自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

洋房

小朋友評估後,高度懷疑ADHD, 原先以為只係專注力不足,冇諗過有過度活躍症,因為唔會出位(但小朋友有講過佢坐得好辛苦),只係生活上欠條理,成日唔見野,和久交功課(做左但唔記得帶,或者帶左但揾唔到)

我地原先覺得症狀唔嚴重,但學校心理醫生又話好明顯,要確診就要要睇精神科醫生嗎。政府要等一年,私家又貴,我地都唔想小朋友食藥,其實有冇行為training?

先多謝大家意見

PS:小朋友表面好正常,係家長主動找學校做評估

複式洋房

回覆樓主:

食藥啦

真係非常有用

BBG1    發表於 23-6-18 08:20

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

醫生照睇,政府照排,排咗都可以唔食藥,睇你自己選擇。當你同小朋友發覺食藥同唔食藥嘅分別之後,你會識得點揀 .我女小一食到今年五, 我冇迫佢食,佢自己要食。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

洋房

patpat234 發表於 23-6-18 07:36
醫生照睇,政府照排,排咗都可以唔食藥,睇你自己選擇。當你同小朋友發覺食藥同唔食藥嘅分別之後,你會識得 ...

如果唔食藥,會唔會越嚴重?

洋房

iamsuperfine 發表於 23-6-18 07:14
食藥啦

真係非常有用

你小朋友都係大頭蝦,成日唔見野嗎?食左後,有改善嗎

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都唔嚴重,有食藥份量唔多,一日一粒,佢自己想食,暫時唔覺有副作用,放假唔食

建議政府照排,政府作用係攞藥同寫信俾學校要求調適(真正有用)

水晶宮

好媽媽勳章

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:44

我女好輕微(我覺得)
不過佢話食左藥上堂時學到多啲野,佢好鐘意學新野,本身學野都快,佢鐘意揸筆睇書,最專注時係睇書畫野,反而睇電視會周身郁行來行去。
最明顯係玩嘅時候好易失控,興奮情緒好難停落來。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 07:44

可以唔食藥,視乎你對佢的學習要求,你只在乎佢快樂,健康地生活就ok的。默書零分,考試零分,唔駛交功課,你唔駛跟,因你唔要求。

但你係對佢學習上有要求就唔得,佢都表達左佢坐得好辛苦,人要坐得定,心要靜,先能聽到老師的説話,先能學到野。人的學習係有黃金時間過左就慢,而家正正係佢的黃金時間。一路發夢到18歲就出嚟做野定1路食藥學習到18去考大學。 2條路各有人選擇。

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

西藥唔食,咁考唔考慮中藥?最近見到樓下間專賣靈芝產品嘅舖頭出咗隻 “專注高”,心郁郁有興趣試,但宜家細路食緊西藥,諗住自己去睇中醫時問問意見。

洋房

spikenard 發表於 23-6-18 08:06
可以唔食藥,視乎你對佢的學習要求,你只在乎佢快樂,健康地生活就ok的。默書零分,考試零分,唔駛交功課 ...

對佢學習點會冇要求?但更重視的係佢健康。

不過成日番完學都成日唔見功課,教佢好多次,生活都冇條理,成日要我地善後,我地雙職父母壓力都好大,影響生活質素。

洋房

cheung2000 發表於 23-6-18 07:51
我仔都唔嚴重,有食藥份量唔多,一日一粒,佢自己想食,暫時唔覺有副作用,放假唔食

建議政府照排,政府作 ...

有醫生介紹嗎?
請問學校可以點樣調適?

洋房

spikenard 發表於 23-6-18 08:06
可以唔食藥,視乎你對佢的學習要求,你只在乎佢快樂,健康地生活就ok的。默書零分,考試零分,唔駛交功課 ...

有醫生介紹嗎

水晶宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:21
有醫生介紹嗎?
請問學校可以點樣調適?

https://sense.edb.gov.hk/uploads/page/integrated-education/guidelines/sea_guide_c.pdf

大宅

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:18
對佢學習點會冇要求?但更重視的係佢健康。

不過成日番完學都成日唔見功課,教佢好多次,生活都冇條理, ...

建議盼醫生,攞意見。

女兒同學媽媽話好在早發覺,有食藥。一食藥,完全兩個樣。小二下學期開始食,那時課程未開始深,由日日返屋企好似冇返過學,份份功課都唔識,變成聽到書(但都有唔識做,因為底打得唔好。但家長教返佢,小朋友肯聽肯學),慢慢追返成績。家長話明顯小朋友開心左。唔再覺得自己係差學生(雖然唔係最叻,但已經追返去中間)。老師說她明顯專心左,答到老師問題,上課時雙眼有返「焦點」,個人有返靈魂。同學媽媽話,如果唔食藥,佢女可能就咁過左個「學習階段」,要追都幫唔到,可能唔會開心。(女兒說唔覺那同學上課有問題的,那同學好乖好靜的)

洋房

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-6-18 08:29
https://sense.edb.gov.hk/uploads/page/integrated-education/guidelines/sea_guide_c.pdf

謝謝你

其實學校心理醫生有講過可能延長考試時間,我初步拒絕了。

一來係希望小朋友適應社會,唔係社會適應佢,亦冇可能社會適應佢。

二來,要延長考試時間,尤其係對冇耐性的小朋友,係一種折磨。

水晶宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:22
有醫生介紹嗎

我的朋友係排政府

洋房

buzzanna 發表於 23-6-18 08:40
建議盼醫生,攞意見。

女兒同學媽媽話好在早發覺,有食藥。一食藥,完全兩個樣。小二下學期開始食,那時 ...

嗰位同學宴都係ADHD嗎?

我仔上堂都好乖,唔出位,所以評估話高度懷疑ADHD我有d意外。

不過我小朋友同你所講的小朋友一樣,佢好驚番學,佢話坐定定聽書好辛苦,講到喊,足足講左5年!

所以佢番學係好唔開心,除左小息時間。

唉,成績次要,係唔係食左藥會令佢番學番得開心d呢?

珍珠宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:21
有醫生介紹嗎?
請問學校可以點樣調適?

丁錫全,見我仔15分鐘已經斷症所以唔知好唔好,我expect第一次見會做啲評估先出信,但佢話臨床醫生覺得係就係,政府醫生都係咁講

我仔係adhd+讀寫,學校俾佢坐前啲、讀卷、默書範圍少啲、功能訓練(教佢哋一啲技巧點樣注心啲)、社交訓練、課後專科輔導etc

可能我仔唔嚴重其實覺得佢同普通小朋友無分別,如果唔想佢食藥亦可以參加啲ngo嘅training ,例如協康(比較貴)、小童群益會(平)

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:42
謝謝你

其實學校心理醫生有講過可能延長考試時間,我初步拒絕了。

有得延長考試時間梗係延長啦~~~我個女雖然唔係adhd~~~我個女係有限智能~~~讀小學時都有得延長考試時間~~~

男爵府

回覆樓主:

照排政府,經濟可以就出面搵機構做評估例如:協康會等,考試有調適唔係唔好,又期專注力不足或讀寫障礙小朋友,比他們多些時間去做卷,唔好因為自身問題影響分數,可能試題係識做,但係真係差個少少時間,如現在小朋友都表示坐得好辛苦又專注力唔得,就已經要正視問題,政府未排到,可以睇下學校心理學校是否可以寫信推薦睇出面精神科醫生睇下是否需要食藥,有醫生信大約幾百至千幾蚊睇一次,會比正常收費平,睇醫生後再作決定是否食藥或可報讀一些課程可以令小朋友有所改善,功課問題,可用一個拉鍊文件袋,袋面用寫上功課袋,提醒小朋友做完功課,全部放落功課袋

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊