自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

我最近有個識咗20幾年嘅朋友都係咁,見我而家事業上比佢好,另一半又好過佢果個,就成日單單打打,講啲嘢令到我非常之唔舒服,所以最近都少搵咗。我知道佢其實一直都暗中同我比較,佢唔抵得我過得比佢好。佢早兩個禮拜仲打電話黎曬命,話佢個男人對佢幾好幾好,好幸福,好似專登打電話嚟話俾我聽咁,咁我咪祝福佢,話好羨慕佢咁囉。但係其實我一啲都唔在乎。如果佢個男人真係對佢咁好,佢幸福我係會真心戥佢開心的。

水晶宮

回覆樓主:

開始時,大家背景差不多,如果有一方追唔上,一般都會被比下去,繼而疏遠!
我同事就係咁,開始大家都同99住,後來我買左樓,可能開始我太得意忘形,佢講左d勁難聽嘅說話,其實幾個同事互相鼓勵大家買樓,我已經唔係第一個買到,但估唔到佢咁講野!
學我老公講,香港人,睇人乜乜最開心,相信佢一直想樓價跌,但好可惜樓價一直升,就算而家跌左、加息又點?我都供完樓了,只係我無同佢講,佢間中都講而供樓嘅人好辛苦!

珍珠宮

玩具勳章

amych 發表於 23-6-25 14:45
樓主朋友覺得大家有距離,唔聯絡咁多,好平常,如果朋友見你有錢就黐埋黎,無錢就避開你,咁就真係有問題 ...

你本身講緊佢自卑,家下你加左自己想像,又美化左自卑,佢唔係避開喎,樓主講衰既佢有野講架喎

珍珠宮

jaymima 發表於 23-6-25 05:46
這幾年人生低谷,之後絕地反身。低谷時有個認識過廿年真心為我好既朋友一直在身邊陪伴,反而到我過好生活時 ...

唔好話朋友,兄弟姊妹一樣會係咁

大宅

回覆樓主:

香港地壓力大 或者係社會既錯
記住朋友曾經既好 要回報 報了可疏遠

珍珠宮

佢地鄧唔鄧自己開心唔重要,最重要係自己開心!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

chingnc 發表於 23-6-25 16:18
你本身講緊佢自卑,家下你加左自己想像,又美化左自卑,佢唔係避開喎,樓主講衰既佢有野講架喎
...

距離大左,佢朋友自卑唔出奇,自卑都有得美化?你話人自卑有問題,你咁講先有問題。樓主話「分享唔開心既事作出回應,開心既事不回應或敷衍」,咁佢都叫做有答啦,仲想點,係唔係一定要人係呀係呀,好呀好呀咁不停和應先可以,佢敷衍樓主已經係避開啦,畫公仔唔洗畫出腸呀。緣份盡就唔好勉強,迫唔到架

水晶宮

mizuho 發表於 23-6-25 09:26
99名句「朋友如插花,咩季節/時間插咩花」冇得勉強,所以物以類聚人以群分,改變了自己群體特性,就可能跟 ...

你99好有智慧!有d野,真係無得強求!
年紀越大,越唔想花時間喺朋友身上,或許重心已經放在家庭、放在屋企人身上!

男爵府

係你低谷時,關心你,咁都叫心入邊有你!
宜家你環境好返,應該多啲關心返朋友!
切記:炫耀,要分清楚分享同炫耀,有時只係一線之差!

varievarie    發表於 23-6-26 02:25

公爵府

我身邊有個朋友,佢講到明:見到任何人好過自己,佢都會唔開心,佢都會妒忌!

珍珠宮

mariefish 發表於 23-6-25 15:26
你講呢樣真有其事 好耐以前做兼職,有個客嘅女真係好靚好靚,我忍唔住讚:你囡囡真係 ...

心理學真係有呢類阿媽

https://youtu.be/KzwAPEXbuFk

大宅

Thanks JM們既回覆,我其實係呻下。

我覺得依家朋友好多野相重準則,同佢之前講既野唔一樣

佢陪我行過我最慘既階段,佢教我揀男人唔可以揀過窮既,自己慢慢會心理唔平衡,個男既亦會自卑,但依家話覺得我翻撻前度既人渣ex同我夾過依家c6,有相同興趣,同c6無呢樣興趣@@但我同c6幾好架,佢都冇咩聽同見我同c6,因為佢人不在港。話我只係因為c6條件揀佢,其實再搵可以搵個趣味相投更好,我唔明佢點解冇端端咁講,佢話:「其實只係你對佢冇信心,唔係唔洗控制我點諗。」同埋佢依家話錢可以慢慢建立,總之要我承認c6唔啱我咁,我聽到朋友咁講真係唔開心,因為希望朋友係祝福我

大宅

jaymima 發表於 23-6-25 20:50
Thanks JM們既回覆,我其實係呻下。

我覺得依家朋友好多野相重準則,同佢之前講既野唔一樣

但佢就冷冷淡淡咁講到如果我無野就人地點講都唔會有野,但我放底姿態解釋係因為重視佢,希望大家都係充滿正能量既朋友,佢話:「隨便你啦,以後同你講野我會小心啲!」

又有一次,我同佢講搬左,因為覺得都要講聲,佢叫我影屋企俾佢睇,我影左,佢話點解佈置咁亂,覺唔覺得我舊時公屋個景好過依家。

總之基本上都係keep住呢啲有毒既對話。卂例如節日互相祝福後問我收左咩,我講左,佢又會話咁都唔買xx(貴價品牌)俾妳,你c6買黎買去都係呢啲牌子,taste咁差等等。

如果佢係一個毒舌既朋友,我會明,但佢唔係

翡翠宮

回覆樓主:

係有呢啲人
所以年紀愈大會愈小知心友

珍珠宮

畀面勳章

3333 發表於 23-6-25 14:43
有時有啲父母都會妒忌自己仔女,例如夫妻關係唔好嘅母親會妒忌嫁得好嘅女;鍾意認叻嘅父親唔抵得青出於藍 ...

絕對認同啊 我好朋友嘅母親就親口同佢講點解佢會嫁得好,點解佢會生活開心。我覺得佢阿媽好恐怖

侯爵府

jaymima 發表於 23-6-25 20:58
但佢就冷冷淡淡咁講到如果我無野就人地點講都唔會有野,但我放底姿態解釋係因為重視佢,希望大家都係充滿 ...

其實一切源於妒忌,你環境差時,佢可以以優越姿態黎關心你,但到發現你環境比佢好時,佢就自卑發作,遠離佢啦

侯爵府

SandyWu 發表於 23-6-26 01:24
絕對認同啊 我好朋友嘅母親就親口同佢講點解佢會嫁得好,點解佢會生活開心。我覺得佢阿媽好恐 ...

侯爵府

mizuho 發表於 23-6-25 09:26
99名句「朋友如插花,咩季節/時間插咩花」冇得勉強,所以物以類聚人以群分,改變了自己群體特性,就可能跟 ...

99高智慧

大宅

jaymima 發表於 23-6-25 05:46
這幾年人生低谷,之後絕地反身。低谷時有個認識過廿年真心為我好既朋友一直在身邊陪伴,反而到我過好生活時 ...

你朋友在你低谷時扶持你,而家你變好了,你應感激佢. 唔係上網話佢你變好了,佢唔戥你開心.

你會唔會平日無意中講大咗,比人覺得沙塵呀. 你有冇自己檢討下,變既會唔會係自己,唔係朋友

珍珠宮

回覆樓主:

算啦,隨緣

首頁
45678...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊