自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

大宅

回覆樓主:

承接上貼, 但他們不斷遊說我要畀阿仔食藥, 我就會諗係咪社工同心理學家都會要quota.我已經表達個阿仔嚟連會出國,以前國際學校的教育模式也從來收不到投訴, 可能只是教學模式不適應而已。他們還是不放棄食了藥成績會好啲。但阿仔現在不溫書的情況下也能達到80分可以很滿足了, 有些課目沒興趣是弱些, 但難道要科科100分吗?

水晶宮

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:21
有醫生介紹嗎?
請問學校可以點樣調適?

最少可以考試加時,又因為加時學生抽出嚟考,變左又可以喺一個較少人的課室考試,減少干擾。

有些有sen支援的學校亦會安排小組之類比佢做training

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Chan9605222 發表於 23-6-19 06:49
琴日我同老公再傾,佢話唔比食藥係因為佢覺得小朋友唔嚴重。我的確,喺學校做評估時,都會叫老師做問卷, ...

需唔需要食藥應該專業人士決定

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Chan9605222 發表於 23-6-19 06:59
會的,thx

我琴日有同老公傾過,佢話誤會左佢意思。佢覺得小朋友唔嚴重, 學校老師亦唔覺有問題,曾經拒絕 ...

約咗邊個私家醫生

洋房

joyceccw 發表於 23-6-19 07:26
承接上貼, 但他們不斷遊說我要畀阿仔食藥, 我就會諗係咪社工同心理學家都會要quota.我已經表達個阿仔嚟連會 ...

Exactly!

其實唔想食藥唔係怕被標籤或者自私,一切都係為小朋友好,冇人清楚自己小朋友。

我小朋友都係資優,唔肯温書,一或三催四請温吓少少,都有8x分,唔係好叻,但未算嚴重影響佢學业,佢上課好乖,唔會影響課堂跌序。

咁我地都唔係企硬唔食藥,開post係想知有冇其他方法幫助ADHD小朋友。正如病左唔一定食西藥,可能食中藥,咁當然去到如嚴重,就梗係睇西醫先啦。

侯爵府

Chan9605222 發表於 23-6-18 08:49
嗰位同學宴都係ADHD嗎?

我仔上堂都好乖,唔出位,所以評估話高度懷疑ADHD我有d意外。

吓,小朋友話你知難以聽書成五年現在才發現?快d食藥令到佢正常上返堂先。佢成日欠交也會唔開心。成日欠交功課帶漏野基本上升小一第一個學期才會出現,大部分小朋友過咗小一適應期都可以自己執書包冇帶漏野的。

男爵府

睛靈勳章

starry_night 發表於 23-6-18 15:47
我都有同感
不過可能係父母覺得食藥唔好,想請教下jm有無其他方法者
希望佢聽左其他人既意見後會放低對藥 ...

完全認同你講法
我覺得最緊要幫到阿仔
大把人食緊專注力藥啦
唔通個個父母想害自己小朋友咩

我個仔都係由小六開始食最初佢抗拒後尾佢覺得自己有用
初中同佢講話學校加時佢話唔想畀人標籤高中自己要求加時就係諗住可以考長啲時間, 嚟緊考DSE都會申請加時

樓主佢自己決定啦

水晶宮

Chan9605222 發表於 23-6-19 07:01
想問,ADHD的小朋友,識自己温書嗎?

我唔知ADHD的問題,定係小朋友性格懶 佢唔會温書,亦唔識温書

我親戚個仔讀b1校,係自己溫書,但因為個症好容易被干擾到,影響到溫習同考試的過程,影響發揮,個人因為咁會好易炆憎。(佢自己緊張成績)

佢高中確診, 學校調適加時同喺另一課室考(DSE都有這安排)。佢話發揮好好多,佢有2科攞到5**,宜家入左三大了

男爵府

睛靈勳章

Chan9605222 發表於 23-6-19 06:59
會的,thx

我琴日有同老公傾過,佢話誤會左佢意思。佢覺得小朋友唔嚴重, 學校老師亦唔覺有問題,曾經拒絕 ...

呢個情況咪係擲界囉
真係要去評估先知
唔急切嘅排政府就最好
有閑錢心急嘅睇私家囉

食咗藥唔代表一定成績進步
我個仔初食都冇進步到高中佢發力再加埋食藥可以更專心佢自己都feel到.

樓主小朋友係幾多年班?應該係初小啩

初小..高小...課程上已大不同

我個仔就係擲界幼稚園初小課程唔深所以睇唔到個差別

公爵府

唔食藥嚴重影響成績⋯⋯特別呈分試、小一小二小三追唔到成績、包尾(不排除入特殊學校)如果科科唔合格(我講果D唔合格可以係考5分、或食蛋)!點應付小五呈分試點會有好成績入好中學?我小朋友有食、佢係輕微A D H D、食咗人定D、學嘢吸收快啲、專心左!

公爵府

回覆 小小兔仔 的帖子

我係每一科用一個唔同顏色嘅袋、比如英文粉紅色、中文黃色、數學綠色、常識藍色、功課跟返各科袋(老師收嘅時候就唔會搵唔到)!由小一開始已經咁做、所以我哋小朋友好少欠功課!係重D、但容易摷到想要嘅書⋯⋯

公爵府

回覆 1314625 的帖子

我小朋友都係有加多十分鐘、

子爵府

Chan9605222 發表於 23-6-19 07:50
Exactly!

其實唔想食藥唔係怕被標籤或者自私,一切都係為小朋友好,冇人清楚自己小朋友。

資優、好乖、8x分,好多人恨都恨唔到!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 親子達人勳章

音樂治療

大宅

回覆樓主:

你小朋友幾大?
你情況同我個仔好似,小學時都係咁唔太嚴重但又有甩漏,小學老師話唔需要評估,到升上中一老師話佢專注力不足要安排幫佢做評估,但老師建議去私家睇咗先,而家食緊藥,同時排緊正政府,要下年年尾先見醫生,我個人意見認為食藥真係改善到專注力問題,不過阿仔食完藥無胃口食嘢,但值得嘅。

珍珠宮

回覆樓主:

我個仔幼稚園已去評估,升小精神科有安排上小一預備班,但觀察後覺得佢未需要食藥,當然啦,預備班得10個學生,全部ADHD,而且老師係有方法有經驗,同其他嚴重學生比較,我仔唔算好差,所以就唔開藥。但行為治療係返學時間先有得上,要放棄唔返學,咁CP話咁不如返學啦。
於是小一就正常返學,初小我仔成績唔錯,還入到精英班,到高少課程深咗,成績已跌咗,但未至差。
中一入到英中,但疫情下要zoom, 現型啦,完全集中唔到聽書,課程深咗又唔可以只靠小聰明。學業完全甩晒,嚴重欠交,科科唔合格,我仔自己同我講,想去見精神科,想食藥,於是去精神科開藥,係佢自己大個想幫自己。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

olkan 發表於 23-6-18 11:50
當你將教功課,温習改由佢去做,學校第一聯絡人改為佢,就知咩一回事。
我以前教功課,成日鬧 ...

非常正確,老公聽99講,又係話我唔識教,我發皮氣等佢教,考試4日同佢溫書,之後唔再敢講食藥問題啦。
我6299帶佢1次出街,就跌腫左個頭啦,返黎仲好意思話我個女無時停,我1早講左佢有過動啦,老野日日睇片打機都唔上網睇下資料
想認識多啲屯門友

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我女社交完全無問題,可以佢係婆婆 湊大,婆婆社交能力好強,成日做 義工同去社區中心識好多人 佢唔食藥有 無窮力量同小朋友玩,每年暑假都識好多新朋友,齊都會幫中心miss照顧托管班啲超級過動小朋友
佢剩係返學先食藥,佢自己會感覺到,食藥會聽到老師講野,唔食藥會聽曬雀仔蜜蜂聲
想認識多啲屯門友

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Chan9605222 發表於 23-6-18 10:06
食藥有咩副作用?

成績唔重要,最重要係佢身體健康

通常胃口差,嚴重會肚痛,想嘔,頭痛,一般適應咗就唔會肚痛、嘔、頭痛,胃口亦會比剛剛開始食藥好。
所以盡量安排食咗嘢先食藥。
食藥後會影響睡眠,所以最遲黃昏食藥做功課。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

brother4 發表於 23-6-18 11:09
自己以前全级考尾尾,留班及踢出校之多,估冇人爭第一.放在現在估要要求食藥。。。不過讀書人生一個小部份, ...

其實成績唔好只係結果,咩原因令成績唔好有好多原因。

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊