自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

其實佢生你養大你,你對佢好係應該,而佢偏心仔,係好多老一輩都係咁,我孝順老人家,從無諗佢係咪要一樣咁愛錫我,因為我覺得無佢無我。

大宅

Lhin 發表於 23-6-6 18:55
我亞媽偏心我哥,我知,
我一直都做自己本身
每個月比錢佢飲茶,同佢出街食飯
偏心真係好難搞,必要時你可以發脾氣講出你嘅不滿,等佢知道你關心佢,但都唔希望被佢不公平對待你,你都會唔開心

男爵府

樓上咁多睇得開既jm,仲話家用照舊,
有無試過你比家用呀媽時,呀媽兜口兜面塞落呀哥褲袋?
仲有係d內孫面前有錢到喊,咩都包晒,買買買,對住外孫,襪都唔會買一對,
返娘家唔會煮任何野比外孫食,而對內孫就一日煮足三餐,個女比幾千蚊就拿拿聲仆去煮,
講到明對外孫無感情,外嫁女無資格出聲,未嫁已經叫你執間房出黎,讓比內孫住,
講到明湊外孫果d人都傻既,無人會錫外孫,只係為左錢先會湊,
屋企5層樓,全部留比仔,做女既咩都無,仲講到明:女要比家用,仔就唔使比,因為個仔開支大
話仔就負責養老,做女既就應該比幾十萬家用

由出黎返工開始,昆我話呀哥交開4位數家用,叫我交一樣家用,嫁左做ftm都照比,
後來呀哥爆響口先知,呀哥一豪子都無比過
心都寒埋

男爵府

回覆 馬騮狗 的帖子

完全明,佢地係唔會覺得佢唔程視果個人辛苦,就算湊住幼童都係咁話

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Lhin 發表於 23-6-6 21:29
原來係呢度呻,表達自己情緒

係唔可以

唔係呀,咪鬼理佢!
好明白你想唔理又唔可以唔理嘅心情!

水晶宮

回覆樓主:

不用做太多,別人不欣賞,何苦呢

男爵府

回覆樓主:

冇人欣賞的話,有時間多,咪做囉,唔洗咁上心,反正做得好,只係覺得你應分做,唔會感恩。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Lhin 發表於 23-6-6 19:41
我亞媽拜神都係求神保佑d仔,好心淡

上一兩年我媽講出哥生日日期
佢話我最鐘意個仔
所以我記得

講嘅時候其實過兩日我生日,但忘記了
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 hashtag影視迷勳章

Cinken 發表於 23-6-6 20:37
你係有選擇權的。
正所為《做左就吾好怨,要怨就不如吾好做》,無謂難為自己,對自己好點是應該的 ...

非常同意,做不好怨,否則想想自己想做的開心事。

別墅

如果搬走左或者嫁左,直接有時間心情先做,無就唔理,等佢自己搵個仔。
人接受其他人既付出耐,就會以為理所當然。
加油

大宅

做好自己本份,問心無愧就算
其他嘅事隻眼開、隻眼閉
起碼唔好影響自己心情

大宅

完來甘多人亞媽都同我媽一樣,重男輕女,我由细到大都被漠視,有事就揾我,我都心淡,做番本份,就算

男爵府

我媽都係咁
大事小事都係搵我,好嘢就留比仔
我c6都有怨言,覺得我哥乜都唔洗理
有時仲聲大大,指手劃腳
我同c6講,嗰個係我媽,佢雖然偏心阿哥&細妹,但其他兄弟姊妹唔理阿媽時,我又鬥氣唔理佢,我做唔出囉...
結論係做自己,唔需要同其他兄弟姊妹比較,心裏會好過點

伯爵府

回覆 Lhin 的帖子

錢可以照比,過去佢戶口。但唔好見佢一排話好忙。睇佢搵唔搵你。如果唔搵,你都心淡啦。咪當今世來還債,盡咗做女本份就對得人,拜得神。

男爵府

我亞媽偏心我哥,我知,
我一直都做自己本身

我媽也一樣,好野揾個仔,有事揾女做

複式洋房

我亞媽偏心我哥,我知,
我一直都做自己本身

適當疏離一下係好嘅,老人家慢慢就知道原來妳同女婿做咗好多嘢,另外就畀妳同老公透下氣啦。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊