自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本身得一張HSBC 信用卡但個credit limit 略高,怕用嚟網購唔係太安全。剛剛download 左BOC pay 申請埋虛擬卡,加工落Apple wallet & 支付寶。

啱啱淘左一單,用支付寶付款 (扣依張虛擬卡),我喺支付寶見到有依個交易記錄 & 都收到一個中銀message 有依個交易。

但喺BOC pay 入面搵唔到依個交易,請問喺咪會有月結單?

琥珀宮

hwsamo 發表於 23-6-17 20:42
本身得一張HSBC 信用卡但個credit limit 略高,怕用嚟網購唔係太安全。剛剛download 左BOC pay 申請埋虛擬 ...

可以綁微信中銀信用卡
有月結單
未咁快,過一陣見到

翡翠宮

本身得一張HSBC 信用卡但個credit limit 略高,怕用嚟網購唔係太安全。剛剛download 左BOC pay 申請埋虛擬 ...

信用卡交易一般過兩三日先見到簽賬紀錄,可以喺BocPay或中銀app睇到。

但嗰張係銀聯卡嚟,綁雲閃付用先make sense。呢張卡有10倍積分,但只限BocPay、雲閃付、Huawei Pay、Apple Pay;如果經支付寶/微信付款只有1倍積分,好蝕!而且用支付寶淘寶會收信用卡手續費,但用雲閃付無手續費,卡數以人民幣記賬,可以直接還人民幣。

雲閃付支援嘅內地apps比香港支付寶多好多,除淘寶,你仲可以買京東、拼多多、唯品會、微店、蘇寧易購……等購物網站;北上可以畀到美團、12306、攜程、去哪兒、微信點餐……等等,都無手續費。
attach0/tmp/phpqXCANS

象牙宮

支付寶,Bocpay 係兩個唔同付款,
比支付寶,應該唔會再扣 Bocpay?

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-6-17 21:33
支付寶,Bocpay 係兩個唔同付款,
比支付寶,應該唔會再扣 Bocpay?

喺BocPay都睇到所有交易紀錄,但同所有信用卡一樣唔會咁快有。

翡翠宮

lyh80115 發表於 23-6-17 21:18
信用卡交易一般過兩三日先見到簽賬紀錄,可以喺BocPay或中銀app睇到。

但嗰張係銀聯卡嚟,綁雲閃付用先ma ...

至於月結單我喺中銀app睇;同埋我有中銀外匯寶賬戶,可以直接用賬戶內人民幣還雙幣卡嘅人民幣欠款。

象牙宮

lyh80115 發表於 23-6-17 21:35
喺BocPay都睇到所有交易紀錄,但同所有信用卡一樣唔會咁快有。
樓主意思係Bocpay app,
都睇到信用卡交易記錄?

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-6-17 21:58
都睇到信用卡交易記錄?

佢又一大段雲閃付,睇到我都頭暈
等我試下答啦。如果張中銀信用卡有綁落BOC pay,係可以係BOC pay睇埋transactions的,包括經Alipay。

翡翠宮

mercurycc 發表於 23-6-17 21:58
都睇到信用卡交易記錄?

BocPay可以睇到綁定信用卡的所有交易,唔止經bocpay的交易。

我昨天太興簽賬都未有顯示,但積分抵銷已經有紀錄。
attach0/tmp/phpE7FsQs

象牙宮

白毛毛 發表於 23-6-17 22:09
等我試下答啦。如果張中銀信用卡有綁落BOC pay,係可以 ...
係我睇亂晒。

象牙宮

lyh80115 發表於 23-6-17 22:10
BocPay可以睇到綁定信用卡的所有交易,唔止經bocpay的交易。

我昨天太興簽賬都未有顯示,但積分抵銷已經 ...

岩岩去按來睇,係日本簽賬都睇到。
其實用咁耐無咩按入去睇過。
Thx.

男爵府

lyh80115 發表於 23-6-17 21:18

但嗰張係銀聯卡嚟,綁雲閃付用先ma ...

啱啱都download 左雲閃付玩下。

我都有外匯寶,即係到時可以用人民幣找依張卡條數?但我唔係好明,到時張月結單係show港幣的,我自己跟個兌換率用人民幣俾?

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-6-17 22:09
等我試下答啦。如果張中銀信用卡有綁落BOC pay,係可以 ...

玩信用卡係咁,我已經盡量簡化,銀行啲優惠條款仲長,但都一定要睇晒先可以食盡優惠 。樓主經支付寶畀錢太蝕,真係忍唔住講多幾句

翡翠宮

hwsamo 發表於 23-6-17 22:22
啱啱都download 左雲閃付玩下。

我都有外匯寶,即係到時可以用人民幣找依張卡條數?但我唔係好明,到時張 ...

入中銀app睇睇就明,交易有分港幣、人民幣兩條數,月結單都會有兩條數。

用外匯寶人民幣就可以指定還人民幣條數,好清晰嘅,到時試下就知。

不過你早前經香港支付寶買淘寶會記入港幣,因為兌換成港幣收款。
attach0/tmp/phpAuZI1r

珍珠宮

lyh80115 發表於 23-6-17 22:28
玩信用卡係咁,我已經盡量簡化,銀行啲優惠條款仲長,但都一定要睇晒先可以食盡優惠 。樓主經支 ...

有時呢,用得就手就得,唔係個個好似你咁叻同樂意花時間計呢啲數。俾多小小買個隨意,唔洗計用邊個app平多幾蚊雞都係一種快樂。

物極必反,過猶不及。

翡翠宮

白毛毛 發表於 23-6-17 22:41
有時呢,用得就手就得,唔係個個好似你咁叻同樂意花時間計呢啲數。俾多小小買個隨意,唔洗計用邊個app平多 ...

網友吸收得幾多得幾多啦,但我作風一向解釋詳盡先

我都仲未講解每月10倍積分,成20000分點用最好 ;仲有雲閃付搭車減$2,就完又費事講。

男爵府

網購我中銀信用卡係app全部set $0,用嚟網購果張set $1000,上個月訂機票即刻加高個額,成功付款又set返$1000
attach1/tmp/phpvwBtuf

男爵府

真心求教:請問云閃付定Bocpay回贈高?我2個app都挷同一張銀聯,但用云閃付較多

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-6-18 00:13
網友吸收得幾多得幾多啦,但我作風一向解釋詳盡先

我都仲未講解每月10倍積分,成20000分點用最 ...

唔好唔講啊,我好中意睇你分享,真係感覺到你嘅真心同實用

男爵府

我計過有4%回贈,但我好似無用過Bocpay買過野,但有用云閃付
attach1/tmp/phpzW4iXG

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊