊間補習社﹐跟下去可能成績會好D既﹐咁BK好多JM "叫" 人去拎著數

子爵府

回覆樓主:

熟嘅一向交流開嘅都無所謂,最緊要大家知根知底唔好亂傳出去。3唔識7問攞卷真係彩佢都傻。老師都唔會亂介紹,驚搞到自己無位。

大宅

人人諗法唔同。細一年,幫吓同校師弟師妹,我自己覺得冇所謂

水晶宮

回覆樓主:

我覺得係八掛、收下風,又未至於攞著數!

Amy7802    發表於 23-6-20 11:34
WSYSC    發表於 23-6-20 10:33

水晶宮

babieblue 發表於 23-6-6 09:38
人人諗法唔同。細一年,幫吓同校師弟師妹,我自己覺得冇所謂

X2...
一齊坐校車嘅師弟師妹,我都有同佢家長講早晨,如果佢問我,我比佢又有乜所謂,因為佢唔溫書其實等如廢紙!

WSYSC    發表於 23-6-20 10:33

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊